Breaking News
ΤΟ «ΑΔΙΕΞΟΔΟ» ΤΟΥ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΥ»
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΔIKAΣTIKEΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
«ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΛΕΝΗ…» : OI ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΟΠΑΛΟΥΔΗ
Η ΡΩΣΙΚΗ»ΔΙEIΣΔΥΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: TΡΑΜΠ ή ΠΟΥΤΙΝ;
ΟΙ 107 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΑΝ ΠΟΣΟ ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΟΠΛΩΝ !!
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ «ΘΑNΑΤΗΦΟΡΑ» ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΘΟΥΚYΔΙΔΗ;
Η ΕΕ ΠΑΡΕΤΕΙΝΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ
ΠΑΡΟΣ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ
Ο 36ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΑΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΙΣΛΑΜ: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΜΕ ΘΡΗΣKΕΥΤΙΚΟ ΜΑΝΔΥΑ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΕΛΑ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ MISS UNVIVERSE 2018
ΔΗΜΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ!
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: EΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ-ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΡΑΚΜΗΣ Ο ΟΗΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΑΦΟΣ 4.400 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ – (ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΣΤΑΖΕΙ, ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΟΝΙΚΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝΕΟ «ΑΙΓΑΙΟ» ΧΤΙΖΕΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Ο ΑΞΟΝΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Αλιμήσης* και Παναγιώτης Σφαέλος*

Η Αλβανία και η ΠΓΔΜ προσφέρονται για μια «ειδική συνεργασία» με την Άγκυρα, όχι όμως αποκλειστικά για τυπικές εμπορικές σχέσεις, αλλά για ένα άτυπο κοινό μέτωπο με κύριο αντίπαλο την Ελλάδα. Ο άξονας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στα Βαλκάνια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Βοσνία, το Κόσσοβο και τις μουσουλμανικές μειονότητες σε Βουλγαρία και Ελλάδα (μουσουλμανικό τόξο).

Πλέον φαντάζει ανεπαρκής η άποψη πως τα Τίρανα και τα Σκόπια έχουν μια περιορισμένη πλην όμως αυτόφωτη εξωτερική πολιτική – που ναι μεν, σε ένα μικρό βαθμό, είναι πραγματικότητα – ωστόσο οι τουρκικές πλάτες δίνουν την ευκαιρία στις δυο γειτονικές χώρες να πιέζουν την Αθήνα σε κάθε επίπεδο, αδιαφορώντας για οποιαδήποτε αντίδραση απ’ αυτήν. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Βόρεια Ήπειρο και ο τρόπος που η Αλβανική ηγεσία χειρίστηκε το ζήτημα, δείχνουν τον βαθμό της ανυποληψίας στην οποία έχει επέλθει η ελληνική εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα μετά την παραίτηση Κοτζιά.

Στις μεγάλες κυβερνητικές και στρατιωτικές θέσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, χτίζεται μια επιθετική κουλτούρα από νέας κοπής πολιτικούς και στρατιωτικούς που σπουδάζουν κατά χιλιάδες στα τουρκικά πανεπιστήμια και τις στρατιωτικές σχολές. Η Συμφωνία των Πρεσπών, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι δυο χώρες (Ελλάδα – ΠΓΔΜ) προσβλέπουν σε συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα στο πλαίσιο καλής γειτονίας, αυτό σημαίνει κυρίως ασκήσεις ειρηνευτικών αποστολών και όχι στην ανάληψη από την Ελλάδα της εκπαίδευσης μαθητών. Ήδη, η Τουρκία ξοδεύει εκατομμύρια για αυτό τον σκοπό. Επιπλέον, ο τουρκικός στρατός δώρισε στην ΠΓΔΜ φορτηγά, τεθωρακισμένα και ατομικό στρατιωτικό υλικό, ενώ, όπως έχουμε ήδη πει σε παλιότερη μελέτη, στην Αλβανία δημιουργούνται τουρκικές στρατιωτικές βάσεις. Ουσιαστικά, τόσο στην ΠΓΔΜ όσο και στην Αλβανία, ωριμάζει μια γενιά πολιτικών που έχουν εντρυφήσει στην τουρκική γεωπολιτική σκέψη, με ότι αυτό συνεπάγεται μελλοντικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

Σε καθαρά διπλωματικό επίπεδο, η στήριξη της Άγκυρας στην ΠΓΔΜ είναι προφανής. Σε μια συνάντηση με τον αντίθετο στη Συμφωνία των Πρεσπών, Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο Ερντογάν δήλωσε πως «είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’. Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΑ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΑ» ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη ‘Μακεδονία’»… Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η Άγκυρα δεν θα στηρίξει αν χρειαστεί την παρούσα Συμφωνία των Πρεσπών, τη στιγμή που, έτσι και αλλιώς, στρέφεται κατά των ελληνικών συμφερόντων.

Αλλά και στην Αλβανία, ο Ερντογάν δείχνει τον δρόμο… Μιλώντας στο Arnavut Agency Express πριν λίγους μήνες, είπε ότι «οι Αλβανοί πρέπει πρώτα να ενοποιήσουν τα εδάφη τους και μετά να ενταχθούν στην ΕΕ»!!! Η δήλωση αυτή δείχνει ξεκάθαρα την, έστω έμμεση, σύμπλευση Άγκυρας –Τιράνων, αφού κανένα μεγάλο αλβανικό μέσο δεν την αποδοκίμασε!

Ταυτόχρονα, αργά αλλά σταθερά, τα ισλαμικά σχολεία του Γκιουλέν που βρίσκονται διάσπαρτα στη χώρα, περνούν στον έλεγχο της Άγκυρας, ενώ την ίδια στιγμή ανεγείρονται άλλα. Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στις αλβανόφωνες περιοχές των Σκοπίων, κτίζονται τζαμιά και σχολεία με πακτωλό εκατομμυρίων και παράλληλα δημιουργούνται ΜΚΟ και «πολιτιστικοί σύλλογοι» για τα δικαιώματα των «τουρκικών μειονοτήτων». Επίσης, η Δυτική Θράκη αποτελεί όχημα επέκτασης του τουρκικού ελέγχου της περιοχής μέσω των μουφτήδων που θα πλέον θα εκλέγονται από την Τουρκία.

Όλες αυτές οι εξελίξεις συνδέονται με την γεωπολιτική αξία του Αιγαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς σχεδιάζεται και η διάνοιξη του πλωτού διαδρόμου Άξιου-Βαρδάρη-Μοράβα-Δούναβη. Αυτή η διασύνδεση θα διευκολύνει την μεταφορά προϊόντων και ιδιαίτερα ενέργειας από το Αιγαίο στην κεντρική Ευρώπη. Όποιος ελέγχει την περιοχή αυτή θα είναι σε προνομιακή θέση. Η Τουρκία φυσικά θέλει μερίδιο από τον πλούτο του Αιγαίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση περί «πειρατών του Αιγαίου» (Ελλάδα και Κύπρος). Η Τουρκία παίζει ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και με την Ρωσία, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί την κατάσταση. Η Ρωσία, από την άλλη μεριά, προσπαθεί να μην μείνει έξω από τα Βαλκάνια και γι’ αυτό χρησιμοποιεί τη Σερβία την όποια και εξοπλίζει. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ πρόσκειται στη Ρωσία και ίσως δεν υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών. Βέβαια, η Ρωσία έχει την δυνατότητα να βάλει veto στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΟΗΕ και ίσως το πράξει.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο όλων αυτών των εξελίξεων αφού γίνεται «μήλον της έριδος», λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης αλλά, κυριότερα, λόγω των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου και φυσικά της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι πιέσεις είναι μεγάλες και έχουμε χάσει το όπλο του veto για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Είμαστε παρατηρητές στο θέατρο των διπλωματικών κινήσεων και δεχόμαστε ότι μας ζητήσουν χωρίς ανταλλάγματα. η Ελλάδα έδωσε τη συγκτάθεση της να ενταχθεί η Αλβανία στο ΝΑΤΟ χωρίς κανένα αντάλλαγμα με αποτέλεσμα την αποθράσυνση του Έντι Ράμα, ο οποίος χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν της δολοφονίας Κατσίφα για να κάνει επιθετική διπλωματία κατά της Ελλάδας. Η Ελλάδα έπρεπε να παίζει κεντρικό ρολό στα Βαλκάνια και να χρησιμοποιεί την θέση της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ως διπλωματικό μέσο για να μην βρεθεί χαμένη. Ιδιαίτερα για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας, η Ελλάδα ακόμα και τώρα έχει δικαίωμα να βάλει veto στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, αν δεν γίνουν σεβαστά τα περιουσιακά και άλλα δικαιώματα της μειονότητας μας. Δυστυχώς όμως η αποδοχή της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών και οι αναίτιες απελάσεις των Ρώσων διπλωματών κατέστησαν την χώρα μη αξιόπιστη χωρίς ουσιαστικές συμμαχίες. Συνεπώς, στο ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, η Αθήνα είναι αμφίβολο αν και κατά πόσο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον αναφυόμενο άξονα Τουρκιάς-Αλβανίας-ΠΓΔΜ.

 

∗ Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι Ιστορικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού από το Πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου

∗ Ο Παναγιωτης Σφαέλος είναι Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Kent της Μεγάλης Βρετανίας

 

Το άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις των συντακτών

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!