Breaking News
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΕΝΑ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ
ΤΟ ΥΨΗΛΟ «COUNTRY RISK» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΣΚΟΠΙΑ: Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΕΠΕΜΨΕ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΠΡΟΣ
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΚΟΤΖΙΑ;
ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΖΑΕΦ – Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΛΑΔΩΜΑ
Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ !!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!
ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ: 100.000 ΚΙΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ PEUGEOT
ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ
Η NETFLIX ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΣΑΣ
ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ BREXIT ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ: ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΘΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Η ΙΤΑΛΙΑ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΒΥΘΙΣΗΣ» ΓΙΑ ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100: KΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ» (PIC)
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: ΤΟΝ ΝΑΡΚΩΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΕ… «ΑΧΕΙΡΟΥΡΓΗΤΟΣ»
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Είναι μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη ημέρα και οι Ιταλοί ξυπνούν με μια νέα Βουλή. Κανένα από τα ιταλικά πολιτικά κόμματα δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ωστόσο όλα διεκδικούν τη νίκη στις εκλογές. Το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει λάβει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες, ως μεμονωμένο κόμμα. Εξαιτίας του εκλογικού νόμου η σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού –κάτι συνηθισμένο στην ιταλική πολιτική– φαντάζει απίθανη. Αυτό είναι το υποθετικό σενάριο που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στις αρχές του 2018.

Μέχρι τα τέλη του 2017 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι τρεις βασικοί πολιτικοί σχηματισμοί θα προσελκύσουν μεταξύ του 24% και του 35% των ψήφων. Υπάρχει ο κίνδυνος το πολιτικό αδιέξοδο να ωθήσει την Ιταλία να εφαρμόσει τις παλιές της συνήθειες. Η νέα κυβέρνηση θα έχει κληρονομήσει ανάπτυξη στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, με τις εξαγωγές και τη μεταποίηση να ενισχύονται και το ποσοστό της απασχόλησης να έχει επιστρέψει στο προ κρίσης επίπεδο. Οι ιταλικές τράπεζες φαίνεται πως απέφυγαν την κατάρρευση, παρά το γεγονός πως βαρύνονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 175 δισ. ευρώ.

Οι προηγούμενοι Ιταλοί πρωθυπουργοί είχαν εφαρμόσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις. Ο Μάριο Μόντι είχε μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα το 2011, ενώ ο Ματέο Ρέντσι είχε καταφέρει να υπερσκελίσει ένα παλιό ταμπού απορρυθμίζοντας την εργασιακή νομοθεσία. Απλουστεύτηκε επίσης και το ιταλικό πτωχευτικό δίκαιο. Παρ’ όλ’ αυτά, η Ιταλία εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και με δαιδαλώδη δημόσια διοίκηση.

Κανένα από τα βασικά πολιτικά κόμματα της Ιταλίας δεν προσφέρει λύση στο πρόβλημα δημοσίου χρέους της χώρας, το οποίο βρίσκεται στο132% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο υψηλότερο της Ευρωζώνης μετά της Ελλάδας. Οι προεκλογικές υποσχέσεις που είχαν δώσει τα βασικά πολιτικά κόμματα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα: Ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, θέλει την εισαγωγή καθολικού βασικού εισοδήματος. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στα χίλια ευρώ τον μήνα. Το Δημοκρατικό Κόμμα, του Ματέο Ρέντσι, και η Λέγκα του Βορρά έχουν υποσχεθεί μείωση της φορολογίας. Τα πολιτικά κόμματα αποφεύγουν επίσης να καταπιαστούν με τη δυσλειτουργική γραφειοκρατία και το περίπλοκο νομικό πλαίσιο της χώρας, τα μεγαλύτερα εμπόδια για την προσέλκυση επενδύσεων. Ενώ πόλεις που έχουν καλή διοίκηση, όπως το Μιλάνο, κατορθώνουν να προσελκύουν επενδύσεις και εργαζομένους με υψηλές αμοιβές, οι πόλεις του ιταλικού Νότου στενάζουν υπό το βάρος πολύ υψηλής ανεργίας, φτώχειας και εγκληματικότητας. Υπάρχει η ανησυχία πως οι Ιταλοί, απογοητευμένοι από τα σημερινά πολιτικά τους κόμματα, δεν θα προσέλθουν στις κάλπες. Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές υποχωρεί προς το επίπεδο του 70%, από το σχεδόν 90% πριν από 25 έτη. Στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Σικελία ψήφισαν λιγότεροι από το 50% του εκλογικού σώματος. Αν επαναληφθεί αυτή η τάση και στις βουλευτικές εκλογές, τότε ανεπιθύμητος νικητής θα αναδειχτεί η απάθεια.

“Καθημερινή”

Anixneuseis.gr

 

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!