Breaking News
Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΙΝΟΥΚ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΛΩΡΑΚΗ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ «ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ»
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018: ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ «16» -ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΝΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ AIRBNB
ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ: ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Η ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
«ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ» ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ
ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ…ΓΡΑΒΑΤΑΣ-ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ 7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ Ο ΚΕΜΑΛ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΡΙΓΩΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΑΘΗΝΩΝ-ΣΚΟΠΙΩΝ-ΤΥΡΑΝΩΝ
ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ… ΒΟΜΒΕΣ «Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ…»
TΕΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ EPSILON
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΛΑΤ
ΛΙΑΚΟΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΙΟ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ
«Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ‘ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟ’ «
ΣΤΙΝΓΚ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΔΕΔΔΗΕ: ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ
ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΣΑΜΙΔΩΝ»!!
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ: IΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tης Νεφέλης Λυγερού

 

Μετά την κατηγορηματικά αρνητική στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, αλλά και στην ΠΓΔΜ, έχει πλέον πέσει ταφόπλακα στο όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν, παρά την προσπάθεια του Ζάεφ να το κρατήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αφήνει, ωστόσο, μία πικρή γεύση, επειδή επιβεβαιώνει πως από ελληνικής πλευράς η διαπραγμάτευση γίνεται χωρίς σαφές κριτήριο.

 

 

Είναι αλήθεια ότι αυτό το όνομα διαχωρίζει καθαρά αυτό το κράτος και αυτή την εθνότητα από την αρχαία μακεδονική κληρονομιά, τοποθετώντας τα στο πλαίσιο του σλαβικού ιστορικού χώρου. Το επιχείρημα είναι βάσιμο, αλλά ο διαχωρισμός αυτός δεν αρκεί για να γίνει αποδεκτό ένα όνομα. Πέρα από τον σφετερισμό της αρχαίας μακεδονικής κληρονομιάς, όμως, υπάρχει και η γεωπολιτική πτυχή και αυτή είναι η κρίσιμη.

Σε αντίθεση με το όνομα Γκόρνα Μακεντόνιγια (Άνω Μακεδονία), που αναφέρεται σε ένα τμήμα της γεωγραφικής περιοχής που στους νεότερους χρόνους ονομάζεται Μακεδονία, το όνομα Μακεδονία του Ίλιντεν παραπέμπει στο σύνολο της Μακεδονίας. Δεν είναι τυχαίο ότι εθνική γραμμή μέχρι τώρα ήταν σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το όνομα που έριξαν στο τραπέζι οι Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ είναι σύνθετη ονομασία, αλλά με ιστορικό προσδιορισμό.

Πολλοί θεωρούν όχι αδίκως ότι ο ιστορικός αυτός προσδιορισμός είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού, όπως είπε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Είναι αλήθεια ότι εκείνη την εποχή ανταγωνισμού Έλληνες και Βούλγαροι ανταγωνίζονταν για το ποιο από τα δύο αυτά έθνη θα θέσει υπό τον έλεγχό του τη γεωγραφική Μακεδονία, ιδίως το νότιο και κεντρικό τμήμα της, δεδομένου ότι το βόρειο ήταν αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ Σέρβων και Βουλγάρων.

 

Το άυλο κόστος

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η εξέγερση εκείνη είχε στόχο την εκδίωξη των Οθωμανών με σκοπό ολόκληρη η Μακεδονία να περιέλθει στον έλεγχο των τότε Βουλγάρων κομιτατζήδων, οι οποίοι είχαν για λόγους σκοπιμότητας υψώσει τη σημαία του Μακεδονισμού. Αυτά, ωστόσο, είναι ιστορία και από μόνα τους ίσως δεν θα ήταν εμπόδιο για μία συμφωνία.

Το κρίσιμο είναι ότι το Μακεδονία του Ίλιντεν παραπέμπει σε ολόκληρη τη γεωγραφική Μακεδονία, άρα και στην ελληνική Μακεδονία. Εκτός αυτού υπάρχει και ένα πρακτικό πρόβλημα. Πως θα ονομάζονται οι πολίτες αυτού κράτους; Ποιο θα είναι το όνομα της ιθαγένειας; Είναι προφανές πως κανείς δεν θα τους αποκαλεί Ilidenmacedonians. Λόγω και του γεγονότος ότι ήδη τους αποκαλούν “Macedonians” θα επικρατήσει αυτό. Αντιθέτως, συμφωνούσαν στο Upper Macedonia θα ήταν πολύ πιο κατανοητό και εύκολο να επικρατήσει το Uppermacedonians.

Όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως δεν έχουν απασχολήσει σοβαρά ούτε το Νίκο Κοτζιά, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φαίνεται να ενδιαφέρεται για την πολιτική πτυχή, για το τι αντιδράσεις θα συναντήσει και πώς θα το περάσει. Αν και δεν υπάρχει οριστική αποδοχή του νέου ονόματος από την Αθήνα, και μόνο το γεγονός ότι έδειξε να το αποδέχεται έχει δημιουργήσει ένα διπλωματικό τετελεσμένο. Τα “καλά νέα” κυκλοφόρησαν στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι και έχουν διαμορφώσει κλίμα. Θα είναι δύσκολο για την ελληνική πλευρά να απεμπλακεί χωρίς κόστος.

 

Πηγή: Slpress.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!