Breaking News
ΚΥΡΩΣΕΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑΛ
ΜΕ DRONE ΕΚΑΝΕ ΤΣΑΚΩΤΟΥΣ Η ΑΑΔΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΟΒΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10% ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
Η ΨΥΧΡΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ
ΥΠΕΝ: ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: ΈΧΟΥΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ
«ΜΑΖΕΥΟΥΝ» ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ: Η ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK
ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΕΚ Ο ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ – ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ «ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΥΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020, ΤΟ 2030 Η ΤΟ 2040 ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ…
«ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΝΕ Ή ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ Ή ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ!» ENA ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΌΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ATHENS FLYING WEEK: ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ!
ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 10.119 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ: ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ»
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΝΑΤΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΟΝ 21 ΑΙΩΝΑ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και ιδιαίτερα μετά την πτώση του υπαρκτού Σοσιαλισμού το 1990, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ Ρωσίας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο, ενώ μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2000, δείχνει να έχει τα στοιχεία ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Ο αγώνας δρόμου για επικράτηση στη νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται, εμπεριέχει πολλά ρίσκα κυρίως γιατί οι δυο χώρες διαθέτουν έναν τεράστιο όγκο πυρός, ικανός να προκαλέσει απώλειες σε μεγάλη κλίμακα, ακόμα και αν μια σύγκρουση μεταξύ των δύο παραμείνει σε «τοπικό επίπεδο».

Σε απόλυτους αριθμούς, το ΝΑΤΟ υπερέχει της Ρωσίας σε έμψυχο δυναμικό και οπλισμό, ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια τα τεχνολογικά επιτεύγματα της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των οπλιτών καθώς και του συστήματος διοίκησης και ελέγχου, έχουν επιφέρει μια σχετική ισορροπία έναντι των Δυτικών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαθέτουν αυτό που ονομάζεται στην διεθνή ορολογία «projection of power» δηλαδή προβολή δύναμης (12 αεροπλανοφόρα, 282 καταδρομικά κάθε τύπου, βάσεις σε όλους τους Ωκεανούς και 3.700 αεροπλάνα). Το αμερικανικό ναυτικό έχει υπερδιπλάσια αριθμητική δύναμη, ικανή να επιχειρήσει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη ανά πάσα στιγμή στον λιγότερο δυνατό χρόνο. Από την άλλη πλευρά, η ρωσική ναυτική αρμάδα εξέρχεται από μια περίοδο εκτεταμένου παροπλισμού, (η Ρωσία διαθέτει 1 αεροπλανοφόρο, περίπου 100 με 150 πλοία αξιόμαχα όλων των τύπων και 700  αεροπλάνα) και αναμένεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας να έχει ανακάμψει σημαντικά με δυνατότητες ‘απόλυτης κυριαρχίας’ στις «κοντινές» θάλασσες (Βαλτική, Μαύρη θάλασσα, Ειρηνικός, Βόρειος Αρκτικός Κύκλος).

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, αποδείχθηκε πως τα ρωσικά οπλικά συστήματα μπορούν να ‘μπλοκάρουν’ τους σχεδιασμούς των Αμερικανών και να προκαλέσουν μεγάλες εκτροπές στο γεωπολιτικό σκηνικό. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την «αφανή σύγκρουση» που είχαν οι δυο υπερδυνάμεις στον συριακό εμφύλιο, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χτυπήσουν με πυραύλους Κρουζ το οπλοστάσιο του Άσαντ, μετά τις κατηγορίες που ήθελαν τον Σύριο ηγέτη να χρησιμοποιεί χημικά όπλα. Τότε ήταν που τα ρωσικά αντιαεροπορικά TOR-M1 και s-300 κατάφεραν να καταρρίψουν το 40% των εισερχόμενων πυραύλων (αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε η ρωσική πλευρά, αν και το ποσοστό αμφισβητείται), αποτρέποντας τα χειρότερα για το συριακό καθεστώς. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο έχει ως στήριγμα την Τουρκία, παρόλο που, η σχέση των δυο χωρών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί -έως τώρα τουλάχιστον-‘στρατηγική’

Είναι βέβαιο πάντως, πως η ρωσική στρατιωτική δυναμική στη Συρία, συνέβαλε τα μέγιστα στην παγίωση της παρουσίας του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό,  πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός πως η Μόσχα δεν μπορεί να επιβάλει στη Συρία ολοκληρωτικά τη δικής της ατζέντα, αφού οι εκεί δυνάμεις της παρότι ισχυρές, δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης προς τη Δύση. Και αυτό γιατί οι ΗΠΑ έχουν υπεροπλία τόσο σε αριθμό δυνάμεων όσο και σαφές γεωγραφικό πλεονέκτημα (βάση στη Σούδα, βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, Ισραήλ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία). Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν, τουλάχιστον προ το παρόν, να διεξάγουν μακροχρόνιες πολεμικές επιχειρήσεις έναντι του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο έχοντας ως ορμητήριο μόνο τη βάση της Ταρτούς και της Λατάκια. Ακόμα και οι Τούρκοι δεν δείχνουν έτοιμοι να προσφέρουν έδαφος και ελευθερία κινήσεων στους Ρώσους μέσω του εδάφους τους.

Ευρώπη όπως Συρία;…

Αναμφίβολα, οι αμερικανική κυβέρνηση είναι σε θέση να διαθέσει τα κονδύλια, με σκοπό να διατηρηθεί όσο είναι δυνατόν η υπεροπλία έναντι της Μόσχας σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά, στο νέο πεδίο αντιπαράθεσης που δημιουργείται στην ανατολική Ευρώπη η υπεροπλία φαίνεται να γέρνει προς στη ρωσική πλευρά. Η γενική υπεροχή που απολαμβάνει το ΝΑΤΟ, στην συγκεκριμένη περίπτωση μετατρέπεται σε μειονέκτημα. Η νέες χώρες που μπήκαν στην βορειοατλαντική συμμαχία δεν είναι βέβαιο πως διαθέτουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις ικανές να φιλοξενήσουν μεγάλο όγκο αμερικανικών δυνάμεων. Άλλωστε, ήδη υπάρχουν Ρώσοι πράκτορες σε πολλές ΝΑΤΟΙΚΕΣ χώρες της περιοχής που βλέπουν τι κινήσεις των αμερικανών.

Επιπλέον, οποιαδήποτε αμερικανική στρατιωτική παρέμβαση εναντίον ρωσικών συμφερόντων στην Ουκρανία, τις βαλτικές χώρες ή τη Λευκορωσία, δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεγάλους σχηματιμούς, αφού οι γραμμές ανεφοδιασμού του αμερικανικού στρατού θα βρίσκονται γεωγραφικά μακριά. Αντίθετα, ο ρωσικός στρατός θα βρίσκεται κοντά στα κέντρα επιχειρήσεων και στα στρατόπεδά του και έτσι θα μπορεί σε μικρότερο χρόνο να λαμβάνει ενισχύσεις. Η μαύρη θάλασσα, -όπως και όλες οι ρωσικές ακτές-, θα είναι κατάσπαρτη από ρωσικά πλοία και ναυτικούς πυραύλους. Το ίδιο ισχύει για την θάλασσα της βαλτικής όπου και εκεί οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν το τακτικό γεωγραφικό πλεονέκτημα (κλειστή θάλασσα που κάνει την αριθμητική υπεροχή των αμερικανών στην ουσία άχρηστη, λόγω έλλειψης διεξόδων διαφυγής)

Πιο συγκεκριμένα, αν ξεσπάσει μεγάλης κλίμακας πόλεμος με τη Μόσχα, τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των αποστολών, θα βρίσκονται μακριά από το θέατρο επιχειρήσεων και τα αεροπλάνα θα χρειάζονται πολλές ώρες για να φτάσουν στον στόχο τους. Στην εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους χτυπούσαν τα εχθρικά στρατεύματα σε «απόσταση αναπνοής» από τη θάλασσα και το έδαφος (βλέπε εισβολή συμμάχων στο Ιράκ 1991 και 2003 από Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπήρχε τεχνολογικό και αριθμητικό χάσμα μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων πλευρών.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί πως οι Ρωσική ενδοχώρα διαθέτει το λεγόμενο ‘γεωγραφικό βάθος’. Αυτό σημαίνει ότι οι στόχοι είναι διάσπαρτοι σε μεγάλες αποστάσεις προσφέροντας το ‘πλεονέκτημα χρόνου’ στη ρωσική πλευρά να προετοιμάσει καλύτερα την άμυνά της έναντι επερχόμενων αμερικανικών πυραύλων, από όπου και αν αυτοί εκτοξευτούν.

Ακόμα και αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν τα στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 για να εξουδετερώσουν στόχους βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν οι πύραυλοι στον προορισμό τους, ενώ τα ίδια τα αεροπλάνα αναμένεται να καταρριφθούν από πυραύλους νέας γενιάς μόλις εισέλθουν στην ακτίνα δράσης των ρωσικών αντιαεροπορικών. (Η διασπορά στόχων στη Ρωσία είναι αχανής και διαφέρει παρασάγγας από το «μικρό Ιράκ» και το Αφγανιστάν).

Αν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους αρχίσουν να χάνουν αεροπλάνα και πλοία η Δυτική κοινή γνώμη δεν διαθέτει τα αντανακλαστικά ώστε να στηρίξει τη συνέχιση των επιχειρήσεων και μάλιστα όταν αυτές θα έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα.

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί πως και Ρωσία έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει από το έδαφος της στόχους μέσα στις ΗΠΑ! Η ρωσική πολεμική αεροπορία διαθέτει στο οπλοστάσιό της στρατηγικά βομβαρδιστικά, ενώ άγνωστος αριθμός υποβρυχίων με πυραύλους θαλάσσης- εδάφους, περιπολούν στον Ατλαντικό.

Η πυρηνική επιλογή

Η προοπτική χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην ανατολική Ευρώπη βάζει την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας σε άλλο επίπεδο, που δεν διαφέρει όμως πολύ από τα όσα αναλύσαμε παραπάνω. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ρωσική Βουλή αναθεώρησε το αμυντικό δόγμα της χώρας, αναβαθμίζοντας το ρόλο των πυρηνικών στο τακτικό πεδίο της μάχης. Πολλοί αναλυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρούν πως η Ρωσία σε περίπτωση σύρραξης με το ΝΑΤΟ, είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος εκτός της ενδοχώρας της (πχ Ουκρανία) βασικά για δύο λόγους: Πρώτον για να σοκάρει την δυτική κοινή γνώμη ώστε να αρχίσουν ταραχές στις μεγάλες πόλεις που θα οδηγήσουν σε πολιτική αποσταθεροποίηση, αλλά και για να προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ να μην κάνει άλλη κίνηση που μπορεί να καταλήξει σε ολοκαύτωμα.

Παράλληλα, οι ηγεσίες των φιλοαμερικανικών χωρών της Ανατολικής Ευρώπης έχουν νωπές μνήμες από τον Ψυχρού Πολέμου και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να πρωταγωνιστούν σε μια αντιπαράθεση, που στην ακραία της μορφή μπορεί να… αφανίσει τις χώρες τους. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τους ‘νέας κοπής’ Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες που έχουν σπουδάσει σε διπλωματικές σχολές της Βρετανίας της Γερμανίας και των ΗΠΑ και οι οποίοι είναι δυτικοτραφείς γιάπηδες με άγνοια κινδύνου.

Ωστόσο, ούτε η ρωσική κοινή γνώμη θα αντιδράσει 100% θετικά σε μια τέτοια ενέργεια, ωστόσο, η συσπείρωση αυτή τη περίοδο των Ρώσων πολιτών στο πρόσωπο του Πούτιν είναι η μεγαλύτερη από τότε που ο ίδιος εκλέχθηκε το 2000. Αυτό σημαίνει πως ο Πούτιν έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, όλα δείχνουν ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη δεν είναι προς την πλευρά των Αμερικανών. Το πιο πιθανό είναι να παγιωθεί μια νέα ψυχροπολεμική κατάσταση τόσο σε πολεμικούς εξοπλισμούς, όσο και σε σφαίρες επιρροής αλλά και σε «πόλεμο λέξεων». Οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να «βαλκανοποιήσουν» την υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη βάζοντας όλες τις χώρες στο ΝΑΤΟ πλην τη Λευκορωσίας, ενώ οι Ρώσοι από την πλευρά τους θα κοιτάξουν να προχωρήσουν το μεγάλο εκσυγχρονιστικό στρατιωτικό τους πρόγραμμα, με απώτερο στόχο να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε συνδυασμό με το γεωγραφικό τους πλεονέκτημα.

Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις

*Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι Ιστορικός και Διεθνολόγος      

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!