Breaking News
H ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΜΙΝΤΙΑΡΧΩΝ
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΛΙΤ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Η ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ζ.ΖΑΕΦ: «ME TON TΣΙΠΡΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ ΟΤΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΚΡΟΥΣ»
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ Ο «ΣΥΝΩΜΟΤΗΣ» ΤΟΥ 21
ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΟΜΕΡΤΑ» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤO KINHMA TΩΝ ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΓΙΛΕΚΩΝ
ΚΑΤΑΡΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ-«ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ»
ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ: ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ YALE
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΟΛΑΚΗ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ – ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
FORBES: TO ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο ΤΖΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ (VIDEO)
ΟΤΑΝ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΞΙΟ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΔΕΥΤΕΙ
AΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΧΩΡΟΙ , ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΤΡΙΠΟΛΗ: ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΛΟΥΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΔΕΡΝΕ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ!
«PASOKIFICATION» ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ» ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Του Δρ. Παναγιώτη Ν. Σφαέλου*

Στις Πρέσπες, κατά την υπογραφή της ομώνυμης συμφωνίας, ο Ζάεφ αναφώνησε πανηγυρικά: «Εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες». Η μεγαλύτερη ταπείνωση για το ελληνικό έθνος! Όλοι οι Έλληνες νιώσαμε ένα κόμπο στο λαιμό όταν ακούσαμε αυτά τα λόγια, εκτός ίσως από τον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Κοτζιά που γελούσαν και σφύριζαν αδιάφορα. Δώσαμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να καπηλεύονται την ελληνική ιστορία του Μέγα Αλέξανδρου και του Φιλίππου μπροστά στα άλαλα χείλη του Έλληνα Πρωθυπουργού. Όμως, δικαίως ο Ζάεφ είπε ότι οι Σκοπιανοί είναι οι μόνοι Μακεδόνες, μιας και η  υπογραφή μας στη συμφωνία τους δίνει κάθε δικαίωμα να λέγονται «Μακεδόνες» και όχι «Βορειομακεδόνες». Η συμφωνία λέει ξεκάθαρα ότι οι Σκοπιανοί έχουν ιθαγένεια αμιγώς «Μακεδονική» και όχι «Βορειομακεδονική». Τι σημαίνει όμως η απόδοση «Μακεδονικής» ιθαγένειας στους Σκοπιανούς για την Ελλάδα; Αυτό θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο καθώς έχει σοβαρές συνέπειες για την χώρα μας.

Σε ομιλία του στη Βουλή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε να κοιτάξουμε όλοι τις αστυνομικές μας ταυτότητες για να διαπιστώσουμε ότι o αγγλικός όρος «nationality» μεταφράζεται ως «ιθαγένεια». Πολύ απλοϊκή αντιμετώπιση ενός τόσο περίπλοκου νομικού ζητήματος! Ο όρος «nationality» μεταφράζεται πρωτίστως ως «ιθαγένεια» (νομικός όρος), έχει όμως και μια δευτερεύουσα μετάφραση ως «εθνικότητα». Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Ενώ, η απόδοση της ιθαγένειας ως «citizenship» θα αποσοβούσε τους κινδύνους αυτούς καθώς αυτός ο όρος μεταφράζεται αποκλειστικά ως «ιθαγένεια- υπηκοότητα».

Η συμφωνία στα αγγλικά αναφέρει στο άρθρο 3: «Νationality: Macedonian-Citizen of North Macedonia». To «Macedonian nationality» θα ερμηνεύεται από τους Σκοπιανούς ως εθνικότητα και όχι ως ιθαγένεια. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή για να δώσει εθνική υπόσταση σε ένα πολυεθνικό κράτος χωρίς συνοχή. Θα χρησιμοποιηθεί για να υποδηλώσει σύνδεση με την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και της δήθεν εθνικής καταγωγής τους από τους αρχαίους Μακεδόνες που, κατά τους Σκοπιανούς ήταν ένα μη ελληνικό έθνος. Είναι γνωστό τοις πάσι όμως ότι μακεδονικό έθνος ουδέποτε υπήρξε αφού οι Mακεδόνες (μακεδνοί=ψηλοί, μεγαλόσωμοι) ήταν Έλληνες Αργειακής καταγωγής που μιλούσαν ελληνικά. Άρα, οι Σκοπιανοί θα εξαπατούν την διεθνή κοινότητα και αυτό με ελληνική υπογραφή.

Ας αναλύσουμε την έννοια της ιθαγένειας. Ιθαγένεια είναι ο νομικός δεσμός του πολίτη με το κράτος στο όποιο ανήκει. Σύμφωνα με το δίκαιο του αίματος (ius sanguinis) κάθε άνθρωπος αποκτά την ιθαγένεια τη στιγμή που γεννιέται, κατά κανόνα την ίδια με έναν από τους γονείς του. Σύμφωνα με το δίκαιο του εδάφους (jus soli) κάποιος αποκτά της ιθαγένεια του εδάφους της χώρας όπου γεννιέται. Σε κράτη όμως με μεγάλη εθνική ομοιογένεια (όπου έθνος και κράτος ταυτίζονται), όπως η Ελλάδα, η ιθαγένεια ορθώς ταυτίζεται με την εθνικότητα. Συνεπώς, η αστυνομική μας ταυτότητα είτε γραφεί «nationality» ή «citizenship» είναι ένα και το αυτό. Όμως, σε πολυεθνικά κράτη όπως η ΠΓΔΜ – η οποία καπηλεύεται την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας – η χρήση του όρου «nationality» δημιουργεί προβλήματα καθώς παραπέμπει σε «μακεδονικό» έθνος. Οι Σκοπιανοί δικαιούνται μόνο να έχουν την ιδιότητα του Πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας (North Macedonian Citizenship) συμφώνα με το δίκαιο του εδάφους, καθώς η ιθαγένεια τους προέρχεται από το έδαφος, στο οποίο κατοικούν και όχι από την εθνοτική τους καταγωγή. Δικαιούνται μόνο γεωγραφική σύνδεση με την Μακεδονία όχι εθνολογική.

Πράγματι, ο όρος «citizenship» αποδίδει άριστα την ιδιότητα του πολίτη χωρίς εθνικές αναφορές. Για παράδειγμα, το ευρωπαϊκό δίκαιο χρησιμοποιεί τον ορό «citizenship» για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια είναι μια ιδιότητα που δίνεται σε κάθε πολίτη κράτους μέλους της ΕΕ. Είναι μια πρόσθετη ιδιότητα, η όποια δεν μπορεί να αποδοθεί με τον ορό nationality διότι δεν υπάρχει εθνική ομοιογένεια ούτε κοινή καταγωγή στην ΕΕ. Είναι μια νομική ιδιότητα που δίνει δικαιώματα ελεύθερης κυκλοφορίας, εγκατάστασης και παραμονής σε άλλα κράτη μελή καθώς και δικαίωμα ίσης μεταχείρισης. Συνεπώς, ένας Έλληνας Πολίτης έχει Hellenic Nationality και EU Citizenship. Έχει ελληνική ιθαγένεια και ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Η πρώτη αποκτάται λόγω γέννησης και καταγωγής από το συγκεκριμένο κράτος μέλος ενώ η δεύτερη δίνεται λόγω συμμετοχής της χώρας μας στην ΕΕ. Συνεπώς, κατά αντιπαραβολή, οι Σκοπιανοί που απλά κατοικούν σε μια γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει το βόρειο κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας (μέχρι το Μοναστήρι) έπρεπε να αποδοθεί μόνο citizenship και όχι  nationality. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να δώσουμε μόνο την ιδιότητα του πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας σε ανθρώπους διαφορετικής εθνικής καταγωγής, Αλβανοί, Σλάβοι κτλ. Είναι πολίτες της γεωγραφικής περιοχής της Βόρειας Μακεδονίας, δεν είναι μέλη του ιδίου έθνους. Έτσι δεν θα υπήρχε η έννοια του μακεδονικού έθνους που σε συνδυασμο με τη Μακεδονική γλώσσα θα αποτελέσει το όχημα του αλυτρωτισμού κατά της χώρας μας. Δυστυχώς, ο Κοτζιάς και οι συνεργάτες του δεν μελέτησαν καλά το θέμα και βιάστηκαν να υπογράψουν και να δεσμεύσουν την χώρα.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Σκοπιανοί θα θελήσουν να ερμηνεύσουν τον όρο «nationality» ως μακεδονική εθνικότητα με γλωσσά, ταυτότητα και κοινή καταγωγή από την αρχαία Μακεδονία. Θα ισχυριστούν ότι η Ελλάδα κατέχει μέρος των εδαφών της αφού υπάρχει και μια Νότια Μακεδονία που δεν θα πρέπει να ανήκει στην Ελλάδα αλλά στο «Μακεδονικό» έθνος που εμείς αναγνωρίσαμε με την υπογραφή μας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς, οι ανιστόρητοι Τσίπρας και Κοτζιάς ξεπούλησαν τη Μακεδονία για 30 αργύρια (όπως έγραψε και η Pravda). Τι αντιπροσωπεύουν τα «30 αργύρια» θα φανεί στο μέλλον. Όπως, στο μέλλον θα φανούν και οι συνέπειες των αντεθνικών τους πράξεων, που όμως θα τις βιώσουν οι μελλοντικές γενιές.

∗ Ο Παναγιώτης Ν. Σφαέλος (BA, LLB, LLM, PhD) είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Kent (UK). Είναι Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ένωσης Συντακτών Λονδίνου.

 

∗ Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!