Breaking News
«ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ- ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ 2019
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ) ΚΡΙΣΗΣ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ/ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: EKATONTAΔΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΧΥΔΑΙΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ
ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
ΕΝΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΟ
ANOIXTH H ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΛΑΒΡΟΦ: ANOΡΘΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΑΣΤΟΡΑ
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ EΛΛΗΣ – ΤΗΝΟΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940
DEUTSCHE WELLE: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ;
ΜΑΞΙΜΟΥ: ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ»
ΑΔΕΙΑΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ: 100% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
ΚΡΗΤΗ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΒΙΑΣΜΟ, ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΙΑΣΤΗΚΕ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: «Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ»
ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΛΟΓΩ ΙΡΑΝ

Του δημοσιογράφου Νικολάου Ι. Καραμπέτσου∗

 

Η αμερικανική κυβέρνηση απροειδοποίητα επανέφερε μονομερώς σε ισχύ την περασμένη Τρίτη, τις πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.  Παρ’ όλ’ αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστασιοποιήθηκε εντελώς και θα μπλοκάρει αυτές τις κυρώσεις, εφαρμόζοντας το «Καταστατικό Δέσμευσης» (Blocking Statute), προστατεύοντας τις εταιρείες της απ’ το ξαφνικό «χτύπημα» των αμερικανικών κυρώσεων.

Χαρακτηριστικά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Mina Andreeva δήλωσε ότι: «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα προστατευτούν απ’ τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν». Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, οι ΗΠΑ πλέον, απομονώνονται απ’ το σύνολο του δυτικού κόσμου, για την στάση που τηρούν έναντι του Ιράν, καθώς εκλαμβάνεται κυρίως, ως προσπάθεια να εμποδίσουν οι Αμερικανοί τους «φίλους» και «εταίρους» να συνάψουν κερδοφόρες συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τεχεράνη. Επιπλέον, η ΕΕ δήλωσε ότι: «Έχουμε βαθύτατα λυπηθεί με την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλει ξανά κυρώσεις κατά του Ιράν» προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμη να «κρατήσει ανοικτά τα κανάλια χρηματοδότησης».

Εν ολίγοις, οι Βρυξέλλες υπόσχονται ανοικτό τραπεζικό σύστημα για να κάνουν οι εταιρείες του Ιράν τις συναλλαγές τους και στέλνουν μήνυμα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως δεν φοβούνται έναν «οικονομικό πόλεμο» (που δεν θα τολμήσουν οι ΗΠΑ, καθώς το δολάριο έχει ξεκινήσει να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, λόγω χρόνιας υπερπροσφοράς και υπερτυπώματος). «Τα εναπομείναντα μέλη της JCPOAJoint Comprehensive Plan of Action (της πυρηνικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί με το Ιράν) έχουν δεσμευτεί να εργαστούν πάνω στη διατήρηση αποτελεσματικών οικονομικών καναλιών με το Ιράν και τη συνέχιση των εξαγωγών από την χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανακοίνωσε η Κομισιόν. Η κίνηση αυτή από την ΕΕ έρχεται μια μέρα μετά που ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μike Pompeo είπε πως η προεδρία Trump σχεδιάζει την  επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν.

ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν πάρει ήδη την απόφαση να προχωρήσουν στην «ουδετεροποίηση» του Ιράν με όποιο τρόπο θεωρούν απαραίτητο και αυτό εν μέρει εξηγεί και την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.  Οι Αμερικανοί δεν θα θέλανε επ’ ουδενί ένα μέτωπο ακόμα μπροστά τους.  Θέλουν να επικεντρωθούν 100% στο Ιράν, το οποίο είναι εκ των βασικότερων συμμάχων της Ρωσίας, με πολύ αυξημένες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως αποδείχτηκε στη συριακή κρίση.  Στην Μόσχα, απ’ την άλλη, θεωρούν ότι αναζητούνται δικαιολογίες απ’ την πλευρά της Ουάσιγκτον για να ακυρωθεί η «συμφωνία» και επιδιώκεται η εκ νέου απομόνωση του Ιράν και εν συνεχεία, η αποσταθεροποίηση του πάση θυσία. Το Ιράν αποδείχτηκε για τη Μόσχα (και την Άγκυρα) ο πιο σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή, με πλεονεκτική γεω-στρατηγική θέση στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.  Λόγω του Ιράν, οι ΗΠΑ αδυνατούν να περικυκλώσουν ολοκληρωτικά την Ρωσία (και την Κίνα).  Το Ιράν είναι στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία, γιατί μέσου αυτού, αποφεύγει την περικύκλωση απ’ τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ,  επικρατεί στην Μέση Ανατολή, «σώζοντας» την Συρία και έχει πρόσβαση σε μια «θερμή» θάλασσα-τον Ινδικό Ωκεανό.  Συν τοις άλλοις, τους ιρανικούς υδρογονάνθρακες, τους διαχειρίζεται η Μόσχα και συγκεκριμένα η Rosneft.  Το καίριο ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ και Ισραήλ, σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Ιράν, δεν θα έχουν μαζί τους την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα, από τα οικονομικά «ανοίγματα» του Ιράν.

Σημειωτέον, το Ιράν έχει συμφωνήσει την αγορά 100 αεροσκαφών Airbus.  Εάν οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να ξεκινήσουν πάλι, τις κυρώσεις κατά όσων συνεργάζονται με το Ιράν, τότε θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, έναντι της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει, ακόμα και σε αντίποινα έναντι των αμερικανικών επιχειρήσεων (…)   Στην ΕΕ προσδοκούν σε συνεχόμενες πολύ μεγάλες συμφωνίες με το Ιράν, το οποίο λόγω του 40χρονου εμπάργκο, θέλει να κάνει γενικό «λίφτινγκ» στις υποδομές του. Είναι δεδομένο ότι τα κεφάλαια του θα τα δαπανήσει κυρίως στις φιλικότερες ευρωπαϊκές αγορές και όχι στις αμερικανικές ή βρετανικές. Θα υπάρξει και ανάγκη για αγορά τουλάχιστον 500στρατιωτικών αεροσκαφών, ώστε να ανανεωθεί ριζικά η ιρανική πολεμική αεροπορία. Οι διαγωνιζόμενες εταιρείες θα είναι πάρα πολλές, καθώς μιλάμε για «συμβόλαια» δισεκατομμυρίων. Επιζητούν επιπλέον και την διοχέτευση ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου (διαμέσου Ρωσίας) στην Ευρώπη, ώστε η ΕΕ να καταστεί ακόμα περισσότερο ενεργειακά αυτάρκης και ανεξάρτητη, από τις ΗΠΑ που θέλουν να πουλήσουν πανάκριβα, το αμερικάνικο σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

Φαίνεται πως το …«βαθύ αμερικανικό κράτος», που ελέγχει εν πολλοίς και τις κινήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει κατανοήσει ότι οι συσχετισμοί ισχύος δεν το εξυπηρετούν εδώ και αρκετό καιρό για να είναι τόσο αδιάλλακτο.  Υπάρχουν και άλλοι «παίκτες», κυρίως απ’ τη «Γηραιά Ήπειρο» που θέλουν να κάνουν …business με τον ενεργειακό πλούτο της Μέσης Ανατολής.

(Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

∗ Ο Νικόλαος Ι. Καραμπέτσος είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!