Breaking News
Η ΣΧΕΣΗ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ: 14 ΣΚΙΤΣΑ ΓΕΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗ!
ΣΤΑ 450 ΕΥΡΩ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ 35ΕΤΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
DW: ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΖΑΕΦ
SΤRATFOR: «ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΡΑΝ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: MIND THE BIG PICTURE
ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΜΑDE IN USA
ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΘΕΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ!
ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
“ΣΦΑΛΙΑΡΑ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
ΕΞΕΥΜΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΦΗΝΙΑΣΜΕΝΟ ΣΟΥΛΤΑΝΟ
H ΣΙΩΠΗΛΗ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ
ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΥΓΑ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ 3,5 ΩΡΕΣ Ο ΤΙΛΕΡΣΟΝ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΤΟ ΑΘΡΟ 42 ΤΗΣ ΕΕ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! ΕΓΓΡΑΦΟ
ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΙΣΚΟ ΠΟΥ ΠΗΡΕ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΤΟ 2013 ΣΗΜΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΑΜΥΝΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΕ ΕΡΓΑ, ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. ΒΓΑΙΝΩ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΒΟΛΦ-ΓΚΑΝΓΚ ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ!!
ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ RAMA-BERISHA ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
“Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ”!
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Ο ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΟΣ ΛΑΟΥ – ΚΑΙ ΜΟΝΟ – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ
ΚΥΠΡΟΣ
ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ “11” ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΤΟΤΑL!!
Η γαλλική Total, ενημέρωσε και επίσημα σε συναντήσεις και στο Yπουργείο Ενέργειας και με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου ότι προχωρά για δεύτερη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» στο τεμάχιο «11». Η πραγματοποίηση της νέας γεώτρησης, θα καθοριστεί χρονικά μόλις διασφαλιστούν οι απαραίτητες διαδικασίες, όπως γεωτρύπανο και αδειοδοτήσεις.Να σημειωθεί ότι επίσημα ακόμα δεν έχει δοθεί πράσινο φως από την ανώτατη ηγεσία στο Παρίσι, ωστόσο παρατηρητές αναφέρουν ότι στα ψηλότερα δώματα του Γαλλικού κολοσσού είναι ενήμεροι των εξελίξεων και οι επίσημες εγκρίσεις είναι βέβαιες αν και δεν πρόκειται για τυπική διαδικασία, αφού απαιτείται και η έγκριση των δαπανών.
Ο σχεδιασμός για δεύτερη γεώτρηση, που λήφθηκε ακριβώς δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης στο «Ονησίφορος Δυτικό 1», βασίζεται και στα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα της γεώτρησης από το γεωτρύπανο «West Capella», που κατέδειξε και στην πράξη, με το έστω περιορισμένου όγκου κοίτασμα, ότι η νέα γεωλογική ερμηνεία των σεισμογραφικών, επεκτείνεται και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το γεγονός ότι τα γεωλογικά γεγονότα και δεδομένα, που οδήγησαν στον σχηματισμό κοιτασμάτων τύπου «Ζορ», συνεχίζονται αποδεδειγμένα -από τη γεώτρηση- πλέον επιστημονικά και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και ιδιαίτερα στον περιερατοσθένιο δακτύλιο, αυξάνει κατακόρυφα τις ελπίδες και τις πιθανότητες για κοιτάσματα σε ανάλογες δομές που έχουν εντοπιστεί μέσω των σεισμογραφικών. Αυτό αφορά όχι μόνο στην Total, αλλά και τις Eni και ExxonMobil.
Στον σχεδιασμό της για την επόμενη γεώτρηση στο «11» η Total είναι βέβαιο ότι, θα λάβει υπόψη και τον προγραμματισμό για τις επικείμενες γεωτρήσεις σε τεμάχια των οποίων τα δικαιώματα έχει μαζί με την Ιταλική ΕΝΙ, όπως είναι το τεμάχιο «6».
Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα, παράλληλα με τις επιστημονικές αναλύσεις των γεωλογικών δεδομένων που αποκτήθηκαν μέσα από τη γεώτρηση, πραγματοποιήθηκαν και νέες εντατικές έρευνες στο τεμάχιο «11» από τη Γαλλική Total στον στόχο «Ονησίφορος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», εντός του τεμαχίου «11» πραγματοποιήθηκαν -και ολοκληρώθηκαν- σημαντικές εξιδεικευμένες έρευνες από πλευράς του γαλλικού κολοσσού, με δύο ειδικά πλοία, τα «Troms Hera» (υπό βρετανική σημαία) και το «Nordic Prince» (υπό σημαία Παναμά).
Το πρώτο διεξήγαγε υποθαλάσσιες έρευνες και εργασίες στην περιοχή του στόχου «Ονησίφορος Δυτικό 1», όπου μεταξύ άλλων οι διαδικασίες σφραγίσματος του κοιτάσματος προέβλεψαν και δυνατότητα επαναφοράς. Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι έρευνες επικεντρώνονται περισσότερο σε μετρήσεις πιέσεων σε περιοχές που τα σεισμογραφικά κατέδειξαν ενδεχόμενους στόχους, ως συμπληρωματική τεχνολογία.
Το δεύτερο πλοίο διεξήγαγε έρευνες νοτιότερα και πιο κοντά στην υποθαλάσσια οροσειρά του Ερατοσθένη, προφανώς για διευκρίνηση γεωλογικών δεδομένων με βάση και τις διαπιστώσεις και τα πραγματικά γεωλογικά δεδομένα που έδωσε η πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο «11».
Αν και πριν την πρώτη γεώτρηση η Total είχε καθορίσει ως δεύτερη επιλογή τον στόχο «Ονησίφορος Ανατολικό», που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικότερα του στόχου όπου έγινε η γεώτρηση, οι νέες μελέτες επεκτάθηκαν σε νέο ενδεχόμενο στόχο, ακόμα πιο κοντά στις παρυφές του Ερατοσθένη και περίπου 20 χιλιόμετρα βορειότερα του στόχου «Ονησίφορος Ανατολικό».
Να σημειωθεί ότι η Total προ μηνός κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργού Ενέργειας και του επιτελείου του, για τις πρώτες διαπιστώσεις μετά τη γεώτρηση στον «Ονησίφορος Δυτικό 1», άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο δεύτερης γεώτρησης, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τέτοιο σχεδιασμό, ούτε και χρονοδιάγραμμα.
Μετά την ολοκλήρωση των πρόσθετων ερευνών, η γαλλική εταιρεία επανήλθε με πιο συγκεκριμένες πληροφορίες, μαζί και με πιο λεπτομερή ενημέρωση ως προς τα αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης, ενημερώνοντας και επίσημα για την απόφαση για δεύτερη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό.
Εξ άλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας-Total για τα δικαιώματα στο τεμάχιο «11», λήγουν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», διάστημα στο οποίο η Total θα πρέπει να έχει προχωρήσει στη νέα γεώτρηση, ώστε να διευκολυνθεί σημαντικά και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο η διαδικασία ανανέωσης ή παράτασης της συμφωνίας.
Τουλάχιστον πέντε γεωτρήσεις σε εννέα μήνες
Οι σχεδιασμοί των τριών αναδόχων στην Κυπριακή ΑΟΖ, φέρνουν στο προσκήνιο σχεδιασμούς για τουλάχιστον πέντε γεωτρήσεις μέσα στο επόμενο ενιάμηνο, δηλαδή μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
Συγκεκριμένα, πρέπει να αναμένουμε τη γεώτρηση της Total στο «11» μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, δύο ή τρεις γεωτρήσεις από την Εni (και τη σύμπραξη Eni-Total) στους στόχους «Ερατοσθένης Νότιο 1» στο «8», «Σουπιά» στο «3» και «Καλυψώ» στο τεμάχιο «6» με το έκτης γενιάς γεωτρύπανο «Saipem 12000».
Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ». Ήδη, το γεωτρύπανο βρίσκεται στην Τενερίφη για προσθήκη εξοπλισμού και προετοιμασία.
Επίσης, είναι γνωστό και επίσημα πλέον ότι η ExxonMobil προχωρά με δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» εντός του πρώτου εξαμήνου 2018.
  Πέτρος Θεοχαρίδης 
Facebook Comments

Related Post

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!