Breaking News
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!
FORBES: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 98% ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟ 2018
Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ: ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΩΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
TΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ….ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ «SUMMER FANCY FOOD SHOW 2019»
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2019 VOLUNTARY ACTION
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ 281 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ «SUPER EXPRESS»
23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΗΝ “ΚΑΡΔΙΆ” ΤΟΥ ΑΙΓΑIΟΥ ΠΛEΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚO ΓΕΩΤΡYΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟYΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ
ΠΥΡΚΑΓΙΆ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ – 11 ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ-ΗΓΕΤΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ.

Toυ Παντέλη Σαββίδη 

Ο ρόλος του υποκειμένου στην ιστορία είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε την ανθρωπότητα.

Έλαβε, μάλιστα, και ιδεολογική χροιά.

Τα αριστερά ρεύματα, παρόλο που στην εξέλιξή τους ανέδειξαν προσωπικότητες που διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο, τονίζουν τη σημασία των μαζών στην ιστορική διαδρομή.

Η σημασία αυτή υπάρχει αλλά την κάνει πιο αποτελεσματική η παρουσία ενός ηγέτη.

Αντιθέτως, τα άλλα ιδεολογικά ρεύματα έχουν αναγνωρίσει την καταλυτική σημασία των ηγετικών φυσιογνωμιών.

Πιστεύω, στον ρόλο του υποκειμένου στην ιστορία.

Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων που τα άτομα επηρέασαν την εξέλιξή της.

Αλλά και στους κοινωνικούς χώρους  αναδεικνύονται προσωπικότητες με καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία τους.

Φυσικά και στη δημοσιογραφία.

Τα ηγετικά χαρακτηριστικά ενός δημοσιογράφου διακρίνονται από άλλους χώρους, όπως, ο στρατός, για παράδειγμα.

Μια συμπεριφορά, στο χώρο της δημοσιογραφίας που θα προσιδίαζε στη στρατιωτική δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα. Θα είχε, μάλλον αρνητικά αποτελέσματα.

Υπάρχει και στη δημοσιογραφία κάποια ιεραρχία αλλά η επιβολή του ηγέτη δεν γίνεται με την επίκληση ενός κανονισμού.

Ο ηγέτης επιβάλλεται με το κύρος που απέκτησε από το δημοσιογραφικό έργο του, την αναγνώριση του έργου του αυτού από την κοινωνία και τους συναδέλφους του και από τη συμπεριφορά του στο χώρο της εργασίας του.

Μια αναντιστοιχία λόγων και έργων δεν μπορεί να τον καταστήσει ηγέτη.

Η υποκρισία δεν χωρά στην αναγνώριση ηγετικού ρόλου στη δημοσιογραφία. Λόγω της φύσης του επαγγέλματος, μπορεί να βοηθήσει στην ανέλιξη ενός προσώπου στην εσωτερική δομή, αλλά η υψηλή διοικητική θέση δεν σημαίνει πως καθιστά τον κάτοχό της ηγετική μορφή του χώρου.

Οι ηγετικές προσωπικότητες στο χώρο της δημοσιογραφίας δεν είναι ανάγκη να κατέχουν υψηλές θέσεις στην εσωτερική ιεράρχηση.

Η πραγματική ηγεσία δεν είναι δοτή. Δεν είναι τίτλος που συνοδεύει μια υψηλή θέση, αλλά κερδίζεται με πράξεις, κάνοντας την διαφορά στον κόσμο.

Με την παρουσία τους, το λόγο ή το κείμενό τους επηρεάζουν την κοινή γνώμη και την πολιτική και λοιπή ηγεσία και γίνονται σεβαστοί από τους συναδέλφους τους.

Το είδος και η εμβέλεια του οράματος του δημοσιογράφου είναι, επίσης, καταλυτικός παράγων στην αναγνώρισή του ως ηγετικής μορφής στον χώρο του.

Υπήρξαν και υπάρχουν δημοσιογράφοι των οποίων το κύρος και η ηγετική παρουσίαεπηρεάζουν ακόμη και κυβερνητικές αποφάσεις.

Ιδιαιτέρως σε εποχές ρευστότητας όπου τα κυβερνητικά πρόσωπα με τις συνεχείς εναλλαγές στερούνται πείρας και γνώσεων, ηγετικές μορφές της δημοσιογραφίας μπορούν να συμβάλλουν, και ορισμένες φορές το έχουν κάνει, στηλήψη ορθολογικών αποφάσεων.

Αυτό, σημαίνει, όμως, ότι ο δημοσιογράφος έχει διαμορφώσει άποψη, ακόμη και όραμαγια το ρόλο που πρέπει να επιτελέσουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Αλλά και γνωρίζει άριστα το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται.

Οι δημοσιογράφοι- ηγέτες, δεν συμμετέχουν σε ίντριγκες και παιχνίδια εξουσίας, διαφόρων υπονομεύσεων ή άλλων σκοπιμοτήτων, δεν είναι ευεπίφοροι σε κάθε είδους άλλες επιρροές, κρατούν μια κατά το δυνατόν αντικειμενική στάση, αποφεύγουν τις παγίδες, κρίνουν δίκαια, επιβεβαιώνονται στις αναλύσεις τους από την εξέλιξη των γεγονότων. Ανθίστανται σε εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις.

Σε καιρούς κρίσης δεν κρύβονται, δεν φυγομαχούν, βρίσκονται μπροστά και προβάλλουν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Κρίνουν σκληρά αλλά αντικειμενικά και έντιμα τους διαχειριστές της εξουσίας. Προβάλλουν πρότυπα και αν χρειαστεί έρχονται σε αντίθεση, ακόμη, και με άτομα η θεσμούς από τους οποίους εξαρτώνται.

Έχουν τις οραματικές αρχές τους που δεν είναι η αναπαραγωγή των θέσεων ενός κόμματος, ή μιας κοινωνικής οργάνωσηςαλλά το απόσταγμα της δικής τους πείρας. Δεν είναι προσκολλημένοι σε κανένα κόμμακαι καμιά μορφή εξουσία.

Η δημοσιογραφία βρίσκεται εξ ορισμού απέναντι στην εξουσία.

Οι πραγματικοί δημοσιογράφοι- ηγέτες δεν είναι δέσμιοι απόψεων ή ιδεολογιών. Θα πρέπει να διαθέτουν κάτι σημαντικότερο. Ένα όραμα να μοιραστούν και να πείσουν ότι είναι αυθεντικοί.

Η πίστη που εμπνέει ένας ηγέτης είναι σαν μια, επιπλέον, στρατιά, ο 11ος παίκτης, ο από μηχανής θεός σε ένα πρόβλημα.

Ηγέτης χωρίς όραμα σημαίνει οργάνωση, επιχείρηση, ομάδα, χώρα χωρίς μέλλον.

Αγωνίζονται για τις αρχές τους χωρίς αυτό να θολώνει την αντικειμενικότητά τους.

Στη δημοσιογραφία είναι άλλο πράγμα η παρουσίαση ενός γεγονότος ή ενός θέματος, το οποίο γίνεται ακόμη και αν διαφωνούμε με αυτό και άλλο πράγμα η ανάλυσή του.  Στην ανάλυση είναι που υπεισέρχεται η υποκειμενική οπτική του δημοσιογράφου. Ο αποδεκτός, από την κοινωνία,καθοδηγητικός ρόλος.

Όταν η ανάλυση αυτή γίνεται αποδεκτή και επηρεάζει τις κοινωνίες αλλά και την πολιτική τους τάξη, τότε έχουμε να κάνουμε με έναν δημοσιογράφο που αναγνωρίζεται ως ηγέτης στο χώρο του.

Βεβαίως, δεν μπορεί να είναι ηγέτης ένας δημοσιογράφος που φοβάται το καθεστώς, ούτε ένας φοβισμένος άνθρωπος που δεν τολμά.

Σε κρίσιμες στιγμές, ένας ηγέτης στο χώρο της δημοσιογραφίας εμπνέει και κρατά ψηλά το ηθικό της κοινωνίας στην οποία λειτουργεί και των παραγόντων της.

Η αποφασιστικότητα κυρίως όταν τυχαίνει και να διοικεί, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του, αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με την αδιαλλαξία.

Είναι ευέλικτος όταν χρειαστεί και βλέπει πέρα από τον ορίζοντα του χρόνου και του χώρου.

Η ακεραιότητα είναι μια προσωπική επιλογή ειλικρινούς, συνεπούς και αδιάλειπτης τήρησηςισχυρών ηθικών και δεοντολογικών αρχών και αξιών από την οποία δεν δύναται να αποστεί ο δημοσιογράφος ηγέτης,

Επομένως, έχει να βαδίσει ένα μοναχικό δρόμο, γιατί ως ηγέτης δεν μπορεί να επαφίεται σε αρχές ιδιοτελών, αναποφάσιστων, φοβισμένων.

Στα βασικά προσόντα προσμετράται η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, η ειλικρίνεια  .  

Η εμπιστοσύνη σε έναν δημοσιογράφο ηγέτη είναι η πίστη ή η πεποίθηση ότι θα ενεργήσει με σωστό, αποτελεσματικό τρόπο,   Ο ηγέτης- δημοσιογράφος είναι σίγουρος για τον εαυτό του και για την ικανότητά του να ηγηθεί. Με το προσόν της αυτοπεποίθησης εμπνέει εμπιστοσύνη στους άλλους

Οι ηγέτες δεν επιδεικνύουν έπαρση.

Οι ηγέτες δημοσιογράφοι ρωτούν και μαθαίνουν για να συλλέξουν πληροφορίες από τις πλέον έγκυρες πηγές.

Ο ηγέτης πρέπει να διαθέτει το γνώθι σαυτόν. Σπάνια αναδεικνύονται ηγέτες άτομα που δεν έχουν αυτογνωσία και ωθούνται μόνο από την επιθυμία της εξουσίας.

Ένας ηγέτης στο χώρο της δημοσιογραφίας, αντιλαμβάνεται και συνειδητοποιεί τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των άλλων, όπως και τα δικά του, τα οποία μπορεί να ελέγχει και να κατευθύνει αναλόγως.

Ο ηγέτης, αν χρειαστεί, δεν πηγαίνει σύμφωνα με την κοινή γνώμη, δεν χαϊδεύει αυτιά, δεν υπαναχωρεί σε πιέσεις προκειμένου να είναι αρεστός και διατηρήσιμος.

Αποφασίζει έπειτα από επίπονη διαδικασία και  εφαρμόζει ό,τι είναι σωστό για την χώρα ή τον χώρο του ανεξάρτητα αν αυτό δεν συνάδει με τις επιθυμίες κάποιων εντός ή εκτός της ομάδας του.

Κυρίως υπερβαίνει τον εαυτό του και το δικό του συμφέρον. Εργάζεται για το σύνολο. Είναι έτοιμος να δυσαρεστήσει τους πλησιέστερους του ανθρώπους. Δεν διστάζει να θυσιάσει οικείους, συνεργάτες και φίλους, αν είναι αναγκαίο.

Αρνείται την αγελαία συμπεριφορά. Τίθεται υπεράνω του μέσου ανθρώπινου όρου.

Αν δεν είναι παθιασμένος με το αντικείμενό του είναι αποτυχημένος, δεν  μπορεί να είναι ηγέτης

Σε μια εποχή μηδενισμού και ανομίας σε συνδυασμό με την απόγνωση που επέρχεται όταν γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχουν αναγκαία πρότυπα, κανόνες ή νόμοι, είναι πιο επιτακτικό το όραμα της ανάτασης του ανθρώπου πάνω από τον  ταπεινό του εαυτό, που απεγκλωβίζεται από την μικροπρέπεια, τον αλαζονικό εγωκεντρισμό, τον ιδιοτελή βίο και την έλλειψη αρετής.

Στην γενική εικόνα, στο όραμα του ο εν δυνάμει ηγέτης έχει τοποθετήσει τον εαυτό του σεπρωταγωνιστικό ρόλο.

Κατά βάθος η εσωτερική παρόρμηση ενεργοποιείται όχι για την κατάληψη της εξουσίαςως αυτοσκοπού, αλλά για την κατάκτηση της δόξας. Ίσως είναι και κάτι που μπορεί ναξεχωρίσει έναν ηγέτη από τους ιμιτασιόν. Τον ενδιαφέρει κυρίως αυτό για το οποίο θα τον θυμούνται. Η φήμη ή καλύτερα η ελπίδα να κερδίσει την αθανασία. .

Τελικά οι ηγέτες γεννιούνται ή γίνονται;

Θα έλεγε κάποιος ότι η ηγεσία είναι τέχνη και επιστήμη, γνώση και έμφυτη ικανότητα με επίκτητα και εγγενή χαρακτηριστικά.

Η ανθρωπότητα πρέπει συνεχώς να προσπαθεί να παράγει μεγάλους άντρες, έλεγε ο Νίτσε, ας προσθέσουμε και μεγάλες γυναίκες, εμείς.

Προφανώς γιατί τα εξαιρετικά –τα ξεχωριστά άτομα έχουν την επιθυμία να αλλάξουν τα πράγματα, να δημιουργήσουν κάτι που κανείς άλλος δεν έχει επιχειρήσει ποτέ.

 

 

 

 

 

 

(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή: Anixneuseis.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!