Breaking News
ΚΥΡ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΜΕΣ, ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΜΕΓΑΛΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΚΠΛΗΞΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ; KYΡΙΑΡΧΟΥΝ «ΝΟVA» KAI «GORNA (UPPER) MACEDONIA»
ΜΩΡΑ ΠΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ 4, ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΟΥ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2019-2020
Η ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ, ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ/ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ./ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΨΕΥΤΟΑΝΑΛΥΤΩΝ-ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ: IΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΚΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
Ο ΤΡΙΑΝΤΑΚΟΝΤΑΕΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
EKT: ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΟΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
NEO LADA NIVA: ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΜΗΤΑΦΙΔΗ ΣΤΟΝ REAL FM: ΦΥΣΙΚΑ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑΣ
Η ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
ΠΟΙΟΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΑΓΓΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ;
ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ O ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ
ΘΗΒΑ: ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΡΟΜΑ
ΆΣΤΕΓΟΣ ΒΡΗΚΕ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ
ΠΑΤΡΑ: ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Το επεισόδιο στα Ίμια με τον εμβολισμό του ελληνικού λιμενικού σκάφους, αναμφισβήτητα δείχνει το πόσο στριμωγμένος είναι ο Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση όσο και στο Αφρίν. Παράλληλα όμως, φανερώνει το πόσο η Τουρκία έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Με την Ρωσία στο πλευρό της, την πολεμική της βιομηχανία να ανθεί με φρενήρεις ρυθμούς, πλέον η Άγκυρα κάνει στην κυριολεξία Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ χωρίς κανένας να μπορεί να την σταματήσει αποφασιστικά.

Η Τουρκία κάνει ό,τι κάνει στο Αιγαίο, και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί με μεγάλη μαεστρία τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό, κατηγορώντας την Ελλάδα για προκλητικότητα και ψέματα!… Ο Ερντογάν χτίζει έτσι μια Τουρκία που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Ούτε καν στα οθωμανικά χρόνια. Εκτός από την κατά ριπάς παραγωγή όπλων και υψηλής τεχνολογίας, ο τουρκικός κινηματογράφος που χρηματοδοτείται αφειδώς από την ΕΕ, γυρίζει μια ακόμα σειρά με την Άλωση της Πόλης παραχαράζοντας την ιστορία, χαϊδεύοντας έτσι τα εθνικιστικά αντανακλαστικά των Τούρκων.

Η συμμαχική αντίδραση

Μπορεί τα διαβήματα, οι διπλωματικοί δίαυλοι και οι συμμαχίες να είναι ένα μέσο ισχύος και αποτροπής της προκλητικότητας των Τούρκων, δεν μπορεί όμως να αποτελούν τα μοναδικά όπλα. Καμία γαλλική, γερμανική και αμερικανική φρεγάτα δεν θα έρθει στο Αιγαίο να συνδράμει το πολεμικό μας ναυτικό, -εκτός αν χτυπηθεί η εξέδρα της. Στις τελευταίες προκλήσεις στο Αιγαίο, οι Αμερικανοί κάλεσαν την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα(!) να κατεβάσουν τους τόνους(????), τηρώντας για άλλη μια φορά την υποκριτική αλλά αναμενόμενη πολιτική των ίσων αποστάσεων. Αυτό ήταν ένα καλό χαστούκι σε όσους πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί έχουν έρθει σε… ρήξη με την Τουρκία. Οι Αμερικανοί έχουν πρόβλημα με τον Ερντογάν, όχι με την Τουρκία. Γιατί; Απλούστατα: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ, ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ για να την εγκαταλείψουν. Όσο ισχυρή γίνεται μια χώρα μέσα σε μια συμμαχία, τόσο πιο αυτόφωτη γίνεται και η εξωτερική της πολιτική, χωρίς να προσβάλει απαραίτητα τα γενικότερα συμφέροντα του «πυρήνα» της «μητέρας συμμάχου» (ΗΠΑ). Αλλά ακόμα και αν ξεφεύγει που και που, υπάρχουν οι μηχανισμοί «συνετισμού». Αυτός είναι ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ της «ρεαλιστικής θεωρίας» των διεθνών σχέσεων που εφαρμόζεται αιώνες τώρα στη παγκόσμια ιστορία.

Έτσι, σε περιπτώσεις διένεξης δυο συμμάχων (Ελλάδα-Τουρκία) Η ΠΙΕΣΗ ΠΑΝΤΑ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΔΥΝΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΚΟΛΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟ. Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε ποιος είναι ο αδύναμος και ο ελεγχόμενος…

Επιπλέον, η Ιταλία και η Γαλλία που έστειλαν τις εταιρίες τους στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν περιοριστεί σε… συστάσεις κατά της Τουρκίας μέσω Βρυξελλών -τι άλλο;-  τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι το αυτί του Ερντογάν δεν ιδρώνει.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η λύση είναι μία και καθαρή αν θέλουμε πραγματικά να διατηρηθεί μια αξιοπρεπής ισορροπία στο Αιγαίο τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε κανένα επίπεδο. Το γεγονός του εμβολισμού του ελληνικού πλοίου, απέδειξε μεταξύ άλλων την αυτοπεποίθηση των Τούρκων. Φυσικά, η ελληνική αντίδραση ήταν η δέουσα με αφορμή το περιστατικό στα Ίμια. Ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει μια υποβόσκουσα, -ηττοπαθής μεν ρεαλιστική δε-, θέση στην ελληνική πλευρά που θέλει να μη μπορούμε να κάνουμε και πολλά εκτός από τα κλασικά διαβήματα και τις ακόλουθες τυπικές συστάσεις των α-εθνικών ευρωπαίων εταίρων μας.

Η Ελλάδα μπορεί -αν θέλει- να στραφεί σιγά σιγά σε φθηνές αλλά έξυπνες αγορές όπλων από Ρωσία και Κίνα που μπορούν να επιφέρουν ισοδύναμο τετελεσμένο χτύπημα, σε περίπτωση που η Άγκυρα προβεί σε κάποια επιθετική κίνηση στο Αιγαίο. Όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές, μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι η αγορά πυραύλων πυροβολικού οι οποίοι είναι μακρού πλήγματος με μεγάλη συμβατική πολεμική κεφαλή, ικανή να εξολοθρεύσει μεγάλο όγκο εχθρικών δυνάμεων.

Ακόμα, πρέπει να τρέξουν τα προγράμματα εκσυγχρονισμού οπλικών συστημάτων και η εισαγωγή τεχνολογιών στελθ. Το παράδειγμα του Ισραήλ, μιας χώρας 8 εκατομμυρίων κατοίκων χωρίς γεωγραφικό βάθος ή ορυκτό πλούτο, είναι το ιδανικό (Βέβαια στο Ισραήλ, ο πατριωτισμός, η ενότητα, το ψυχικό σθένος και η εργατικότητα δεν λοιδορούνται…). Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει… Είναι σχεδόν σίγουρο πως τα επόμενα χρόνια οι εμβολισμοί ελληνικών πλοίων από αντίστοιχα τουρκικά θα ενταθούν όσο η δική μας στρατιωτική ισχύ γερνάει.

Εν τέλει, το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι το εξής: Θέλουμε πράγματι να είμαστε μια κυρίαρχη χώρα στην δική μας περιφέρεια μαζί με την Κύπρο και τις κατάλληλες στρατηγικές συμμαχίες, ή να γίνουμε ένας πολυπολιτισμικός δορυφόρος της Άγκυρας;

 

*Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο London Metropolitan. 

 [the_ad id=»17504″]

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!