Breaking News
Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ !!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!
ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ: 100.000 ΚΙΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ PEUGEOT
ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ
Η NETFLIX ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΣΑΣ
ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ BREXIT ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ: ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΘΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Η ΙΤΑΛΙΑ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΒΥΘΙΣΗΣ» ΓΙΑ ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100: KΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ» (PIC)
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: ΤΟΝ ΝΑΡΚΩΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΕ… «ΑΧΕΙΡΟΥΡΓΗΤΟΣ»
EXEI H KOIΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ;
ΠΡΕΣΒΗΣ Ε.Τ. Κ. ΜΑΛΛΙΑΣ: «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ»
ΚΟΤΖΙΑΣ: ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑ ΕΓΩ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ BARBAROS
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΟ 1964
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΤΟΥ 1843
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SIR EDWARD LAW ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΠΩΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΙΑΣΠΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

Tων Γιώτα Χουλιάρα και Αλέξανδρος Νίκλαν 

 

Όπως γνωρίζετε ο Πούτιν βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να εγκαινιάσει τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου. Το σενάριο που ακολουθεί είναι υποθετικό και αφορά παρέμβαση του Ρώσου προέδρου στον Ερντογάν υπερ των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται για 34η ημέρα φυλακισμένοι.

Η Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν θα ήθελε (αν μπορούσε) να επικοινωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν να παίξει το χαρτί της αποκλιμάκωσης στο tit for tat (game theory) των τελευταίων ημερών ζητώντας κάποιο εφικτό αντίτιμο για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Μια τέτοια κίνηση από την πλευρά Πούτιν θα του αποφέρει τεράστιο διπλωματικό κέρδος για τους εξής λόγους:

1) Θα παίξει  τον ρόλο του μεσάζοντα κερδίζοντας εύνοια από την Ελλάδα και τον μέσο Έλληνα που ποτέ δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από το μύθευμα του Ξανθού Γένους που έρχεται να τον σώσει. 

2) Θα δείξει στον Ερντογάν πώς τον θεωρεί «ισοδύναμο» αφού η αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών θα γίνει με την έννοια της συμβουλής προς το πρόσωπο του Τούρκου προέδρου, όπου θα φέρει στον Ταγίπ μια ικανοποίηση όσον αφορά την εικόνα που θέλει και ο ίδιος να δείχνει προς τα έξω.

3) Θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή, καθώς θα είναι η χώρα που θα έχει επιτύχει την χρυσή τομή στην αντιπαράθεση και ένταση των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων, τουλάχιστον την ένταση των τελευταίων εβδομάδων. Επίσης, η Ρωσία θα προσεταιριστείδύο χώρες του ΝΑΤΟ στο ΝΑ του και, ταυτόχρονα, θα επιφέρει ισχυρότατο πλήγμα γοήτρου στις ΗΠΑ καθώς και μια απόδειξη πώς συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι σε όλη την ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου.

Με απλά λόγια,με μια μικρή παρέμβαση από πλευράς Πούτιν με την μορφή συμβουλής, τα κέρδη για την ρώσικη διπλωματία θα είναι μεγάλα και οι απώλειες μηδενικές, αφού πάντα θα είναι στο χέρι του Ερντογάν στο τι, τελικά, θα πράξει.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν θα πουλήσει επικοινωνιακά την μεγαλοψυχία του απέναντι στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας την αποφυλάκιση των δυο Ελλήνων με κάθε τρόπο και θα έχει κάθε λόγο να πιέσει στην πορεία την Ελληνική πλευρά για το ζήτημα των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην χώρα μας, φέρνοντας την Ελλάδα σε δύσκολη θέση και δημιουργώντας προβληματισμό στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη (καθώς θα χρησιμοποιήσει το διπλωματικό αυτό χαρτί και για τις ευρωπαϊκές συνομιλίες της Τουρκίας)

Να αναφέρουμε πώς το σενάριο είναι καθαρά υποθετικό με απειροελάχιστες πιθανότητες να συμβεί, αλλά ως μια τακτική κίνηση πολλαπλών οφέλων, άνετα ένας σύμβουλος θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο και να το προτείνει στο Ρώσο πρόεδρο ως αιχμή της διπλωματίας του στην συγκεκριμένη επίσκεψη.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σενάριο είναι ό,τι χειρότερο για την χώρα μας, καθώς μας αφαιρεί κάθε πλεονέκτημα και μας βάζει στην θέση που δεν θέλουμε. Να είμαστε υποχρεωμένοι στον Ερντογάν και συνάμα να πρέπει να δουλέψουμε μεταξύ συμπληγάδων (ΝΑΤΟ – Ρωσία).

Σημείωση: Όταν κατασκευαστεί το 2023, ο πυρηνικός σταθμός θα έχει συνολικά δυναμικότητα 4.800 Μεγαβάτ (ΜW) με τέσσερις μονάδες. Στην πρώτη φάση της κατασκευής προγραμματίζονται δύο μονάδες χωρητικότητας 2.400 Μεγαβάτ.

Πέρα από το Άκουγιου, η Άγκυρα και η Μόσχα διαμορφώνουν όλο και στενότερους εμπορικούς και γενικότερα οικονομικούς δεσμούς. Οι εμπορικές συναλλαγές σημειώνουν σταθερή αύξηση ενώ το Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η πώληση στην Τουρκία του ρωσικού υπερσύγχρονου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, η οποία ενόχλησε σφόδρα συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ. Οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης στενά για την κατασκευή του αγωγού Turkstream για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Τουρκία, ενώ οι Ρώσοι τουρίστες επιστρέφουν στη γείτονα.

Πηγη:Geopolitics.iisca.eu

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!