ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ;

Ακριβώς μετά την υποταγή της Ελλάδας στα κελεύσματα των ισχυρών, έρχονται αντίθετα μηνύματα και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ΗΠΑ και Ρωσίας

Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι Δυτικοί, και τα οποία αποδεχθήκαμε υπογράφοντας, και γι’ αυτόν τον λόγο, ταπεινωτική συμφωνία με τα Σκόπια, είναι ότι θα σταθεροποιηθεί η έκρυθμη κατάσταση στα Βαλκάνια και θα παγιωθεί η ειρήνη.

Κατά σύμπτωση, ακριβώς μετά την υποταγή της Ελλάδας στα κελεύσματα των ισχυρών, έρχονται αντίθετα μηνύματα και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές –ΗΠΑ και Ρωσίας- με κάθε πλευρά να αποδίδει αποσταθεροποιητικές διαθέσεις στην άλλη. Για τέτοια ειρήνη, μας μιλούν.

Οι αναλύσεις από το ρωσικό sputniknews και από τον γνωστό Αμερικανό αναλυτή, Τζορτζ Φρίντμαν, προειδοποιούν ότι για τον πόλεμο στα Δυτικά Βαλκάνια δεν συζητούν αν θα εκραγεί, αλλά για το πότε. Διαφέρουν ως προς τα αίτια, με τη ρωσική πλευρά να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο μεταναστευτικό, ένα ζήτημα, στο οποίο μέχρι τώρα Ανατολή και Δύση, δεν το αντιμετωπίζουν στην ουσιαστική του διάσταση, ενώ οι ΗΠΑ βλέπουν φυσικά ρωσικό δάκτυλο σε αναμενόμενες συγκρούσεις.

Προσέξτε, πώς ξεκινά την ανάλυσή του ο Φρίντμαν:

«Τα νέα από τα Βαλκάνια είναι άσχημα. Η Σερβία προβάλει διεκδικήσεις έναντι του Κοσόβου και της Αλβανίας που το υποστηρίζει καθώς εξακολουθεί να το θεωρεί απειλή για τα εθνικά της συμφέροντα».

Οι Σέρβοι δηλαδή είναι αυτοί που προβάλλουν διεκδικήσεις, και όχι οι Αλβανοί που απέσπασαν τμήμα εδάφους από την Σερβία, και παρανόμως ίδρυσαν πλάσμα κράτους. Ούτε ότι η Αλβανία επισήμως κάνει λόγο για Μεγάλη Αλβανία.

[Είναι χαρακτηριστική πάντως η υποκρισία των ισχυρών, και η υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, μόνον σε περιπτώσεις που τους εξυπηρετεί. Οι Αμερικανοί απέσπασαν από τη Σερβία την περιφέρεια του Κοσσυφοπεδίου, πράξη που δεν αναγνωρίζουν οι Ρώσοι. Οι Ρώσοι ενσωμάτωσαν την Κριμαία, πράξη που δεν αναγνωρίζουν οι Αμερικανοί. Έχουν συνεχώς όμως στα χείλη τους οι διπλωμάτες, την φράση περί σεβασμού του κανόνων του διεθνούς δικαίου].

Ο Φρίντμαν λοιπόν ενοχλείται επειδή οι Ρώσοι υποστηρίζουν τη Σερβία, αλλά και τους Σέρβους της Βοσνίας. Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν υποδέχτηκε τον Σέρβο ομόλογό του στο Κρεμλίνο. Την ίδια ώρα η συνεργασία ΗΠΑ– Αλβανίας είναι βαθιά και καθιστά τις διεκδικήσεις της Σερβίας στο Κόσοβο επικίνδυνες, υποστηρίζει. Αναφέρεται και στην προσπάθεια της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν μίλησε στο Σεράγεβο, στη μουσουλμανική πρωτεύουσα της Βοσνίας θέλοντας να επιδείξει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.

Εκείνο που θα πρέπει πάντως να κατανοήσουν όλοι οι αναλυτές, είναι ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να ηρεμήσει τα Δυτικά Βαλκάνια, αφενός επειδή ιδρύθηκαν τεχνητά πολυεθνικά κράτη, και αφετέρου υφίσταντο πάντα τις δυσμενείς επιπτώσεις των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων, ώστε βρίσκονται συχνά στα όρια του πολέμου, αν και συνήθως τον αποφεύγουν. Ο εθνικισμός στην περιοχή είναι ισχυρός, γι’ αυτό και τα πολυεθνικά κράτη είναι εύθραυστα.

Ο Φρίντμαν παρατηρεί σωστά:

«Σήμερα οι Ρώσοι ψιθυρίζουν στους Σέρβους και οι Αμερικανοί στους Αλβανούς, οι Γερμανοί στους Κροάτες και όλοι απαντούν παρομοίως. Τα Βαλκάνια δεν είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που συμβαίνουν όλα αυτά, αλλά δεν υπάρχει άλλος τόπος που είναι τόσο σημαντικός για τόσες μεγάλες δυνάμεις. Και τα Βαλκάνια είναι μια περιοχή που περιμένει έναν πόλεμο, καθιστώντας τον έτσι πιο πιθανό. Είναι απλώς ζήτημα χρόνου».

Η ρωσική πλευρά, παρατηρεί επίσης σωστά, ότι το μεταναστευτικό κύμα διαλύει τις κοινωνίες. Αναφέρεται στις προτάσεις Γερμανίας και Αυστρίας για προσφυγικά κέντρα στα Βαλκάνια. Θα θυσιάσουν τα Βαλκάνια για να προστατευθούν, γράφει το sputniknews. Όλος ο δρόμος προς τα νότια από τον Δούναβη και τον Σάβα θα γίνει ένα είδος χώρου διέλευσης και υποδοχής των μεταναστών σε μια προσπάθεια ένταξής τους. Τα Κέντρα Υποδοχής στα Βαλκάνια μπορούν να αγοράσουν χρόνο, να επιβραδύνουν το δεύτερο κύμα για ένα με ενάμιση χρόνο, αλλά τίποτε περισσότερο από αυτό. Η πρόταση του Κουρτς δεν είναι στρατηγική, αλλά τακτικιστική. Και τα τακτικά μέτρα δεν επιλύουν καμία κρίση, πόσο μάλλον μια τόσο μεγάλη.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να επιλυθεί μόνο με μια συνολική πρόταση που θα εστιάζεται περισσότερο στις αιτίες και όχι στις συνέπειες. Η πιο σημαντική αιτία είναι η κατάρρευση στη Μέση Ανατολή, που λειτουργεί ως επιταχυντής στην μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η σταθεροποίηση των ευκαιριών στην περιοχή θα μειώσει τον αριθμό των πιθανών μεταναστών.

Σημειώνω απλώς, πως τίποτα από τα ανωτέρω δεν έχει σχέση με την συμφωνία παραχώρησης εθνικής μας κυριαρχίας στα Σκόπια. Οι αιτίες της αστάθειας, υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές, είναι διαφορετικές. Αλλά, κάποιο παραμύθι έπρεπε να ειπωθεί στον ελληνικό λαό.

Μακεδών
Πηγή:Voria.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *