Breaking News
10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1893: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
STRATFOR: ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΟΠΕΚ
STRATFOR: ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Η ΜΕΙΩΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΟΡΤΙΩΝ»
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ
ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ;
Η ΜΕΘΗ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ, Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΧΛΟΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΑΖΙ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ
ΕΘΝΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 21
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΕΓΟΥ ΣΤΟ ΘΥΣΕΙΟ – ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ… ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΜΑΓΙΑ
ΒΡΥΞΕΛΕΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΙΤΣΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΙΒΑΖΗΣ: Η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ
Γ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΣΤΑ «ΒΡΑΧΙΑ» ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
ΤΙ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ «ΣΕ Α’ ΕΝΙΚΟ ΚΑΙ Β’ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ» ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΘ. ΔΡΟΥΓΟΣ – ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΧΩΡΑ – ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΟ
ALFA ROMEO: Η GIULIA ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ DEAL ΚΑΙ ΤΩΝ TWEETS

Του Δημοσθένη Δαββέτα∗

Μόλις επέστρεψα από την Νέα Υόρκη. Η αρχική μου περιέργεια πριν πάω στην εποχή Τραμπ μετατράπηκε σε μια σειρά από αποδεδειγμένες διαπιστώσεις που και σας τις παραθέτω συνοπτικά κι όσο μπορώ μέσα από την αντικειμενική μάτια του ενημερωμένου επισκέπτη. 

Όπως όλοι εξ αρχής αναρωτήθηκαν για την περίπτωση του Αμερικάνου , μπορεί τάχα ένας ελέφαντας να κινηθεί μέσα σε ένα μαγαζί με πορσελάνες δίχως να τα σπάσει; Εδώ κι ένα χρόνο παρά την αμείλικτη ( συχνά στα όρια της περιφρόνησης) κριτική κι απόρριψη που δέχεται από την πλειοψηφία των σταρ του Χόλυγουντ και την επίσης πλειοψηφία διανοουμένων της Αμερικής, ο Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί την πολιτική του μέσα από την οικονομική του αντίληψη του deal. Τα tweets του χτυπούν κατάστηθα τους πολιτικούς, διπλωματικούς η μιντιακούς του αντιπάλους, αναθεωρούν διεθνές οικονομικές η οικολογικές συμφωνίες, η απειλούν εμπορικά προσυμφωνηθέντα με άλλες χώρες προγράμματα. Δεν διστάζει στο Κογκρέσο να χτυπηθεί κατά μέτωπο, ως τα όρια της ρήξης κάποιες φορές, με το ίδιο του το κόμμα, δεν φοβάται να μειώσει εντυπωσιακά τους φόρους περιφρονώντας κάθε προβληματισμό περί προϋπολογισμού. Αυτό το μείγμα «κακών » τρόπων, βιαιότητας και και τυφλής ξεροκεφαλιάς, κατά αυτούς που εξ αρχής με λύσσα των πολέμησαν, θα οδηγούσε σε παγκόσμια καταστροφή και επίσης σε αυτό- τιμωρία της Αμερικής.

Κι όμως ακόμη κι αν σκεφτούμε οτιδήποτε για τον Ντόναλντ Τραμπ, τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν συνέβη . Η ανάπτυξη όλο και αυξάνεται, η ανεργία όλο και μειώνεται εντυπωσιακά και οι αγορές του χρηματιστηρίου βρίσκονται στο ζενίθ. Η Αμερικανική οικονομία επιδεικνύει μια σιδερένια υγεία. Σίγουρα σ’αυτό βοηθά στις διεθνείς συγκυρίες και στην γενναιόδωρη οικονομική πολιτική της γενικής της τράπεζας. Αλλά κι αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί και στην εντυπωσιακή εμπιστοσύνη που δείχνουν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες , οι οποίοι χειροκροτούν ασυγκράτητα τον οικονομικό Τραμπισμό. Ο οικονομικός πόλεμος παρά τα ως τώρα λεγόμενα δεν έλαβε ως τώρα χώρα. Πιστός στην τέχνη του deal ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος-επιχειρηματίας, συνοδεύει τον στρατιωτικό και απειλητικό του πολιτικό λόγο με έναν απόλυτο ρεαλισμό. Μετά τις διαλυτικές του ενέργειες ή δηλώσεις ακολουθούν πάντα οι διαπραγματεύσεις. Η μέθοδος αυτή βεβαίως δεν είναι θεωρητικά ακίνδυνη . Κι είναι πολλοί οι διανοούμενοι προφήτες της γρήγορης πτώσης του. Όμως, είτε πρόκειται για την Κίνα, την Ευρώπη, την Βραζιλία, το Μεξικό την Ιαπωνία ή τους Βορειοαμερικανούς γείτονες του, όλα δείχνουν να λειτουργούν. Σε κανέναν άλλωστε δεν συμφέρει μια μετωπική σύγκρουση και όλα συζητούν ακόμη και αν αμφισβητούν κάθε τι το προστατευτικό στην Αμερικανική οικονομία (Η Αμερική πρώτα είναι το σύνθημα του Τραμπ).

Μετά πάντως από όσα διάβασα και είδα προσωπικά στην Νέα Υόρκη, ο οικονομικός οργασμός δεν έχει όρια. Πρόκειται για την επιστροφή του Αμερικανικού ενθουσιασμού στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην τέχνη , την πολεοδομία κλπ που επηρεάζονται άμεσα. Οι ΗΠΑ είναι αυτές πια που επιβάλλουν στους συνομιλητές τους τις προτεραιότητες τους. Όλα ξεκινούν από την Αμερικανική ατζέντα. Ένας ιδιότυπος πατριωτικός καπιταλισμός (ως απάντηση σίγουρα της Κίνας) είναι σε εφαρμογή. Και προς το παρόν αποδίδει!

 

∗ ΟΔημοσθένης Δαββέτας είναι Καθηγητής φιλοσοφίας της τέχνης, Ποιητής και Εικαστικός

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!