Breaking News
Ο ΔΙAΛΟΓΟΣ ΤΣIΠΡΑ – ΜEΡΚΕΛ ΣΤΟΥΣ FT ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΝΔ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΤΕΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ: ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΥΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
ΞΑΝΑ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ, Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΘΑ ΤΟΝ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΝ, ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΝΤ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΝΤΕΝΟ
EΛΛΕΙΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΓΙΑΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ
120 ΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
ΒΟΜΒΑ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
20 MAIOY 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Η ΣΟΦIΑ ΤΗΣ ΦΘΟΡAΣ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ «9» ΣΗΜΕΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ-ΓΑΛΛΙΑΣ: ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΙΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ «ΔΙΑ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ»!
ΠΟΝΤΙΑΚH ΔΙAΛΕΚΤΟΣ: ΕΝΑΣ ΙΩΝΙΚOΣ ΑΝΤIΛΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘOΝ
ΑΠO ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝIΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝEΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘHΣΕΙΣ
ΝΕΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

Του Κ. Πάντζιου

Το θέμα των εκλογών είναι και πάλι στην επικαιρότητα. Τίποτε το μη συνηθισμένο στη χώρα μας. Είναι γνωστό από πολύ παλαιά, ότι το έτερο μεγάλο κόμμα που κάθε φορά χάνει τις εκλογές, να ζητεί, μετά τη συμπλήρωση εξαμήνου περίπου, εκλογές, με στόχο να κρατήσει ενωμένους τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του. Με τον καιρό, η λέξη «εκλογές» κατάντησε να είναι «φετίχ» στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, όπως επίσης και ένα είδος πανάκειας, δια πάσαν νόσον της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής, χωρίς βέβαια να μην υπάρχουν οπωσδήποτε και πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Όμως, αυτή τη φορά η εκλογολογία δεν είναι θεωρητική περίπτωση, αλλά πολύ πιθανή προοπτική. Πολύ απλά, με τη συμπλήρωση τριών χρόνων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός, στη Θεσσαλονίκη, άφησε ανοικτό το θέμα της μη εξάντλησης της τετραετίας, πράγμα που αναζωπύρωσε την εκλογολογία. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Κατά την άποψή μας, ο κ. Αλ. Τσίπρας, προφανώς έχει συνειδητοποιήσει ότι ούτε η χώρα αντέχει, ούτε το κόμμα του μπορεί να διακινδυνεύσει τα πιθανά ασύμμετρα γεγονότα, μιας τόσο μακράς προεκλογικής περιόδου. Αν ο Πρωθυπουργός το εννοεί αυτό που λέει –και γιατί να μην το εννοεί– ότι η χώρα μπαίνει σε νέα εποχή, αντιμνημονιακή, τότε τα αναμφισβήτητα οφέλη γι’ αυτήν θα ακυρωθούν πλήρως, μέσα στη σκόνη της φοβερά παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Επειδή, επίσης, η πολιτική δεν είναι μονοδιάστατη, το κυβερνών κόμμα θα ήταν βλαβερό να πάει π.χ. σε εκλογές με δημοσκοπική πτώση που έχει τώρα, ούτε επίσης να πάει σε εκλογές, με επίκεντρο ένα γεγονός αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι θετικό. Εννοούμε ότι, θα ήταν μεγάλη η δημοσκοπική του ανάκαμψη, αν πήγαινε σε εκλογές της στιγμή της πρόσφατης επιτυχίας με τη μη μείωση των συντάξεων και όχι με το αρνητικό για το κόμμα τεστ της κατάθεσης της Βουλής προς ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Έτσι λοιπόν, με δεδομένο, κατά τη γνώμη πολλών πολιτικών παρατηρητών, ότι το θέμα της μη μείωσης των συντάξεων, είτε ομαλά είτε με σύγκρουση, η Κυβέρνηση θα το κερδίσει, τότε αυτή η επιτυχία της δεν πρόκειται να έχει εκλογική απόδοση γι’ αυτήν, παρά μόνο μέσα σε μικρό χρόνο, δηλαδή σε εκλογές που θα γίνουν ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αν η ανάλυση αυτή είναι σωστή, τότε με εκλογές ως το τέλος του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του προσεχούς Ιανουαρίου, ο κ. Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταθέτουν το μέγα πρόβλημα της ψήφισης στη Βουλή της Συμφωνίας για το Σκοπιανό, στην κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, αφού σίγουρα η ΝΔ θα έχει κερδίσει τις εκλογές. Να συμπληρωθεί εδώ, ότι έτσι διευκολύνεται και ο εταίρος στην Κυβέρνηση κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει το κόμμα του τη Συμφωνία στη Βουλή και άρα θα ρίξει την κυβέρνηση. Συμπερασματικά, κανείς Πρωθυπουργός και Αρχηγός κόμματος, δεν θα πήγαινε σε εκλογές με αρνητικά για εκείνον γεγονότα και με αχρήστευση των επιτυχιών που θα είχε κατορθώσει να έχει.

Αλλά υπάρχει και κάτι συναφές προς τα προηγούμενα: Οι δανειστές μας, είναι βέβαιον ότι δεν επιθυμούν μακρά προεκλογική περίοδο, για λόγους ευνόητους, πράγμα που ο κ. Αλ. Τσίπρας φυσικό είναι να το εκμεταλλευτεί υπέρ του κόμματός του, τη στιγμή μάλιστα που ο αντίπαλός του κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει συμπληρώσει ήδη δυόμιση χρόνια που ζητεί πρόωρες εκλογές.

Να αναφέρουμε και μερικά πράγματα, σχετικά με την μεταμνημονιακή περίοδο, που ήδη η χώρα μας έχει αρχίσει να διανύει. Κύριο στοιχείο είναι η συνέχιση της εποπτείας, αφού ακόμα χρωστάμε λεφτά, αλλά οικονομικές δοσοληψίες με τους δανειστές δεν έχουμε. Δηλαδή, αν η Τρόικα δηλώσει π.χ. ότι η οικονομική διαχείριση στην Ελλάδα δεν γίνεται σωστά, τότε η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις Αγορές με χαμηλά επιτόκια. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το άλλο θέμα, είναι ότι με τη ρύθμιση του Ελληνικού Χρέους, τον περασμένο Ιούλιο, αυτό κατέστη βιώσιμο. Πέρυσι, με την έξοδό της στις Αγορές, η Ελλάδα δανείστηκε με καλό επιτόκιο 9 δις Ευρώ, τα οποία, μαζί με τα 24 δις Ευρώ της ρύθμισης, έχουν δημιουργήσει ένα απόθεμα τέτοιο, που η χώρα μπορεί να χρηματοδοτεί τις υποχρεώσεις της για δυόμιση χρόνια, χωρίς να προβαίνει σε δανεισμό. Ο Πρωθυπουργός, στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι αν η Ελλάδα δεν τη συμφέρει να βγει στις Αγορές για δανεισμό το 2018, θα βγει το 2019. Με κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη φυσικά.

Για να συμπληρωθεί το παζλ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το 2016, όταν ζητήθηκε από την Τρόικα να μειωθούν οι συντάξεις από την 1/1/2019, η ρήτρα αυτή τέθηκε για σιγουριά, αν η Ελλάδα δεν πετύχαινε πρωτογενή πλεονάσμα-τα πάνω από 3%. Σημειωτέον, ότι για εκείνη τη χρονιά, το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογιζόταν στο 0,5 έως 1%. Αυτό, φυσικό είναι να το επικαλείται η Ελληνική Κυβέρνηση. Και ας λέει ό,τι θέλει το Δ.Ν.Τ.

Το τελικό συμπέρασμα για μας, είναι ότι οι συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν. Η Κυβέρνηση επιδιώκει φυσικά αυτό να γίνει με την πλήρη συγκατάθεση των δανειστών. Αυτό μάλλον θα το επιτύχει, γιατί ούτε οι δανειστές μας θα έχουν να κερδίσουν κάτι από τη σύγκρουση. Άρα, μάλλον κάτι ξέρουν κάποιοι που διαδίδουν ήδη ότι πάμε ολοταχώς προς τις «εκλογές της γαλοπούλας»!…

 

Πηγή:Timelink.gr 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!