Breaking News
ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ «ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ» ΣΤΟΝ «ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ»
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ «ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ» ΜΕ ΓΑΠ, ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΤΟ ΥΠΕΞ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΕΧΑΚΗΣ – Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΡΟΥΒΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΣTHN ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ…
EIKOΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΒΟΡΡΑ – ΝΟΤΟΥ
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΗΣ AMAZON
ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΛΕΞΕΩΝ ΔΕΙΝΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑ
ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ-ΤΩΡΑ
ΜΑDE IN CHINA 2025: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ;
«KΛΕΙΔΩΜΕΝΟ» ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ …FAKE NEWS
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ YΨΗΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΛΙΒΥΗ;
ΠΤΥΧΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ» ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΗΝ… ΕΥΠ
KΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

Του Θάνου Ντόκου∗

Με αφορμή την κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ έχουν γίνει πολλές δηλώσεις – στην πλειοψηφία τους στερούμενες στοιχειώδους σοβαρότητας – από πολιτικούς έτοιμους να θυσιάσουν τα πάντα στο βωμό της κομματικής επιβίωσης, πανεπιστημιακούς σε αναζήτηση δημοσιότητας, όψιμους υπερ-πατριώτες, αλλά και κάθε λογής συνωμοσιολόγους. Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος, οι απόψεις αυτές δεν αξίζουν περαιτέρω σχολιασμού.

Όμως, εκφράζονται ανησυχίες, γνήσιες στη συντριπτική πλειοψηφία τους, από απλούς πολίτες, ιδιαίτερα από τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και τον απόδημο ελληνισμό και σε αυτές θα πρέπει να ενσκήψει κανείς με τον απαραίτητο σεβασμό. Οι άνθρωποι, αυτοί που εκφράζουν μια εύλογη αγωνία για ένα θέμα που δικαίως θεωρούν εθνικής σημασίας, δεν είχαν ενδεχομένως την απαραίτητη ορθή πληροφόρηση για να διαμορφώσουν τεκμηριωμένη άποψη για το ζήτημα. Αξίζει λοιπόν να προσπαθήσει κανείς να διαλύσει ορισμένους μύθους και να τους αντικαταστήσει με αντίστοιχες πραγματικότητες.

1. Στη σύγχρονη μορφή του, το Μακεδονικό ζήτημα ξεκίνησε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οπότε απωλέσθηκε μια ιστορική ευκαιρία για διευθέτηση του προβλήματος με βάση το Πακέτο Πινέιρο. Στη συνέχεια και οι δύο πλευρές απέτυχαν να εκμεταλλευθούν ορισμένες ευνοϊκές συγκυρίες (ιδιαίτερα κατά την περίοδο ηγεσίας του πραγματιστή και μετριοπαθούς Κίρο Γκλιγκόρωφ). Ως αποτέλεσμα, η πΓΔΜ αναγνωρίστηκε με τη συνταγματική της ονομασία («Δημοκρατία της Μακεδονίας») από 100+ χώρες (αρκετοί μιλούν για 140), συμπεριλαμβανομένων των «κακών» ΗΠΑ, αλλά και των «καλών μας φίλων» Ρωσίας, Κίνας και Σερβίας. Λόγω της ιδιότητας του μέλους, καταφέραμε να αποτρέψουμε την αναγνώριση από το ‘ιμπεριαλιστικό’ ΝΑΤΟ και την ΕΕ (όπου, σημειωτέον, το 2015 επετράπη σε ημιμαθείς ειδικούς της θεωρίας των παιγνίων να παίξουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ κυριολεκτικά στα ζάρια).

2. Είναι αλήθεια ότι επισπεύδοντες σε αυτή την περίπτωση είναι οι ΗΠΑ, που θέλουν να κλείσουν εκκρεμότητες στα Βαλκάνια και να εμποδίσουν τη διεύρυνση της ρωσικής επιρροής, η Γερμανία που αναζητεί τρόπους σταθεροποίησης των Δυτικών Βαλκανίων και η ίδια η πΓΔΜ. Καθώς η εύρεση λύσης για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική για την πΓΔΜ, που απειλείται από εσωτερική αστάθεια, τίθεται το ερώτημα γιατί η Ελλάδα να κάνει την οποιαδήποτε υποχώρηση. Στο κάτω-κάτω ας τους αφήσουμε να διαλυθούν. Σωστά, μόνο που στο ακραίο σενάριο διάλυσης της πΓΔΜ, πιθανόν να βρεθούμε στα βόρεια σύνορά μας με μια «Μεγάλη Βουλγαρία» (που δεν αποτελεί πλέον απειλή), αλλά και με μια «Μεγάλη Αλβανία». Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός συνιστά δυνητικό παράγοντα ανησυχίας, αν δεν υπάρξει η κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

3. «Θα παραχωρήσουμε μέρος της ιστορίας μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», ανησυχούν πολλοί. Όμως ουδείς σοβαρός ιστορικός αμφισβητεί την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας και του μακεδονικού πολιτισμού, ή ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Η διαμάχη αφορά στη σύγχρονη εποχή και την Οθωμανική περιοχή της Μακεδονίας που διαμοιράστηκε μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία. Η αλλαγή των ονομασιών (π.χ. αεροδρόμιο Σκοπίων) και των σχολικών βιβλίων και η ανάληψη αυστηρών δεσμεύσεων περί αλυτρωτισμού στο πλαίσιο της συμφωνίας επίλυσης θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αν δεν τηρηθούν οι σχετικές δεσμεύσεις, θα έχουμε πολλές ευκαιρίες άσκησης βέτο κατά τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 χρόνια.

4. Ακόμη και έτσι, ισχυρίζονται ορισμένοι, θα υπάρξει μελλοντικά αλυτρωτική απειλή από την πΔΓΜ. Μα τόσο πολύ έχει τρωθεί η αυτοπεποίθησή μας και εκφράζουμε ανησυχία περί απειλής από ένα «κρατίδιο» (παραδόξως, αυτό τον όρο χρησιμοποιούμε για μια χώρα με μεγαλύτερο πληθυσμό από Σλοβενία, Λιθουανία, Εσθονία & Κύπρο, τις οποίες ασμένως ονομάζουμε «κράτη») 2 εκατομμυρίων, με ανομοιογενή πληθυσμιακή σύνθεση, μικρή οικονομία και ανύπαρκτες ένοπλες δυνάμεις;

5. Η ονοματολογική συζήτηση στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας. Το υπάρχον πλαίσιο και η εθνική γραμμή έχουν διαμορφωθεί από το 2008 από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, τον οποίο ασφαλώς δύσκολα θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς ως έχοντα ανεπαρκή ευαισθησία για την ελληνική Μακεδονία. Όσον αφορά στις σοφιστείες ορισμένων, υπενθυμίζουμε ότι έχουμε αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια σύνθετη ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

6. Ακούγεται η άποψη «Ας αναγνωρίσει όποιος άλλος θέλει. Τη δική μας αναγνώριση χρειάζονται και δεν πρέπει να την πάρουν ποτέ». Μόνο που όταν η στρουθοκάμηλος χώνει το κεφάλι της στην άμμο, η απειλή δεν εξαφανίζεται. Μπορούμε να αγνοήσουμε το πρόβλημα, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει την κατάσταση υπέρ μας. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι δε κρίσιμο το ερώτημα: «Αν δεν υπάρξει λύση, ο χρόνος κυλάει υπέρ μας ή εναντίον μας; Σε 10 ή 20 χρόνια θα βρισκόμαστε σε καλύτερη ή χειρότερη θέση;». Η προφανής απάντηση είναι ότι ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ μας, αλλά αυτή η διαπίστωση θα πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς. Επίσης, πρέπει να εξηγηθεί πειστικά ότι το ισοζύγιο οφέλους κόστους θα είναι θετικό καθώς μια λύση, σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει το διπλωματικό της κεφάλαιο και να διευρύνει το χώρο πολιτικής και οικονομικής επιρροής της στα Βαλκάνια, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την τουρκική επιρροή. Το δε κλείσιμο των εξωτερικών ‘μετώπων’ ελάσσονος σημασίας θα διευκολύνει τη διαχείριση του μείζονος ζητήματος εξωτερικής πολιτικής.

Ένα ικανοποιητικό πακέτο επίλυσης του προβλήματος θα πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα ανοιχτά ζητήματα (σύνθετη ονομασία έναντι όλων, είτε με γεωγραφικό προσδιορισμό, είτε ως μια λέξη [Νοβαμακεντόνιγια], γλώσσα και εθνότητα, ενδείξεις αλυτρωτισμού [ιδιαίτερα για σχολικά βιβλία], εμπορικές ονομασίες, κλπ.), χωρίς να αφήνει μελλοντικές εκκρεμότητες. Εφόσον υπάρξει τέτοια συμφωνία, οφείλουμε να ξεπεράσουμε τα όποια φοβικά σύνδρομα, οι πολιτικές ηγεσίες και οι πολίτες να επιδείξουμε αίσθημα εθνικής ευθύνης, απομονώνοντας τους κάθε λογής πατριδοκάπηλους και πολιτικούς καιροσκόπους και να ομαλοποιήσουμε πλήρως τις σχέσεις μας με ένα κράτος που ανήκει στο φυσικό χώρο οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Ελλάδας.

* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι γενικός διευθυντής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Kathimerini.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!