Breaking News
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ – TOYΣ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ
Ο “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΗΣ” ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΒΑΒΑΥΡΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΟΤΖΙΑ ΣΕ ΜΜΕ: Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΝΕΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΣΕΓΚΕΝ , ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙ ΣΤΟΥΣ Κ.ΜΟΥΖΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΚΑ
Η ΕΝΕΡΓΗ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ , ΛΕΕΙ Ο ΡΩΣΟΣ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ
ΣΩΘΗΚΕ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ! Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΦΑΝΤΖΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ !!
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΤΕΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΑΠΟ ΤΟ <<ΚΟΣΚΙΝΟ>> ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2018
ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ , ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΟΥΔΑ: Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΠΟΥΤΙΝ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΡΟΧΑΝΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕRDOGAN;
ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ: BEΛΓΟΙ ΥΠΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ , ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡ ΕΚΤ
“ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ” ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ! ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ…ΠΑΓΙΔΕΣ
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΓΚΕΝ
ΜΑΡΤΥΡΙΑ: “ΝΙΩΣΑΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ”
TI ΑΛΛΑΞΕ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΑΟΖ;΄ΣΕ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ,ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ
Η ΒΟΕΙΝG ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ F-16 KAI F-15 THN EΡΧΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ! ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΑΤΚΟ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ! ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ , Η ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΜΥΘΟΙ
ΚΥΠΡΟΣ
ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ “11” ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΤΟΤΑL!!
Η γαλλική Total, ενημέρωσε και επίσημα σε συναντήσεις και στο Yπουργείο Ενέργειας και με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου ότι προχωρά για δεύτερη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» στο τεμάχιο «11». Η πραγματοποίηση της νέας γεώτρησης, θα καθοριστεί χρονικά μόλις διασφαλιστούν οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως γεωτρύπανο και αδειοδοτήσεις.Να σημειωθεί ότι επίσημα ακόμα δεν έχει δοθεί πράσινο φως από την ανώτατη ηγεσία στο Παρίσι, ωστόσο παρατηρητές αναφέρουν ότι στα ψηλότερα δώματα του Γαλλικού κολοσσού είναι ενήμεροι των εξελίξεων και οι επίσημες εγκρίσεις είναι βέβαιες αν και δεν πρόκειται για τυπική διαδικασία, αφού απαιτείται και η έγκριση των δαπανών.
Ο σχεδιασμός για δεύτερη γεώτρηση, που λήφθηκε ακριβώς δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης στο «Ονησίφορος Δυτικό 1», βασίζεται και στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γεώτρησης από το γεωτρύπανο «West Capella», που κατέδειξε και στην πράξη, με το έστω περιορισμένου όγκου κοίτασμα, ότι η νέα γεωλογική ερμηνεία των σεισμογραφικών, επεκτείνεται και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το γεγονός ότι τα γεωλογικά γεγονότα και δεδομένα, που οδήγησαν στον σχηματισμό κοιτασμάτων τύπου «Ζορ», συνεχίζονται αποδεδειγμένα -από τη γεώτρηση- πλέον επιστημονικά και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και ιδιαίτερα στον περιερατοσθένιο δακτύλιο, αυξάνει κατακόρυφα τις ελπίδες και τις πιθανότητες για κοιτάσματα σε ανάλογες δομές που έχουν εντοπιστεί μέσω των σεισμογραφικών. Αυτό αφορά όχι μόνο στην Total, αλλά και τις Eni και ExxonMobil.
Στον σχεδιασμό της για την επόμενη γεώτρηση στο «11» η Total είναι βέβαιο ότι, θα λάβει υπόψη και τον προγραμματισμό για τις επικείμενες γεωτρήσεις σε τεμάχια των οποίων τα δικαιώματα έχει μαζί με την Ιταλική ΕΝΙ, όπως είναι το τεμάχιο «6».
Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα, παράλληλα με τις επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων που αποκτήθηκαν μέσα από τη γεώτρηση, πραγματοποιήθηκαν και νέες εντατικές έρευνες στο τεμάχιο «11» από τη Γαλλική Total στον στόχο «Ονησίφορος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», εντός του τεμαχίου «11» πραγματοποιήθηκαν -και ολοκληρώθηκαν- σημαντικές εξιδεικευμένες έρευνες από πλευράς του γαλλικού κολοσσού, με δύο ειδικά πλοία, τα «Troms Hera» (υπό βρετανική σημαία) και το «Nordic Prince» (υπό σημαία Παναμά).
Το πρώτο διεξήγαγε υποθαλάσσιες έρευνες και εργασίες στην περιοχή του στόχου «Ονησίφορος Δυτικό 1», όπου μεταξύ άλλων οι διαδικασίες σφραγίσματος του κοιτάσματος προέβλεψαν και δυνατότητα επαναφοράς. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι έρευνες επικεντρώνονται περισσότερο σε μετρήσεις πιέσεων σε περιοχές που τα σεισμογραφικά κατέδειξαν ενδεχόμενους στόχους, ως συμπληρωματική τεχνολογία.
Το δεύτερο πλοίο διεξήγαγε έρευνες νοτιότερα και πιο κοντά στην υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένη, προφανώς για διευκρίνηση γεωλογικών δεδομένων με βάση και τις διαπιστώσεις και τα πραγματικά γεωλογικά δεδομένα που έδωσε η πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο «11».
Αν και πριν την πρώτη γεώτρηση η Total είχε καθορίσει ως δεύτερη επιλογή τον στόχο «Ονησίφορος Ανατολικό», που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικότερα του στόχου όπου έγινε η γεώτρηση, οι νέες μελέτες επεκτάθηκαν σε νέο ενδεχόμενο στόχο, ακόμα πιο κοντά στις παρυφές του Ερατοσθένη και περίπου 20 χιλιόμετρα βορειότερα του στόχου «Ονησίφορος Ανατολικό».
Να σημειωθεί ότι η Total προ μηνός κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργού Ενέργειας και του επιτελείου του, για τις πρώτες διαπιστώσεις μετά τη γεώτρηση στον «Ονησίφορος Δυτικό 1», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δεύτερης γεώτρησης, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τέτοιο σχεδιασμό, ούτε και χρονοδιάγραμμα.
Μετά την ολοκλήρωση των πρόσθετων ερευνών, η γαλλική εταιρεία επανήλθε με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, μαζί και με πιο λεπτομερή ενημέρωση ως προς τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης, ενημερώνοντας και επίσημα για την απόφαση για δεύτερη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.
Εξ άλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας-Total για τα δικαιώματα στο τεμάχιο «11», λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», διάστημα στο οποίο η Total θα πρέπει να έχει προχωρήσει στη νέα γεώτρηση, ώστε να διευκολυνθεί σημαντικά και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο η διαδικασία ανανέωσης ή παράτασης της συμφωνίας.
Τουλάχιστον πέντε γεωτρήσεις σε εννέα μήνες
Οι σχεδιασμοί των τριών αναδόχων στην Κυπριακή ΑΟΖ, φέρνουν στο προσκήνιο σχεδιασμούς για τουλάχιστον πέντε γεωτρήσεις μέσα στο επόμενο ενιάμηνο, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
Συγκεκριμένα, πρέπει να αναμένουμε τη γεώτρηση της Total στο «11» μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δύο ή τρεις γεωτρήσεις από την Εni (και τη σύμπραξη Eni-Total) στους στόχους «Ερατοσθένης Νότιο 1» στο «8», «Σουπιά» στο «3» και «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» με το έκτης γενιάς γεωτρύπανο «Saipem 12000».
Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ». Ήδη, το γεωτρύπανο βρίσκεται στην Τενερίφη για προσθήκη εξοπλισμού και προετοιμασία.
Επίσης, είναι γνωστό και επίσημα πλέον ότι η ExxonMobil προχωρά με δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» εντός του πρώτου εξαμήνου 2018.
  Πέτρος Θεοχαρίδης 
Facebook Comments

Related Post

error: Content is protected !!