ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΗΣ: ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Στις Συναντήσεις Κορυφής του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Ο Γιώργος Καραμπελιάς φιλοξένησε τον γνωστό Καθηγητή Γεωπολιτικής Ιωάννη Μάζη. Ο Καθηγήτης έκανε μια ανάλυση των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Ο κ. Μάζης τόνισε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται μόνο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στου ευρωατλαντικούς οργανισμούς και όχι για το όνομα Μακεδονία. Η Γερμανία επιθυμεί το όνομα Μακεδονία για να δημιουργήσει αλυτρωτικές τάσεις στα βαλκάνια. Είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα ενω το όνομα δημιουργεί αλυτρωτισμο εκ του μη όντος, δηλαδή χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο «Μακεδονισμός» των Σκοπίων αποτελέι το όχημα της Γερμανίας για τον έλεγχο των ποτάμιων μεταφορών ενέργειας από τη Θεσσαλονίκη μέσω Αξιού, Μόραβα και Δούναβη στην κεντρική Ευρώπη. Συνεπώς, η Γερμανία επιθυμεί μια ημιαυτόνομη κατάσταση στη Μακεδονία με αποτέλεσμα την μείωση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο κ. Καραμπελιάς τόνισε ότι και να μην κυρωθεί η Συμφωνία, έχει ήδη δημιουργηθεί αρνητικό νομικό τετελεσμένο  για τη χώρα μας.

Δείτε εδώ το βίντεο από τη συζήτηση:

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σφαέλος & Παναγιώτης Αλιμήσης

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *