Breaking News
«ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ- ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ 2019
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ) ΚΡΙΣΗΣ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ/ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: EKATONTAΔΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΧΥΔΑΙΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ
ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
ΕΝΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΟ
ANOIXTH H ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΛΑΒΡΟΦ: ANOΡΘΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΑΣΤΟΡΑ
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ EΛΛΗΣ – ΤΗΝΟΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940
DEUTSCHE WELLE: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ;
ΜΑΞΙΜΟΥ: ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ»
ΑΔΕΙΑΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ: 100% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
ΚΡΗΤΗ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΒΙΑΣΜΟ, ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΙΑΣΤΗΚΕ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: «Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ»
ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: ΠΟΙΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΛΥΣΗ;

Του Παναγιώτη Σφαέλου

“Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η ΠΓΔΜ έχει την ανάγκη της Ελλάδας και όχι το αντίθετο.”

Το θέμα των Σκοπίων έρχεται από το μακρινό 1991 για να μας θυμίσει την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί ένα εθνικό θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το άλυτο αυτό πρόβλημα δεν ξεχάστηκε αλλά αντίθετα το βρίσκουμε μπροστά μας και σήμερα. Υπάρχει μεγάλη διπλωματική κινητικότητα για λύση μετά την πρόταση Νίμιτς για τον όνομα “Νέα Μακεδονία” ενόψει της εαρινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018 που θα κρίνει την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τίτο ονόμασε το κρατίδιο των Σκοπίων “Μακεδονία” εντός της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία το 1991, τα Σκόπια αυτονομήθηκαν ζητώντας να ονομαστούν “Μακεδονία”. Εκεί άρχισαν τα προβλήματα, καθώς η ονομασία ενός όμορου προς την Ελλάδα κράτους ως “Μακεδονία” (δηλαδή με το όνομα της βόρειας επαρχίας της Ελλάδας) απειλούσε την χώρα μας. Τα αλυτρωτικά άρθρα του Σκοπιανού Συντάγματος, η Σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας και το όνομα αποτελούν επιθετικές ενέργειες προς την Ελλάδα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

Ας δούμε όμως τους κυριότερα ονόματα που κατά καιρούς μας έχουν προταθεί:

 • 1/04/1992:Νοβοματσεντόνια” (Νέα Μακεδονία), το γνωστό «Πακέτο Πινέιρο»). Δεν το αποδέχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 • 11/12/1992:Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια”. Τέθηκε στη Βουλή των Σκοπίων αλλά δεν ψηφίστηκε εν αναμονή των εξελίξεων στη Σύνοδο Κορυφής του Εδιμβούργου, όπου δεν έγινε αποδεκτή.
 • 7/4/1993:Τα Σκόπια μπαίνουν στον ΟΗΕ με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας με την ονομασία ΠΓΔΜ (FYROM).
 • 14/5/1993Νέα Μακεδονία”. Πρόταση των Βανς-Όουεν που δεν έγινε αποδεκτή και από τα δύο μέρη.
 • 4/6/1993Δημοκρατία Σλαβομακεδονίας”. Πρόταση του Μιλόσεβιτς χωρίς ευτυχή κατάληξη.
 • 16/2/1994: Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου θεωρώντας ότι η Π.Γ.Δ.Μ. τηρούσε αδιάλλακτη στάση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και στο ζήτημα της Σημαίας (χρήση του δεκαεξάκτινου Ήλιου της Βεργίνας), αποφάσισε την επιβολή ασφυκτικού οικονομικού αποκλεισμού (embargo). Οι Η.Π.Α. ανέλαβαν διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης, και στις 4 Σεπτεμβρίου 1995, ο υφυπουργός των Εξωτερικών Χόλμπρουκ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για επανάληψη του διμερούς διαλόγου σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, με στόχο την υπογραφή μιας Ενδιάμεσης Συμφωνίας (Interim Accord) με την οποία τα συμβαλλόμενα μέρη αφού διατύπωσαν την προσήλωση τους στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης, του σεβασμού της ισχύουσας μεθοριακής γραμμής, και την αποχή από πράξεις βίας και αμοιβαίων παρεμβάσεων στις εσωτερικές τους υποθέσεις, συμφώνησαν μέσα από 23 συνολικά Άρθρα, να προωθήσουν μια σειρά ζητημάτων προκειμένου να βελτιώσουν το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, και να βελτιστοποιήσουν τη διμερή συνεργασία. Ουσιαστικά επρόκειτο για διατάξεις- εγγυήσεις προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση των μονομερών αλλά και των κοινών συμφερόντων.
 • 4/10/1994: Άνω ή Νέα Μακεδονία”. Πρόταση του Γερμανού υπουργού εξωτερικών Κλάους Κίνκελ την οποία απέρριψε ο Γκλιγκόροφ.
 • 8/4/2005:Republika MakedonijaSkopje”. Πρόταση Νίμιτς την οποία απορρίπτουν τα Σκόπια.
 • 8/10/2005: “Republika MakedonijaSkopje”. Πρόταση Νίμιτς μόνο για τις διμερείς σχέσεις. Απορρίπτεται και από τα δύο μέρη.
 • 21/2/2008:Το σχέδιο Νίμιτς. Τα πέντε ονόματα που προτείνει ο διαμεσολαβητής: “Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, “Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”, “Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)”, “Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας”, “Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας (Ελλάδα)”.
 • 25/3/2008:Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια”. Πρόταση Νίμιτς ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απορριπτική η στάση της κυβέρνησης Καραμανλή θέτοντας βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
 • 7/7/2009:Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για διεθνή χρήση και κάποιες τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής. Πρόταση του Μάθιου Νίμιτς.
 • 12/12/2017: “Νέα Μακεδονία”. Πρόταση του Μάθιου Νίμιτς

Όπως βλέπουμε, έχει υπάρξει έμμονη στην χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από την πλευρά των Σκοπίων παρά την αποχώρηση του φανατικού Γκρουέφσκι. Ο Ζάεφ ανήκει μεν στην αλβανική μειοψηφία αλλά για λόγους επεκτατικής πολιτικής επιμένει στην χρήση του ονόματος “Μακεδονία” σε σύνθετη ονομασία. Το θετικό της υπόθεσης όμως είναι ότι η ΠΓΔΜ έχει την ανάγκη της Ελλάδας και όχι το αντίθετο. Στηρίζουμε οικονομικά την ΠΓΔΜ ενώ χωρίς την συγκατάθεση μας δεν εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Συνεπώς, εμείς πρέπει να εμμείνουμε στις θέσεις μας για μη χρήση σύνθετης ονομασίας με την λέξη «Μακεδονία” σύμφωνα με το πολιτικό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών του 1992.

Μια πρόταση είναι να ονομαστούν Παιονία καθώς εκεί που είναι τα Σκόπια ήταν η αρχαία Παιονία. Η αρχαία Παιονία περιελάμβανε γεωγραφικά ένα μεγάλο τμήμα της ΠΓΔΜ, ένα μέρος του βόρειου τμήματος του αρχαίου Μακεδονικού βασιλείου και μια μικρή περιοχή της Δυτικής Βουλγαρίας.

Άλλη ονομασία η Βαρνταρσκα (χώρα του Βαρδάρη). Ο Αξιός Ποταμός ή Βαρδάρης είναι σημείο αναφοράς αυτής της ονομασίας και αποτελεί ακριβές γεωγραφικό προσδιορισμό.

Τέλος, μια άλλη καλή συμβιβαστική λύση είναι το όνομα «Σλαβομακεδονία” το οποίο  ναι μεν περιέχει τον όρο Μακεδονία αλλά παραπέμπει σε σλάβικο πληθυσμό που κατοικεί σε γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας.  Οπότε δεν δημιουργείται πρόβλημα και μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Λύσεις υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει κάτι που αδικεί την ιστορία μας. Μην ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973 ως «Ηνωμένο Βασίλειο” λόγων γαλλικών αντιδράσεων για την Βρετάνη. Μια κακή λύση είναι χειρότερη από μη λύση δεδομένου ότι τα Σκόπια πιέζονται χρονικά για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και όχι η χώρα μας.

 

Ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος είναι Διεθνολόγος, Νομικός και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Kent της Μεγάλης Βρετανίας

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!