Breaking News
Ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΕΝΑ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ
ΤΟ ΥΨΗΛΟ «COUNTRY RISK» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΣΚΟΠΙΑ: Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΕΠΕΜΨΕ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΠΡΟΣ
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΚΟΤΖΙΑ;
ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΖΑΕΦ – Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΛΑΔΩΜΑ
Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ !!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!
ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ: 100.000 ΚΙΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ PEUGEOT
ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ
Η NETFLIX ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΣΑΣ
ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ BREXIT ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ: ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΘΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Η ΙΤΑΛΙΑ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΒΥΘΙΣΗΣ» ΓΙΑ ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100: KΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ» (PIC)
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝΤΕΙΒΙΣ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ BREXIT ΤΗΣ ΜΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ BΡΕΤΑΝΙΑ

Επικίνδυνο για τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά να υπακούει  

στους  κανόνες της, τονίζει ο πρώην υπουργός Brexit της βρετανικής κυβέρνησης.

Το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Tην περασμένη εβδομάδα, η Λευκή Βίβλος της κυβέρνησης για το Brexit ενημέρωσε τη χώρα ότι μπορεί να προσβλέπει σε ένα «κοινό βιβλίο κανόνων» με την Ε.Ε. Είμαστε τώρα αντιμέτωποι με την συνεχή εναρμόνιση με  τους κανόνες του μπλοκ για τα αγαθά. Δυστυχώς, είναι κάτι που βάζει σε κίνδυνο τις ευκαιρίες που προσφέρει το Brexit.

Με βάση το σχέδιο αυτό που συμφώνησε η κυβέρνηση στο Τσέκερς, στην εξοχική κατοικία της πρωθυπουργού, η Βρετανία θα πρέπει να υπακούει τους κανονισμούς της Ε.Ε., να ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε. για το πώς φτιάχνονται όλα τα αγαθά και όλα αυτά σε ένα τεράστιο εύρος αλληλοσυνδεόμενων τομέων όπως το περιβάλλον και η παραγωγή τροφίμων.

Η ευκαιρία να γίνει κανείς αξιόπιστος εμπορικός εταίρος θα χανότα , όπως και η δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Όπως επισήμανε οΝτόναλντ Τραμπ, θα «σκότωνε» την προοπτική μιας συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χωρίς έλεγχο στα αγαθά, δεν θα είχαμε ένα κρίσιμο μοχλό πίεσης για να ανοίξουν οι εξαγωγές υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου στον υπόλοιπο κόσμο.

H απώλεια του ελέγχου του δικού μας ρυθμιστικού πλαισίου είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια τεχνική λεπτομέρεια. Θα σήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ελέγχει την οικονομία του. Το πώς θεσπίζονται οι νόμοι είναι επίσης ένας κεντρικός δείκτης του αν έχουμε μια δημοκρατία που λειτουργεί. Αν το κοινοβούλιο καθορίζει τους νόμους, έχουμε δημοκρατία. Διαφορετικά όχι.

Αν σήμερα διακυβεύεται η βρετανική δημοκρατία, το ίδιο συμβαίνει και με τη μελλοντική μας ευημερία. Το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων που έρχεται από τις Βρυξέλλες ευνοεί τις καθιερωμένες εταιρείες, αφήνοντας εκτός αγοράς τις μικρότερες, πιο καινοτόμες επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που η Ε.Ε. δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ανταγωνιστές στις μεγάλες καινοτόμες εταιρείες όπως η Microsoft και το Facebook που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ.

Η πρόσδεση μας στους κανονισμούς της Ε.Ε. για τα αγαθά χωρίς να έχουμε φωνή, σημαίνει ότι κάθε νέα καινοτόμα εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ή την βιοτεχνολογία για την εξέλιξη προϊόντων που θα αλλάξουν τις ζωές μας θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ρυθμίσεις που την καθιστούν μη ανταγωνιστική στον υπόλοιπο κόσμο.

Αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τη σημερινή της πορεία, θα καταπνίξει την καινοτομία και θα μετριάσει την οικονομική ανάπτυξη. Θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. και να υποκείμεθα σε κανονισμούς που θεσπίζουν θεσμοί στους οποίος δεν έχουμε καμία φωνή, όπως υποστηρίζει άρθρο του Institute of Economic Affairs. Το Brexit μπορεί να είναι μια ευκαιρία να γίνουμε μια πολύ πιο ανταγωνιστική οικονομία, όχι ένα κέντρο επανένταξης που θα καταπνίξει την παραγωγή πλούτου.

Για να γίνουμε πιο δυναμικοί πρέπει να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε κανονισμούς που θα μας απελευθερώσουν από τα μη ανταγωνιστικά βάρη που κρατάνε πίσω τις βρετανικές επιχειρήσεις. Σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαστε ένας αξιόπιστος εμπορικός εταίρος για τις ΗΠΑ και τις χώρες που υπέγραψαν την εμπορική συμφωνία του Ειρηνικού (TPP), όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Δεν θα είμαστε αξιόπιστοι αν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στους κανονισμούς που επηρεάζουν την οικονομία.

Φυσικά, αν ένας τομέας προτιμάει τους κανονισμούς της Ε.Ε., θα έπρεπε να είναι σε θέση να τους χρησιμοποιεί. Το να έχουμε την δυνατότητα διαφοροποίησης δεν σημαίνει ότι θα το κάνουμε και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει ανοικτό στα αγαθά που φτιάχνονται με βάση τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Ωστόσο αν και μπορεί να επιλέξουμε τους κανόνες και τις προδιαγραφές της Ε.Ε. όταν μας βολεύει, πηγαίνει ενάντια στα οικονομικά και δημοκρατικά μας συμφέροντα ότι θα πρέπει να εναρμονιστούμε με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς.

Ακριβώς επειδή είμαστε μέλος της ενιαίας αγοράς, οι κανονισμοί θα είναι οι ίδιοι την ημέρα του Brexit. Αυτό δίνει την ευκαιρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ε.Ε. να προχωρήσουν σε μια αμοιβαία αναγνώριση κανόνων, επιτρέποντας ένα εμπόριο με ελάχιστα εμπόδια που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό για τη διαχείριση των όποιων διαφορών. Κανείς δεν αρνείται πως θα υπάρξουν κόστη, μεταξύ άλλων από την τελωνειακή εκκαθάριση και την ρυθμιστική απόκλιση.

Αλλά αυτά θα αντισταθμιστούν από τις οικονομικές ευκαιρίες στο εσωτερικό και τη δυνατότητα της Βρετανίας να είναι ένας σοβαρός εμπορικός εταίρος.

Η ελευθερία να διαχειριζόμαστε εμείς την οικονομία μας είναι κρίσιμη. Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών στον κόσμο και ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθεί με τις πιο δυναμικές αγορές στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία. Η ρυθμιστική αυτονομία και οι φιλο-αναπτυξιακές ρυθμίσεις είναι κρίσιμες στην αποστολή αυτή. Η επιτυχία στο Brexit σημαίνει σημαντικά οικονομικά οφέλη για όλους. Αλλά σημαίνει επίσης και μια αλλαγή νοοτροπίας. Μια αναγέννηση του επιχειρηματικού πνεύματος, μια νίκη της αισιοδοξίας έναντι του φόβου.

*Ο αρθρογράφος είναι πρώην υπουργός Brexit

Πηγή: Euro2day.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!