Breaking News
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΟ 1964
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΤΟΥ 1843
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SIR EDWARD LAW ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΜΑΛΤΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ 44 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΦΟΥ Η ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ»
«ΜΗΝΥΜΑ» ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΟ 14ος ΑΙΩΝΑΣ: TA «EΓKΛHMATA» ΠOY ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ !!!
KΡΟΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ, ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΕΣ
Ο ΡΩΣΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΙ ΕΞΩΘΕΝ ΠΙΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: OI ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ Ο ΖΑΕΦ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΜΑΣ
Ε.Ε ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΕΥΚΑΙΡΙΑ: MΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ 550 ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΑΣΥΜΜΕΤΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ….
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΕΙ
«ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ O ΚΑΣΟΓΚΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ» ΛΕΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ
ΤΟ ΠΑΡΑΞΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ …
ΕΘΝΙΚΑ
«Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΕΦΤΑΣΕ: Ο ZAΕΦ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΝΙΜΙΤΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Του Μιχαλη Ιγνατιου 

 

Η σημερινή μέρα είναι η πιο καθοριστική για το θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, καθώς η κυβέρνηση του κ. Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευθεί να απαντήσει στον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και κατ’ επέκταση στην ελληνική κυβέρνηση, αν αποδέχεται τον τελικό συμβιβασμό που κατατέθηκε στο διαπραγματευτικό τραπέζι.


Τα παραπάνω ανέφερε πηγή στη Νέα Υόρκη που έχει άμεση σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων υποσχέθηκε ότι θα δώσει την τελική του απάντηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τείνει να απαντήσει θετικά. Παρ’ όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση, επειδή έχει δει “πολλές φορές το ίδιο έργο” συνεχίζει “να κρατεί μικρό καλάθι”, κατά την έκφραση διπλωματικής πηγής.

Συγκεκριμένα:

Η πηγή τόνισε ότι μετά από ημέρες αναποφασιστικότητας και παλινωδιών, και αφού η σκοπιανή πλευρά επιχείρησε να αλλάξει επανειλημμένα τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, έφτασε η μέρα της κρίσης για όλους τους πρωταγωνιστές. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε και αυτή με τη σειρά της τις παρατηρήσεις της σε ορισμένες τροποποιήσεις, απαντώντας στις αλλαγές των Σκοπιανών, και αναμένει πλέον την απάντηση του κ. Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, βρέθηκε ξαφνικά σε δύσκολη θέση, μετά τη μεγάλη διαδήλωση στα Σκόπια και την επιθετική στάση του εθνικιστή προέδρου Γιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος στην ουσία απέρριψε συνολικά τον συμβιβασμό της Αθήνας και της πΓΔΜ που του παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ. Ο τελευταίος ανήκει και αυτός στο εθνικιστικό στρατόπεδο και σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες αποτελεί εμπόδιο στη λύση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  μέχρι τις πρωινές ώρες σήμερα, ο συμβιβασμός περιλαμβάνει τα εξής -σημειώνουμε βεβαίως ότι από την περασμένη εβδομάδα οι Σκοπιανοί έχουν αλλάξει πολλές φορές τις θέσεις του, οδηγώντας τη διαπραγμάτευση ουσιαστικά σε αδιέξοδο, τουλάχιστον τρεις φορές.

  • Συμφωνήθηκε ότι η τελική ονομασία θα είναι η «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (“Republika Severna Makedonija”).

Κάποια στιγμή η σκοπιανή πλευρά επιχείρησε να συζητήσει ξανά το θέμα, επαναφέροντας την ονομασία «Republika Nova Makedonija» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), αλλά η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι ανοίγει ξανά η διαπραγμάτευση, η οποία όπως προαναφέραμε έκλεισε στη Νέα Υόρκη.

  • Συμφωνήθηκε η χρήση έναντι όλων (erga omnes) της τελικής ονομασίας και ο κ. Νίμιτς εισηγήθηκε το λεγόμενο «χρονοδιάγραμμα εφαρμογής» στο πρότυπο της Ανατολικής Γερμανίας.

Η εισήγηση θεωρήθηκε λογική καθώς τονίστηκε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στα Σκόπια από τη μία στιγμή στην άλλη. Π.χ., ακούστηκε ένα παράδειγμα που αφορά τα διαβατήρια. Όλα τα καινούργια θα φέρουν τη νέα ονομασία και τα παλαιά διαβατήρια θα αλλάξουν σταδιακά.

  • Τέλος, συμφωνήθηκαν οι αλλαγές στο σύνταγμα, που θα αφορούν πρωτίστως τη νέα ονομασία και τις αλλαγές στα άρθρα 3 και 49 που θεωρείται ότι προωθούν τον αλυτρωτισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες  μετά τη συμφωνία της Νέας Υόρκης και ενώ ο κ. Νίμιτς είχε δώσει τα χέρια με τον κ. Κοτζιά και τον κ. Ντιμιτρόφ, ο τελευταίος -μία μέρα μετά στις Βρυξέλλες- επιχείρησε επαναδιαπραγμάτευση μετά από συζητήσεις πέντε ωρών, που κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Κάποια στιγμή, ο Σκοπιανός υπουργός κάλεσε στην αίθουσα μία Βρετανίδα δικηγόρο, την Μπριμ Ναίτρεϊθ, που αντιπροσώπευσε τους Σκοπιανούς στο Διεθνές Δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας, το 2011. Τότε ήταν επιλογή του Νικολά Γκρούεφσκι. Τώρα του κ. Ντιμιτρόφ. Η εν λόγω κυρία έθεσε πολιτικά θέματα με κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα η διαπραγμάτευση. Στο σημείο αυτό η ελληνική αντιπροσωπεία έκοψε κάθε συζήτηση λέγοντας ότι η συμφωνία έκλεισε και το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων σήμαινε ότι ξεκινούν από την αρχή.

Σύμφωνα με την πηγή μας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Νίμιτς είχε ξανά αντιπαράθεση με τους Σκοπιανούς, οι οποίοι φέρονται να του φέρθηκαν με αγένεια.
Η ίδια πηγή τόνισε και τα εξής:

  • Εάν οι Σκοπιανοί δεν απαντήσουν αύριο Πέμπτη, τότε και αυτός ο διαπραγματευτικός κύκλος θα κλείσει και ο κίνδυνος να χάσουν το τρένο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπαρκτός.

Αν απαντήσουν θετικά, τότε θα συνομιλήσουν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και των Σκοπίων για να καθορίσουν τη συνάντησή τους στις Πρέσπες. Εάν δεν υπάρξουν άλλες ανατροπές, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όχι από τους πρωθυπουργούς.

Πηγή: Ηellasjournal.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!