Breaking News
Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ «ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» CIA KAI MI6 KAI H ΣΧΕΣΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ «ΙΛΙΝΤΕΝ» ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«ΑΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ» ΚΑΙ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ» ΦΩΝΑΖΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ
ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ: OI ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΡΑΙΝΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΝΘΙΖΟΥΝ.
«ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ» ΑΠΟ ΚΑΡΑΝΙΚΑ: ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΠΑΙΔΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ;
ΌΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ – ΠΟΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ALPHA ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ STAR;
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
EΤΟΙΜΗ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΜΠΑΣΚΕΤ Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: «ΑΝ Η ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ ΔΕΝ ΜΕ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΔΩ»
ΟΥΤΕ ΝΤΡΟΠΗ, ΟΥΤΕ ΣΥΣΤΟΛΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΥΡΕΨΕΤΕ ΕΩΣ 40% ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
ΤΡΕΧΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ»…
ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ A/ΓΕΕΘΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΕΛΛΑΔΑ & ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ
ΒΟΥΤΣΗΣ: «ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ»
ΔΕΗ: ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ … ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ! Ή ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΝΤΩΣ ΛΥΣΗ;
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ

 Του Δρ. Παναγιώτη Ν. Σφαέλου∗

Καθώς βαδίζουμε προς τις τουρκικές εκλογές είναι σημαντικό να δούμε την σημερινή κατάσταση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν έχει αναδειχθεί σε σουλτάνο που ασκεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έχοντας στο μυαλό του τα «σύνορα της καρδιάς του». Ο Ερντογάν μεθοδευμένα βελτίωσε την τουρκική οικονομία ενώ έκανε στρατηγικές συμμαχίες εκμεταλλευόμενος την σημαντική γεωπολιτική θέση της Τουρκίας. Μετά το πραξικόπημα-παρωδία του 2016, ο Ερντογάν ισχυροποίησε τη θέση του εκτοπίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική και προσπαθεί να «γκριζάρει» το Αιγαίο.

Η Τουρκία πάντα ήθελε να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ, έγινε μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης με την Δύση. Μετά από το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία έγινε κοσμικό κράτος με μια σειρά αλλαγών στο κράτος, περιλαμβανόμενης και της αντικατάστασης του ισλαμικού αλφαβήτου από λατινικό.

Η Τουρκία δεν είχε ποτέ δημοκρατικό πολίτευμα αφού ο στρατός πάντα κυβερνούσε πίσω ακόμα και από πολιτικές κυβερνήσεις. Η τουρκική εξωτερική πολιτική πάντα είχε μακροπρόθεσμη στρατηγική η οποία δεν επηρεαζόταν ούτε από τις αλλαγές κυβερνήσεων. Η Τουρκία έχει πάντα επεκτατική στρατηγική και αρέσκεται να προκαλεί και να επιτίθεται στους αντίπαλους της. Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, οι διώξεις τον Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και την Σμύρνης αλλά και τα συνεχή επεισόδια στο Αιγαίο είναι μερικά μόνο από τα δείγματα επεκτατικής πολίτικης της Τουρκιάς.

Η Τουρκία πέτυχε την σύνδεση της με την ΕΕ και συνεχώς ζητεί συνεχώς νέα ανταλλάγματα. Ζητά ένταξη ενώ κατέχει έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ελλάδα φυσικά πάντων ήταν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και ήμασταν το μαύρο πρόβατο της ΕΕ που αντιδρούσε στην ένταξη. Το 1999 όμως η Ελλάδα έκανε ένα εξαιρετικό διπλωματικό ελιγμό στο Ελσίνκι αίροντας το VETO στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αλλάξουν γνώμη σταδιακά όταν είδαν ότι η Τουρκία δεν αλλάζει και καταπατά συστηματικά τα ανθρωπινά δικαιώματα ενώ δεν έχει ουσιαστική δημοκρατία.

Η Τουρκία κάνει ανατολίτικο παζάρι με την ΕΕ ενώ ουσιαστικά δεν κάνει καμία προσπάθεια να αλλάξει ώστε να ενταχθεί. Προτιμά να παραμένει συνδεδεμένη για να έχει ωφέλη από την ΕΕ χωρίς όμως να δίνει τίποτα . Ο Ερντογάν τραβάει έναν ισλαμικό δρόμο ενώ ταυτόχρονα το παίζει φιλοδυτικός. Συνδυάζει τον Κεμαλισμό με τον Ισλαμισμό καθιστώντας εαυτόν Σουλτάνο. Είναι φιλοαμερικάνος αλλά αγοράζει όπλα από τους Ρώσους, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στην Κυπριακή ΑΟΖ για τα κοιτάσματα αερίου με όχημα το ψευδοκράτος ενώ εκβιάζει την ΕΕ με το προσφυγικό. Ανοιγοκλείνει τις κάνουλες των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με το τι αντάλλαγμα θέλει.

Οι επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας είναι καθημερινό φαινόμενο. Ο σουλτάνος αμφισβητεί ανοικτά το διεθνές δίκαιο (γνωρίζει, λέει, μόνο το «πολιτικό δίκαιο») αφού θέλει να αναθεωρήσει την Συνθήκη της Λωζάνης και μας το λέει κατάμουτρα στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα. Ο αναθεωρητισμός της Τουρκιάς είναι γεγονός. Πήγε στην Θράκη να ξεσηκώσει του Έλληνες μουσουλμάνους και να τους εμψυχώσει. Εμείς τι κάναμε; Αντί να διακοπεί η επίσκεψη του όταν αμφισβήτησε τα σύνορα μας, εμείς τον άφησε να πάει και στην Θράκη.

Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με αποφασιστικότητα. Το επιχείρημα συγκατάθεσης ένταξης στην ΕΕ πλέον δεν έχει δύναμη καθώς η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πραγματικά  να ενταθεί στην ΕΕ παρά να μένει συνδεδεμένη και να εκβιάζει. Και η ΕΕ δεν είναι πλέον θετικά διακείμενη στην ένταξη της. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έναν απρόβλεπτο και επιθετικό – και όχι «νευρικό» όπως τον χαρακτηρίζει ο Κοτζιάς – γείτονα σαν την Τουρκία πρέπει να κινηθούμε με μακρόπνοη στρατηγική. Σε μια στιγμή που η Τουρκία έρχεται σε κόντρα με τις ΗΠΑ λόγω της ίδρυσης Κουρδικού κράτους, είναι ευκαιρία η Ελλάδα να έρθει πιο κοντά με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που υπάρχουν και ενεργειακά συμφέροντα πλέον.

Ο Ερντογαν βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Αν κερδίσει τις εκλογές γίνεται πιο ισχυρός και θα οδηγήσει την Τουρκία μέχρι το 2023 που θέλει να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και να μπει στο βάθρο των μεγάλων ηγετών της Τουρκίας. Αν χάσει, τότε το σύστημα που έχει στήσει ο σουλτάνος θα καταρρεύσει με απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία και αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία αναδεικνύεται σε μια περιθωριακή δύναμη που θέλει να κυριαρχήσει μέσω της πολυδιάστατης εξωτερικής πολίτικης του Ερντογάν. Με τα πυρηνικά, θέλει να γίνει υπερδύναμη. Αλλά υπάρχει και κίνδυνος να σπάσει τα μούτρα της όταν η κόντρα με την Δύση φτάσει στα άκρα. Σε γενικές γραμμές η πολιτική Ερντογάν χαρακτηρίζεται από μεγαλομανία και αυταρχισμό. Έχει φιμώσει τον τύπο ενώ έχει ασκήσει διώξεις στους πολιτικούς του αντίπαλους.

Όπως επισημαίνει ο Κ. Φίλης στο πρόσφατο βιβλίο του, ο Ερντογάν θα παραδώσει μια ισλαμοποιημένη και συντηρητική κοινωνία προσανατολισμένη προς τις ανατολίτικες ρίζες της  με φυσική αποστροφή  για την Δύση  δείχνει ως πιθανότερη λύση με αμφίβολη την αναστροφή αυτής της πορείας ακόμη και στο απώτερο μέλλον[1].

Εν κατακλείδι, η Τουρκική προκλητικότητα δεν θα σταματήσει. Οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι απρόβλεπτες. Η Τουρκία μπορεί να κατακλύσει τα νησιά μας με πρόσφυγες ανά πάσα στιγμή ως μοχλό πίεσης ενώ οι ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου είναι μεγάλη πρόκληση για την Τουρκία. Η Κυπριακή ΑΟΖ είναι μεγάλο δέλεαρ για την Τουρκία. Συνεπώς, ο ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο πρέπει να επαγρυπνεί και να εξοπλίζεται.

[1] Κ. Φίλης, Τουρκία, Ισλάμ, Ενρτογάν, 2018, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

Ο Παναγιώτης Ν. Σφαέλος είναι Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ένωσης Συντακτών Λονδίνου. Είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Kent.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!