Breaking News
Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ !!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!
ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ: 100.000 ΚΙΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ PEUGEOT
ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ
Η NETFLIX ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΣΑΣ
ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ BREXIT ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ: ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΘΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Η ΙΤΑΛΙΑ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΒΥΘΙΣΗΣ» ΓΙΑ ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100: KΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ» (PIC)
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: ΤΟΝ ΝΑΡΚΩΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΕ… «ΑΧΕΙΡΟΥΡΓΗΤΟΣ»
EXEI H KOIΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ;
ΠΡΕΣΒΗΣ Ε.Τ. Κ. ΜΑΛΛΙΑΣ: «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ»
ΚΟΤΖΙΑΣ: ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑ ΕΓΩ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ BARBAROS
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΟ 1964
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΤΟΥ 1843
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SIR EDWARD LAW ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΛΟΓΩ ΙΡΑΝ

Του δημοσιογράφου Νικολάου Ι. Καραμπέτσου∗

 

Η αμερικανική κυβέρνηση απροειδοποίητα επανέφερε μονομερώς σε ισχύ την περασμένη Τρίτη, τις πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν.  Παρ’ όλ’ αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστασιοποιήθηκε εντελώς και θα μπλοκάρει αυτές τις κυρώσεις, εφαρμόζοντας το «Καταστατικό Δέσμευσης» (Blocking Statute), προστατεύοντας τις εταιρείες της απ’ το ξαφνικό «χτύπημα» των αμερικανικών κυρώσεων.

Χαρακτηριστικά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Mina Andreeva δήλωσε ότι: «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα προστατευτούν απ’ τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν». Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, οι ΗΠΑ πλέον, απομονώνονται απ’ το σύνολο του δυτικού κόσμου, για την στάση που τηρούν έναντι του Ιράν, καθώς εκλαμβάνεται κυρίως, ως προσπάθεια να εμποδίσουν οι Αμερικανοί τους «φίλους» και «εταίρους» να συνάψουν κερδοφόρες συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Τεχεράνη. Επιπλέον, η ΕΕ δήλωσε ότι: «Έχουμε βαθύτατα λυπηθεί με την κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλει ξανά κυρώσεις κατά του Ιράν» προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμη να «κρατήσει ανοικτά τα κανάλια χρηματοδότησης».

Εν ολίγοις, οι Βρυξέλλες υπόσχονται ανοικτό τραπεζικό σύστημα για να κάνουν οι εταιρείες του Ιράν τις συναλλαγές τους και στέλνουν μήνυμα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως δεν φοβούνται έναν «οικονομικό πόλεμο» (που δεν θα τολμήσουν οι ΗΠΑ, καθώς το δολάριο έχει ξεκινήσει να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, λόγω χρόνιας υπερπροσφοράς και υπερτυπώματος). «Τα εναπομείναντα μέλη της JCPOAJoint Comprehensive Plan of Action (της πυρηνικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί με το Ιράν) έχουν δεσμευτεί να εργαστούν πάνω στη διατήρηση αποτελεσματικών οικονομικών καναλιών με το Ιράν και τη συνέχιση των εξαγωγών από την χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου» ανακοίνωσε η Κομισιόν. Η κίνηση αυτή από την ΕΕ έρχεται μια μέρα μετά που ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μike Pompeo είπε πως η προεδρία Trump σχεδιάζει την  επαναφορά των κυρώσεων κατά του Ιράν.

ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν πάρει ήδη την απόφαση να προχωρήσουν στην «ουδετεροποίηση» του Ιράν με όποιο τρόπο θεωρούν απαραίτητο και αυτό εν μέρει εξηγεί και την πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.  Οι Αμερικανοί δεν θα θέλανε επ’ ουδενί ένα μέτωπο ακόμα μπροστά τους.  Θέλουν να επικεντρωθούν 100% στο Ιράν, το οποίο είναι εκ των βασικότερων συμμάχων της Ρωσίας, με πολύ αυξημένες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως αποδείχτηκε στη συριακή κρίση.  Στην Μόσχα, απ’ την άλλη, θεωρούν ότι αναζητούνται δικαιολογίες απ’ την πλευρά της Ουάσιγκτον για να ακυρωθεί η «συμφωνία» και επιδιώκεται η εκ νέου απομόνωση του Ιράν και εν συνεχεία, η αποσταθεροποίηση του πάση θυσία. Το Ιράν αποδείχτηκε για τη Μόσχα (και την Άγκυρα) ο πιο σημαντικός σύμμαχος στη Μέση Ανατολή, με πλεονεκτική γεω-στρατηγική θέση στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας.  Λόγω του Ιράν, οι ΗΠΑ αδυνατούν να περικυκλώσουν ολοκληρωτικά την Ρωσία (και την Κίνα).  Το Ιράν είναι στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία, γιατί μέσου αυτού, αποφεύγει την περικύκλωση απ’ τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ,  επικρατεί στην Μέση Ανατολή, «σώζοντας» την Συρία και έχει πρόσβαση σε μια «θερμή» θάλασσα-τον Ινδικό Ωκεανό.  Συν τοις άλλοις, τους ιρανικούς υδρογονάνθρακες, τους διαχειρίζεται η Μόσχα και συγκεκριμένα η Rosneft.  Το καίριο ζήτημα είναι ότι οι ΗΠΑ και Ισραήλ, σε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του Ιράν, δεν θα έχουν μαζί τους την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές χώρες, έχουν πολλά οικονομικά συμφέροντα, από τα οικονομικά «ανοίγματα» του Ιράν.

Σημειωτέον, το Ιράν έχει συμφωνήσει την αγορά 100 αεροσκαφών Airbus.  Εάν οι ΗΠΑ έχουν σκοπό να ξεκινήσουν πάλι, τις κυρώσεις κατά όσων συνεργάζονται με το Ιράν, τότε θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, έναντι της ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να προχωρήσει, ακόμα και σε αντίποινα έναντι των αμερικανικών επιχειρήσεων (…)   Στην ΕΕ προσδοκούν σε συνεχόμενες πολύ μεγάλες συμφωνίες με το Ιράν, το οποίο λόγω του 40χρονου εμπάργκο, θέλει να κάνει γενικό «λίφτινγκ» στις υποδομές του. Είναι δεδομένο ότι τα κεφάλαια του θα τα δαπανήσει κυρίως στις φιλικότερες ευρωπαϊκές αγορές και όχι στις αμερικανικές ή βρετανικές. Θα υπάρξει και ανάγκη για αγορά τουλάχιστον 500στρατιωτικών αεροσκαφών, ώστε να ανανεωθεί ριζικά η ιρανική πολεμική αεροπορία. Οι διαγωνιζόμενες εταιρείες θα είναι πάρα πολλές, καθώς μιλάμε για «συμβόλαια» δισεκατομμυρίων. Επιζητούν επιπλέον και την διοχέτευση ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου (διαμέσου Ρωσίας) στην Ευρώπη, ώστε η ΕΕ να καταστεί ακόμα περισσότερο ενεργειακά αυτάρκης και ανεξάρτητη, από τις ΗΠΑ που θέλουν να πουλήσουν πανάκριβα, το αμερικάνικο σχιστολιθικό φυσικό αέριο.

Φαίνεται πως το …«βαθύ αμερικανικό κράτος», που ελέγχει εν πολλοίς και τις κινήσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει κατανοήσει ότι οι συσχετισμοί ισχύος δεν το εξυπηρετούν εδώ και αρκετό καιρό για να είναι τόσο αδιάλλακτο.  Υπάρχουν και άλλοι «παίκτες», κυρίως απ’ τη «Γηραιά Ήπειρο» που θέλουν να κάνουν …business με τον ενεργειακό πλούτο της Μέσης Ανατολής.

(Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

∗ Ο Νικόλαος Ι. Καραμπέτσος είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!