Breaking News
Γ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΣΤΑ «ΒΡΑΧΙΑ» ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
ΤΙ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ «ΣΕ Α’ ΕΝΙΚΟ ΚΑΙ Β’ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ» ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΘ. ΔΡΟΥΓΟΣ – ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΧΩΡΑ – ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΟ
ALFA ROMEO: Η GIULIA ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ
ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΡΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
«NEKΡΩNEI» Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΜΕ ΧΑΣΟΥΡΑ… ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤ. ΑΠΟΧΩΡΕΙ Η ΒLACKROCK ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ REAL STATE
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΚΛΑΜΠ ΣΤΗΝ ΑΝΚΟΝΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ: ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΟΥΛΑΡΙ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΤΣΙΠΡΑ: ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ: ΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩ ΚΡΑΤΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΟΣΟ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΗΔΗΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
ΕΘΝΙΚΑ
«ΠΑΡΤΙ» ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ NAVTEX ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ…Η ΚΥΠΡΟΣ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί σοβαροί διεθνολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές έχουν «μαλλιάσει» την γλώσσα τους από τις προειδοποιήσεις σχετικά με τα τουρκικές φιλοδοξίες σε Κύπρο και Αιγαίο. Δυστυχώς… φωνή βοώντος εν τη ερήμω… Πλέον οι δικαιολογίες της ελληνικής και ελληνοκυπριακής ηγεσίας και οι υποχωρήσεις κατευνασμού σε διπλωματικό επίπεδο πρέπει να λάβουν τέλος. Μετά την ανανέωση μιας ακόμα τουρκικής NAVTEX στην Κύπρο, ο ελληνισμός έρχεται αντιμέτωπος με μια οδυνηρή πραγματικότητα: Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει ποιοτικά τις απειλές της σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργεί σταδιακά τετελεσμένα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται κάποιου είδους επίθεση στρατηγικού χαρακτήρα. Οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις με την παράνομη παρουσία τους στα κυπριακά χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ, ακυρώνουν ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της νόμιμης ηγεσίας της μεγαλονήσου μέλους της ΕΕ. Χωρίς να χρησιμοποιούν τα όπλα τους, οι Τούρκοι κάνουν αυτό που θα γινόταν σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης: Καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο άλλης χώρας!

Και ενώ αυτό το «πάρτι» τουρκικού τσαμπουκά συνεχίζεται, οι μεγάλες δυνάμεις, υπέρμαχοι του διεθνούς δικαίου -έτσι αυτοαποκαλούνται- δεν έχουν αντιδράσει δυναμικά. Ούτε η ΕΕ. αναμένεται να κάνει κάτι για αυτό (πέρα από τις πολιτικά ορθές ψευτοανθρωπιστικές δηλώσεις), ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες που δεν θέλουν να ανοίξουν και άλλο μέτωπο με τον ισχυρότερο σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, ούτε το Ισραήλ που πιστεύει στο «συν Αθηνά και χείρα κίνει», ούτε φυσικά η Ρωσία, ούτε βέβαια και η άβουλη Αίγυπτος. Όχι γιατί όλοι αυτοί δεν έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Αλλά γιατί έχουν εξασφαλίσει τα δικά τους οικόπεδα τα οποία θα επιφέρουν το κέρδος που επιθυμούν, αδιαφορώντας για το αν ο Εταίρος τους η Κύπρος περικυκλωθεί στρατηγικά από την Τουρκία.

Το κύριο ζήτημα δεν είναι αν θα μπουν χρήματα σε βάθος χρόνου στα κυπριακά μπαούλα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Αυτό θα γίνει κάποτε. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία διαμορφώνει μια de facto κατάσταση (προσωρινά παγιωμένη) που μπορεί μελλοντικά να γίνει de jure (μόνιμη). Δηλαδή, ο ζωτικός χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεταβληθεί σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τις Μεγάλες Δυνάμεις και να πάρει μερίδιο η Τουρκία εκεί που δεν δικαιούται… Και όλα αυτά χωρίς να έχει λυθεί το κυπριακό!

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ενδώσουν οι «Μεγάλοι» στις τουρκικές πιέσεις δίνοντας στην Άγκυρα κομμάτι από την ενεργειακή πίτα της περιοχής. Το οικόπεδο 3 της ΑΟΖ στο οποίο έχουν κατασκηνώσει οι Τούρκοι υπολογίζεται πως υπάρχουν στον πυθμένα 340 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου… αρκετό για όλους…

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη, ότι οι «Μεγάλοι» έχουν λάβει προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουν την τουρκική παρουσία στην ΑΟΖ κατέρρευσαν. Η λεγόμενη «μυστική διπλωματία» μεταξύ Κύπρου και Εταίρων στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε.

Στροφή στο παρά πέντε…

Παρόλη την απογοήτευση, ακόμη και τώρα η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Η στυγνή πραγματικότητα δείχνει ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια υπερφιλόδοξη χώρα που θέλει να απορροφήσει την Κύπρο στην δική της σφαίρα επιρροής και ταυτόχρονα να μετατρέψει την δημογραφικά και οικονομικά παραπαίουσα Ελλάδα από χώρα σε… χώρο. Ίσως είναι καιρός η κυβέρνηση Αναστασιάδη να δει την πραγματικότητα ρεαλιστικά ξεκινώντας έναν εναλλακτικό αμυντικό σχεδιασμό που θα κινείται σε δυο άξονες: Πρώτον στην ενεργοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Αθήνα (και για την τιμή των όπλων) καθώς και στην δημιουργία αεροπορίας και ναυτικού ικανών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ενδεχόμενη επίθεση από την Τουρκία.

Για παράδειγμα, η αγορά μιας μοίρας 15-20 αεροσκαφών, η προμήθεια δυο κορβετών, δυο υποβρυχίων όπως και δυο πυραυλακάτων, θα βοηθήσει σε δυο πράγματα: Θα ανακόψει την τουρκική θρασύτητα περνώντας το μήνυμα ότι αν προβεί σε κάποια αιφνιδιαστική επιθετική ενέργεια θα έχει δυσβάσταχτες απώλειες, και δεύτερον, θα δώσει χρόνο στις ελλαδικές δυνάμεις να ετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να τρέξουν να συνδράμουν.

Προς το παρόν η Κυπριακή ηγεσία βασίζεται σε ξένες φρεγάτες για να διώξει τους Τούρκους από την ΑΟΖ όντας κιόλας… περήφανη. Πρόσφατα η κυβέρνηση πανηγύριζε για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με ένα μεταχειρισμένο περιπολικό από το Ομάν που μετά βίας φτάνει τους 11 κόμβους ενώ δεν διαθέτει καν οπλισμό! Όσο για το μεγάλο περιπολικό που αγοράστηκε από το Ισραήλ και τα άλλα δυο που αναμένεται να ενταχθούν στον στόλο, είναι σύγχρονα μεν, αλλά χωρίς οπλισμό ικανό να αντιπαρατεθεί με τις τουρκικές φρεγάτες. Με τρία μικρά πλοία -που το ένα δεν κάνει ούτε για κολαούζο-, όχι μόνο ΑΟΖ δεν προστατεύεις, αλλά ούτε τις παραλίες.

Ο Συνταγματάρχης ε.α και λέκτορας στο τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Κολλεγίου Λήδρα Άντης Λοίζου, μιλώντας σε εκπομπή με θέμα τις τουρκικές προκλήσεις δήλωσε μεταξύ άλλων πως «όταν σου επιβάλουν τον πόλεμο πρέπει να έχεις τα στοιχειώδη όπλα».

Και ξανά κατευνασμός;

Το να λέμε κάθε φορά στην Άγκυρα να κάτσει ήσυχα γιατί δεν θα μπει στην Ευρώπη, είναι ένα διπλωματικό όπλο παρωχημένο. Πλέον μόνο ένας μη καταρτισμένος με τις διεθνείς σχέσεις μπορεί ακόμα να υποστηρίζει ότι η Τουρκία θέλει να «εξευρωπαϊστεί». Εδώ και πολλά χρόνια οι γείτονες έχουν γράψει στα παλιά τους τα υποδήματα την ΕΕ και δεν καταλαβαίνουν ούτε από veto, ούτε από κυρώσεις. Το μόνο που θέλει η Άγκυρα είναι να διατηρεί μια εμπορική, οπορτουνιστικού χαρακτήρα σχέση με τις Βρυξέλλες εφαρμόζοντας την τακτική του ανατολίτικου παζαριού.

Στη περίπτωση της Κύπρου και της Ελλάδας ισχύει ένας βασικός κανόνας της διεθνούς διπλωματίας που έχουμε επαναλάβει πολλάκις. Όταν δυο πλευρές βρίσκονται σε διένεξη, ο «διαιτητής», ανεξάρτητά με τα συμφέροντά του, θα ενισχύσει διπλωματικά εκείνον που τολμά και δείχνει μεγαλύτερο ζήλο. Η Ελλάδα και η Κύπρος το βιώνουν αυτό εδώ και 60 χρόνια με την πολιτική των «ίσων αποστάσεων». Τι άλλο πια;…

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο σχεδιασμός μιας νέας αυτόφωτης κοινής «διπλωματικής αρχιτεκτονικής» από Ελλάδα και Κύπρο είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ωστόσο, αυτή πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στη στρατιωτική ισχύ και ισορροπία και δευτερευόντως στις συμμαχίες.

*Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο London Metropolitan του Λονδίνου

[the_ad id=»17504″]

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!