Breaking News
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ
SUPER LEAGUE: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΠΟΨΕ, ΠΑΟΚ-ΑΕΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
ΚΑΙΡΟΣ: ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ- ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
ΑΓΡΙΝΙΟ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΓΕΜΙΣΕ… ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΛΙΕΙΣ: ΜΗΝ ΨΑΡΕΥΕΤΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ
ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ! Ο ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ EURO 2024
ΚΥΡΩΣΕΙΣ 100.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑΛ
ΜΕ DRONE ΕΚΑΝΕ ΤΣΑΚΩΤΟΥΣ Η ΑΑΔΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΟΒΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10% ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
Η ΨΥΧΡΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ
ΥΠΕΝ: ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: ΈΧΟΥΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ
«ΜΑΖΕΥΟΥΝ» ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ: Η ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK
ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΕΚ Ο ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ – ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΩΡΑ «ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΗ;

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Με τις σχέσεις Τουρκίας – Δύσης να βελτιώνονται σταδιακά, αλλά βέβαια χωρίς να είναι όπως ήταν στο παρελθόν, τίθεται το ερώτημα αν η Ελλάδα είναι σε θέση αυτή την περίοδο να γίνει χώρα πρώτη γραμμής για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή.

Αρχικά θα πρέπει να δούμε αν όντως οι τουρκοδυτικές σχέσεις είναι σε τέτοιο σημείο τέλματος, ώστε να δίνουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γίνει η εναλλακτική λύση. Σε δεύτερη φάση θα εξετάσουμε αν η Ελλάδα έχει τα εχέγγυα να γίνει η «Τουρκία στη θέση της Τουρκίας»… Μια ρεαλιστική αποτίμηση θα πρέπει να αντιπαραβάλει τις δυο πραγματικότητες, Τουρκία και Ελλάδα, για να δημιουργηθεί μια στοιχειώδης γενική εικόνα.

Συνήθως γίνεται λόγος για τις κακές σχέσεις Τουρκίας- Δύσης. Πράγματι αυτό είναι σωστό καθώς βλέπουμε την άνοδο του σκεπτικισμού σε όλα τα επίπεδα, για τον αν η Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της Δύσης με την ευρύτερη έννοια του όρου. Ωστόσο, το ερώτημα δεν είναι αν οι Τούρκοι μπορούν να αποκτήσουν τον χαρακτήρα των Γερμανών ή των Λουξεμβουργιανών. Αυτό δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι, καθώς θεωρούν την Δύση υπεύθυνη για την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την οποία ακόμα θρηνούν! Ταυτόχρονα, δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τον όρο συνεργασία όπως οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, και η ευρωπαϊκή διανόηση.

Τα σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η Τουρκία κινείται αναγκαστικά προς ένα δρόμο αυτόφωτο μακριά από κανόνες και ιδεολογίες ξένες και αλλότριες προς τον τουρκικό χαρακτήρα. Ακόμα όμως και αν σε αυτόν τον δρόμο συναντήσει εμπόδια και υποστεί απώλειες, θα προσπαθήσει να εντάξει το «ξένο» (κουλτούρα, φιλοσοφία εξωτερικής πολιτικής) στην τουρκική πραγματικότητα. Και μέχρι τώρα το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό.

Η τουρκική κοινωνία, έχει αναμφίβολα διχαστικές τάσεις και αντιθέσεις. Ωστόσο, σε ζητήματα ταυτότητας και ασφάλειας είναι σε συντριπτικό βαθμό συμπαγής δίνοντας στην εκάστοτε εξουσία το ελεύθερο των κινήσεων.

Η Τουρκία, παρά την οικονομική καθίζηση που διανύει το τελευταίο διάστημα, είναι σε θέση να αναπληρώσει σε σχετικά γρήγορο χρόνο τις απώλειές της, όπως έκανε το 2001 όταν και τότε ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ. Στη γείτονα χώρα υπάρχουν τα εξής πλεονεκτήματα: μεγάλο σε αριθμό και μικρής ηλικίας εργατικό δυναμικό, υψηλή γεννητικότητα, ανερχόμενη εξειδίκευση στον τεχνολογικό τομέα, βιομηχανική ανάπτυξη-ιδίως στον στρατιωτικό τομέα-, πολιτική συναίνεση στις κρίσεις παρά τις επιμέρους διαφωνίες, συμπαγής πατριωτική ιδεολογία για τα εξωτερικά ζητήματα (βλέπε συμμαχία εθνικιστών που είναι κεμαλιστές, με ισλαμιστές) ίδιες παράλογες αλλά συνειδητές θέσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου τις οποίες στηρίζουν όλα τα κόμματα με ζήλο, εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών τις οποίες χρησιμοποιεί για να λαμβάνει εμβάσματα από την ΕΕ και να απειλεί με πολτοποίηση, επιθετική επενδυτική πολιτική στα βαλκάνια με γεωπολιτικά χαρακτηριστικά, ισχυρή εθνική διασπορά που ψηφίζει στις τουρκικές εκλογές… Έλεγχος του μουσουλμανικού τόξου με στρατιωτικές βάσεις και υποτροφίες σε σχολές (Βοσνία, Κόσσοβο, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία)

Οι τελευταίες εξελίξεις στις τουρκοδυτικές σχέσεις

Α) ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Πρόσφατα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε για άλλη μια φορά πως η Τουρκία πρέπει να λάβει τα F-35 ακόμα και αν πάρει τους s-400(!) ερχόμενος έτσι σε αντίθεση με τη βασική θέση των ρεπουμπλικάνων και του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ που τηρούν μια στάση αναμονής! Γιατί τώρα στην Ουάσιγκτον είναι διχασμένοι;… Είναι απλό: Οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν ποτέ η Τουρκία (με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που περιγράψαμε παραπάνω) να γίνει το όχημα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς έτσι θα απολέσουν μέρος της κυριαρχίας τους (οι ΗΠΑ) στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα και αν σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας δεν έχουν μακροπρόθεσμο στρατηγικό χαρακτήρα, οι Αμερικανοί φοβούνται πως αυτή η προσέγγιση θα κρατήσει τόσο, ωσότου η Μόσχα παγιώσει την παρουσία της στη Μεσόγειο (αγωγοί υδρογονανθράκων, στρατιωτικές βάσεις, πώληση τεχνολογίας στην Άγκυρα κ.τλ.).

Η Τουρκία δείχνει μέχρι τώρα ότι βρίσκεται σε μια φάση που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Ακόμα και αν δεν το καταφέρεις βάθος χρόνου, τουλάχιστον προσπαθεί να τα πετύχει μερικώς. Ήδη κέρδισε την αμερικανική στήριξη στο κουρδικό και σε λίγο θα ελέγχει -αν όλα πάνε κατ’ ευχή για την ίδια-, μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας καθώς και του Ιράκ. Παράλληλα, ετοιμάζεται να επέμβει δυναμικά στην κυπριακή ΑΟΖ, αν και είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για 100% επιτυχία σε αυτόν τον τομέα. Άλλωστε, οι Τούρκοι προφανώς θα διαλέξουν να παραβιάσουν μια περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, που δεν έχει δεσμευτεί από ΗΠΑ και Ισραήλ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν εξελίξεις από την ελληνική πλευρά, ανάλογες με αυτή της συμφωνίας των Πρεσπών, με σκοπό η Τουρκία να μπει νόμιμα στην κυπριακή ΑΟΖ…

ΕΕ

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, οι σχέσεις με την Ολλανδία αποκαταστάθηκαν (το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας Ολλανδίας ανέρχεται στα 15 δις δολάρια) ενώ τους επόμενους μήνες ο Ερντογάν θα μεταβεί στην Γερμανία για συνάντηση με τη Μέρκελ. Αν και είναι νωρίς να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση των  σχέσεων με τη Δύση, σίγουρα η τουρκική εξωτερική πολιτική στήνεται επάνω σε μια νέα «αρχιτεκτονική» που κύριο γνώμονα της είναι ο διπολισμός και η απομάκρυνση από μια παθητική στάση.

Η Ελλάδα…….

Αν όντως δεχθούμε πως η Τουρκία αλλάζει γεωπολιτικό στρατόπεδο και οδεύει προς Ρωσία, η μόνη άλλη νατοϊκή χώρα στην ανατολική Μεσόγειο που θα μπορούσε την «αντικαταστήσει» είναι η Ελλάδα (το Ισραήλ δεν αναφέρεται καθώς είναι σταθερός σύμμαχος). Όμως, η ελληνική εξωτερική πολιτική, δεν προσομοιάζει ούτε στο ελάχιστο εκείνη της Τουρκίας. Η Ελλάδα, δεν έχει πλέον εκείνα τα χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να δρα όποτε χρειάζεται αυτόνομα σε περιφερειακό επίπεδο, μέσα πάντα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Διαχρονικά, αλλά ειδικά τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, χωρίς η ΕΕ και οι ΗΠΑ να παίρνουν μια σαφή στάση έναντι αυτής της συμπεριφοράς. Είναι αρκετά οξύμωρο το σχήμα που θέλει την Ελλάδα χώρα «πρώτης γραμμής» και μάλιστα μαζί με το Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα να μη μπορεί να ασκήσει τα βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Για παράδειγμα, τώρα που οι σχέσεις Τουρκίας-Δύσης βρίσκονται –υποτίθεται- σε τέλμα, γιατί η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα; Γιατί δεν μπορεί να επέμβει δυναμικά στην κυπριακή ΑΟΖ και να αποτρέψει τετελεσμένα;… γιατί τώρα που έδωσε το όνομα Μακεδονία και έκανε το χατίρι των Δυτικών,δεν παίρνει ανταλλάγματα;

Πιστεύουμε πως η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Η Ελλάδα δεν διαθέτει εκείνο το πολιτικό προσωπικό ικανό να χειριστεί μεγάλα εξωτερικά ζητήματα. Η χώρα, στην ουσία, δεν είναι σε θέση να κυβερνηθεί αποτελεσματικά στο εσωτερικό, πόσο μάλλον να σηκώσει ανάστημα στη Τουρκία… Η όλη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας, δεν επιτρέπει δυστυχώς να παρθούν σοβαρές πρωτοβουλίες έναντι της γείτονος.

Οι παθογένειες…

Πιο αναλυτικά, τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας έχουν αρνητικό πρόσημο. Χαμηλή επάνδρωση στρατιωτικών μονάδων ελέω υπογεννητικότητας, π.χ οι θάνατοι έχουν περάσει τις γεννήσεις. Μεγάλη φυγή στο εξωτερικό προς εύρεση μιας καριέρας και ακραία αντίληψη ατομισμού που δεν επιτρέπει τον σχηματισμό οικογένειας.

Χαμηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης τουλάχιστον από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδιαίτερα της νεολαίας, ακραία εκδυτικοποίηση των συνειδήσεων και των καθημερινών συνηθειών με ταυτόχρονη απαξίωση της παράδοσης. Ακραίος δικαιωματισμός εκ μέρους της εξουσίας και του λαού, με παράλληλη επικράτηση του παράλογου σε όλα τα επίπεδα. Ιδεολογική σύγχυση μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων που επηρεάζει αρνητικά την εθνική του ιδιοπροσωπεία. Πολλοί λένε πως η Βουλή κάθε χώρας είναι ο καθρέφτης του λαού. Στην ελληνική περίπτωση πιστεύουμε πως αυτή η άποψη δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή.

Στρατηγική vs δουλικότητα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφορίας και της ανικανότητας των ελληνικών ελίτ να ασκήσουν μια σοβαρή εξωτερική πολιτική, είναι η συμφωνία με τα Σκόπια, και η επικείμενη με την Αλβανία. Λέγεται παραπλανητικά εκ μέρους των κυβερνώντων πως έπρεπε να κλείσουν «ανοιχτά μέτωπα», για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η Τουρκία. Μα με τον τρόπο που αυτά έκλεισαν, εξυπηρετούν την γείτονα έτσι και αλλιώς. Οι ηγεσίες των Σκοπίων και της Αλβανίας έχοντας αποσπάσει από την Ελλάδα αυτά που θέλουν, είναι σχεδόν βέβαιο πως στο μέλλον θα προβάλουν περισσότερες διεκδικήσεις με τις πλάτες της Τουρκίας! (αναφέραμε ήδη πως η Άγκυρα έχει διεισδύσει αποτελεσματικά σε αυτές τις χώρες τόσο στον οικονομικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα). Επιπλέον, επικρατεί η αντίληψη πως αν οι γειτονικές χώρες μπουν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς θα… σταματήσουν τις διεκδικήσεις. Ωστόσο, όταν η Αλβανία μπήκε στο ΝΑΤΟ, τότε επέτεινε τις παράλογες διεκδικήσεις της εναντίον της Ελλάδας, γιατί απέκτησε μεγαλύτερο κύρος μέσα στον θεσμό!

Εν κατακλείδι, η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν μπορεί να γίνει χώρα πρώτης γραμμής καθώς δυστυχώς δεν δύναται να πάρει η ίδια πρωτοβουλίες. Η ελληνική αντίληψη περί όχι μόνο παραχωρήσεις…

 

 ∗ Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι ιστορικός και διεθνολόγος

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!