Breaking News
ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Η ΙΤΑΛΙΑ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΒΥΘΙΣΗΣ» ΓΙΑ ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100: KΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ» (PIC)
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: ΤΟΝ ΝΑΡΚΩΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΕ… «ΑΧΕΙΡΟΥΡΓΗΤΟΣ»
EXEI H KOIΝΩΝΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ;
ΠΡΕΣΒΗΣ Ε.Τ. Κ. ΜΑΛΛΙΑΣ: «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ»
ΚΟΤΖΙΑΣ: ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΕΓΙΝΑ ΕΓΩ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ BARBAROS
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΟ 1964
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΤΟΥ 1843
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SIR EDWARD LAW ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΜΑΛΤΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ 44 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΦΟΥ Η ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ»
«ΜΗΝΥΜΑ» ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΟ 14ος ΑΙΩΝΑΣ: TA «EΓKΛHMATA» ΠOY ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ !!!
KΡΟΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ, ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΕΣ
Ο ΡΩΣΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΙ ΕΞΩΘΕΝ ΠΙΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: OI ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ Ο ΖΑΕΦ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΜΑΣ
Ε.Ε ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΟΙ ΑΝΑΝΔΡΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΛΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του Νικολάου Ι. Καραμπέτσου∗

Σαν σήμερα, 8 Αυγούστου του 1964, η Τουρκική Αεροπορία βομβάρδισε με βόμβες ναπάλμ την περιοχή Τηλλυρίας στην Κύπρο, προς υποστήριξη της «ανταρσίας» των Τουρκοκυπρίων που είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 1963 και είχε οδηγήσει, στη μυστική μεταφορά μιας ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο, την οποία όμως απέσυρε αργότερα η Χούντα. Οι Τουρκοκύπριοι, μπορεί να γιορτάζουν σήμερα, όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τη δήθεν αντίσταση τους, με εκδηλώσεις «μνήμης για τους ήρωες» του θύλακα των Κοκκίνων, αλλά οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’ τη μνήμη μιας απ’ τις τραγικότερες στιγμές της ιστορίας του νησιού, που αποτέλεσε και τον προάγγελο των όσων σχεδίαζε και υλοποίησε η Τουρκία δέκα χρόνια αργότερα, με τους δύο «Αττίλες».

Τον Αύγουστο του 1964, τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν ανηλεώς, κατοικημένες περιοχές στην Τηλλυρία-βορειοδυτικά του νησιού-χωρίς να διστάσουν να πλήξουν με βόμβες ναπάλμ, ακόμα και το νοσοκομείο του Παχύαμμου. Στόχος των Τούρκων ήταν να ωθήσουν τους Τουρκοκύπριους σε ένοπλη σύρραξη με τους Ελληνοκύπριους.  Η αρχή έγινε με τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1963 όπου οι Τουρκοκύπριοι, κάτω απ’ τις οδηγίες της Τουρκίας, αποσύρθηκαν απ’ τις «δομές» του νεοσύστατου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την πρόταση του Μακάριου για αλλαγή 13 «σημείων» του δοτού Συντάγματος της Ζυρίχης το 1959. Με τους βομβαρδισμούς του Αυγούστου του 1964, δημιουργήθηκαν τουρκικοί «θύλακες» στα χωριά Κόκκινα και Μανσούρα, κάτι που θα επέτρεπε στον Τουρκικό Στρατό, τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού και προσωπικού δια θαλάσσης.  Ήταν, το πρώτο «μήνυμα» για την εισβολή του 1974. Ο κίνδυνος για επέκταση του θύλακα, ήταν επικείμενος, οι προκλήσεις συνεχείς και τέθηκε επιτακτικά, θέμα ασφάλειας των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της περιοχής Τηλλυρίας.  Η Εθνική Φρουρά και μαζί της πολλοί εθελοντές προσπάθησαν να εξουδετερώσουν, τον ισχυρό θύλακα Μανσούρας-Κοκκίνων. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των ανδρών της Εθνικής Φρουράς να αποσοβήσουν τον κίνδυνο αυτό, η Τουρκία επενέβη στρατιωτικά, μέσω της πολεμικής της αεροπορίας βομβαρδίζοντας ανελέητα, ολόκληρη την περιοχή, απ’ τον Ξερό μέχρι τον Πύργο, ενώ ο κίνδυνος εισβολής ήταν υπαρκτός και άμεσος.  Παρά την ηρωική και σθεναρή αντίσταση, των κατοίκων και των στρατιωτών, περισσότεροι από 50 Ελληνοκύπριοι, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν και αρκετοί άμαχοι, βρήκαν τραγικό θάνατο, χτυπημένοι απ’ τις βόμβες ναπάλμ και τα τουρκικά πολυβόλα, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες.  Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διέταξε κατάπαυση του πυρός, που έγινε όμως τελικά κατορθωτή στις 10 Αυγούστου.

Τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1964, με το ηρωικό έπος της αντίστασης των Ελληνοκυπρίων στην Τηλλυρία, απέναντι στους άνανδρους τουρκικούς βομβαρδισμούς, επανέφεραν το «Κυπριακό» στη διεθνή σκηνή και επικαιρότητα, που εθεωρείτο ότι είχε κλείσει οριστικά, μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Στην πορεία, μέχρι το δραματικό καλοκαίρι του 1974, έγιναν πολλά εγκλήματα (πολιτικά και στρατιωτικά) που πληρώνει μέχρι σήμερα ο κυπριακός  Ελληνισμός.

∗ Ο Νικόλαος Ι. Καραμπέτσος είναι δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!