Breaking News
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ EURO 2024
ΚΥΡΩΣΕΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑΛ
ΜΕ DRONE ΕΚΑΝΕ ΤΣΑΚΩΤΟΥΣ Η ΑΑΔΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΟΒΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10% ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
Η ΨΥΧΡΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ
ΥΠΕΝ: ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: ΈΧΟΥΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ
«ΜΑΖΕΥΟΥΝ» ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ: Η ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK
ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΕΚ Ο ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ – ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ «ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΥΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020, ΤΟ 2030 Η ΤΟ 2040 ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ…
«ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΝΕ Ή ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ Ή ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ!» ENA ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΌΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ATHENS FLYING WEEK: ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ!
ΕΘΝΙΚΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ 1964 ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Tου Νικολάου Ι. Καραμπέτσου*

 

Ένα απόρρητο έγγραφο της CIA του 1964 αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα, αναφορικά με το «ακανθώδες» ζήτημα του Κυπριακού, καταδεικνύοντας τους τρόπους, που οι ΗΠΑ έδιναν «Γη και Ύδωρ» στην Τουρκία, προσφέροντας τους τον εδαφικό «ακρωτηριασμό» του Ελληνισμού της Κύπρου στο «πιάτο».  Εν τέλει, τον πέτυχαν με τα γεγονότα του ’74.  Το διαβαθμισμένο έγγραφο του Ιουνίου 1964-επίκαιρο όσο ποτέ-ουσιαστικά δείχνει τον «Αττίλα». 

Μια σύντομη περιγραφή του «Σχεδίου» της CIA

Η απόρρητη ανάλυση της CIA, περιλαμβάνει σχέδια «διχοτόμησης» της Κύπρου, «ανταλλαγές πληθυσμών», με αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων και εγκατάσταση τους, είτε στη Θράκη, είτε σε νησιά του Αιγαίου. Ο στόχος των Αμερικανών είναι να βρεθούν τρόποι και πιθανές μορφές διαχωρισμού, των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών στη Κύπρο.  Η «Έκθεση» δεν εκτιμά την ομοιομορφία του χωρισμού, ούτε δείχνει πως ο διαχωρισμός του κυπριακού πληθυσμού που θα προκύψει, θα μπορούσε να βασιστεί μόνο σε γεωγραφικά,  κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα.  Η «Έκθεση» της CIA περιγράφει εν συντομία επτά εναλλακτικές προτάσεις-σχέδια, που θα πρέπει να συζητηθούν απ’ τα εμπλεκόμενα μέρη, (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία) για τον «διαχωρισμό» ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών, στη Κύπρο. Τρεις απ’ τις προτάσεις θα απαιτούσαν τη μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων από τη Κύπρο. Οι υπόλοιπες τέσσερις αφορούν μια ανακατανομή των πληθυσμών εντός της Κύπρου.

1ο ΣΧΕΔΙΟ: Ανταλλαγή της τουρκικής «ιδιοκτησίας» μέρους της Κύπρου με τη Θράκη.

Τα νυν σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας (1964), θα πρέπει να μετακινηθούν δυτικά, για να περιλάβουν την ελληνική πλευρά της Θράκης, εντός της Τουρκίας, δηλ. Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρος θα παραχωρηθούν στην Τουρκία.  Ταυτόχρονα, η Κύπρος θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα.  Οι Έλληνες της Θράκης, θα μπορούσαν να μετακινηθούν στη Κύπρο και οι Τουρκοκύπριοι θα μετακινούνταν στη Θράκη.

2ο ΣΧΕΔΙΟ: Επανεγκατάσταση των Τ/Κ στη Τουρκία, με αντάλλαγμα καταβολής χρημάτων στη Τουρκία.

Οι Τ/Κ θα μεταφερθούν μαζικά στη Τουρκία, όπου θα επανεγκατασταθούν, αλλά η Τουρκία (άκουσον-άκουσον) θα πρέπει να αποζημιωθεί με μετρητά.  Η Κύπρος θα γίνει εθνικά 100% ελληνική και θα μπορεί να επιλέξει να μείνει ανεξάρτητη ή να ενωθεί με την Ελλάδα.

3ο ΣΧΕΔΙΟ: Ανταλλαγή της τουρκικής «ιδιοκτησίας» της Κύπρου, με νησιά του Αιγαίου.

Οι Τ/Κ θα ανταλλαγούν με τους Έλληνες του Αιγαίου.  Μερικά νησιά του Αιγαίου θα προσαρτηθούν στην Τουρκία και η Κύπρος στην Ελλάδα.

4ο ΣΧΕΔΙΟ: Διχοτόμηση-Εναλλακτική Α’

Αυτό το πλάνο ήταν η αρχική πρόταση των Τούρκων που έγινε στους Άγγλους στο Λονδίνο, στα τέλη Ιανουαρίου του 1964. Το πλάνο, βασίστηκε στην υπάρχουσα διασπορά πληθυσμού, οριοθετώντας χωριστές και μη συνδεδεμένες μεταξύ τους περιοχές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν τουρκικά «Καντόνια».

5ο ΣΧΕΔΙΟ: Διχοτόμηση-Εναλλακτική Β’

Αυτό αντικαθιστά την πρόταση των «καντονιών» της εναλλακτικής Α’, εφόσον δεν υλοποιηθεί.  Σύμφωνα μ’ αυτό το πλάνο (εναλλακτική Β’), οι Τ/Κ θα κατέχουν  το βόρειο τμήμα της νήσου, όπως περιγράφεται απ’ τη γραμμή μεταξύ των δυτικών και ανατολικών ακτών, δια μέσου της Λευκωσίας.

6ο ΣΧΕΔΙΟ: Διχοτόμηση-Εναλλακτική C

Ο διαχωρισμός των δύο πληθυσμών, Ε/Κ και Τ/Κ, σε δύο περιοχές, βασισμένος στο σύστημα αποχέτευσης, των ορυκτών και των υδάτινων πηγών. Δίδεται σημασία στη διανομή του πληθυσμού, βάσει της απογραφής του 1961: Ε/Κ=73.521 και Τ/Κ=23.221.

7ο ΣΧΕΔΙΟ: Διχοτόμηση-Εναλλακτική D

Όπως το προηγούμενο σχέδιο C, έτσι και αυτό, διαχωρίζει τους δύο πληθυσμούς, σε περιοχές βασιζόμενο στο δίκτυο αποχέτευσης.  Σε αντίθεση όμως με την εναλλακτική C, η εναλλακτική D παρέχει δύο χωριστές περιοχές για τους Τ/Κ, με την ανατολική να είναι κοντά στη Λάρνακα και τις Βρετανικές Βάσεις, οπού δύναται να υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και όχι μόνο, εν έτει 1964, μεθοδεύονταν ο «ακρωτηριασμός» του Ελληνισμού στο μαρτυρικό νησί της Κύπρου, όπως και η συνδιαχείριση του πλούτου σε Αιγαίο και Κύπρο, καθώς και η «υποταγή» της Ελλάδας στη Τουρκία.

 

* Ο Νικόλαος Ι. Καραμπέτσος είναι Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!