Breaking News
«ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΝΕ Ή ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ Ή ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ!» ENA ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΌΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ATHENS FLYING WEEK: ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ!
ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 10.119 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ: ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ»
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ: ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ 110 ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΗΞΕ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΒΙΑΖΕ ΕΠΙ ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΑ ΑΝΗΛΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΚΩ!
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 3Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ 7Ο ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΡΙ «ΠΥΛΩΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΝΕΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ»
Η ΡΩΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ» ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
CHAMPIONS LEAGUE: ΠΑΛΕΨΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ -ΗΤΤΑ (3-0) ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΠΗΚΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΠΗΡΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΛΟΓΩ… ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ!
ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΤΑΚΙΑ
120 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ – ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2019
EΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ: ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ 33ΧΡΟΝΗΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ
ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ….
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ
ΈΤΟΙΜΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κ. ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΣ: «Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ META ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»

Συνέντευξη στη Γιώτα Χουλιάρα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο με τον τίτλο «Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία. Διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων» . Ποιο ήταν το ερέθισμα για την συγγραφή του;

Αναμφίβολα, το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου μου ήταν τα συχνά και πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη την τελευταία τριετία, καθώς και οι φρικαλεότητες των μαχητών του ISIS κατά του άμαχου πληθυσμού του Ιράκ και της Συρίας.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε επίσης, η παρότρυνση της εκδότριάς μου της κα. Βασιλικής Γυφτάκη, η οποία -έχοντας εντοπίσει το συγγραφικό κενό της ελληνικής βιβλιογραφίας σε σχέση με το θέμα αυτό- μου πρότεινε να συγγράψω ένα βιβλίο με θέμα τη διεθνή τρομοκρατία και προσφέρθηκε να εκδώσει το βιβλίο μέσω των Εκδόσεων «ΠΟΙΟΤΗΤΑ».

Εξαιτίας των συχνών τρομοκρατικών επιθέσεων στη σημερινή εποχή οι όροι τρομοκρατία και θρησκευτικός φανατισμός χρησιμοποιούνται συχνά, ιδιαίτερα από εμάς τους δημοσιογράφους. Ποια η μεταξύ τους σχέση;

Πράγματι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στους δύο όρους, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες και τρομοκρατικά δίκτυα να αναλαμβάνουν τρομοκρατικές δράσεις, επικαλούμενα θρησκευτικούς λόγους για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους.

Ειδικότερα, τα άτομα που συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες και δίκτυα, διακατέχονται από έντονο θρησκευτικό φονταμενταλισμό και στην συντριπτική πλειοψηφία τους ασπάζονται τη θρησκεία του Ισλάμ.

Θεωρούν προσωπική τους υποχρέωση και ευθύνη την εφαρμογή των νόμων του Ισλάμ καθώς, και τη μεταφορά του Ισλαμικού μηνύματος στον υπόλοιπο κόσμο.

Βάσει των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της τζιχάντ. Του ιερού πολέμου δηλαδή, που πρέπει να διεξάγει η Κοινωνία των Πιστών (Umma) του Ισλάμ, εναντίον των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών του Ισλάμ που αποτελούν την Κοινωνία των Απίστων.

Είστε ειδικός στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων και τη Στρατηγική Επικοινωνία.  Θα μπορούσατε να εξηγήσετε στους αναγνώστες μας τι σημαίνει Διαχείριση Κρίσεων και πώς λειτουργεί;

Όπως αναφέρω και στο βιβλίο μου, η διαχείριση  κρίσεων είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία για την βιωσιμότητα ενός φορέα (κράτος, οργανισμός, επιχείρηση κ.λπ), αλλά και για την προστασία της εικόνας, της φήμης και του κύρους του.

Είναι μια δυναμική διαδικασία που για να λειτουργήσει αποτελεσματικά πρέπει να έχει υπάρξει πρόνοια και προετοιμασία (από τα στελέχη του εκάστοτε φορέα), πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Η διαχείριση κρίσεων επίσης, είναι μια προδραστική (proactive) διαδικασία και αφορά το σύνολο των λειτουργιών ή διαδικασιών ενός φορέα, που στόχο τους έχουν να προσδιορίσουν, εξετάσουν, προβλέψουν πιθανές καταστάσεις κρίσεων και να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους και τα μέσα που θα βοηθήσουν τον εν λόγω φορέα να αποφύγει μια κρίση, ή να την ξεπεράσει με όσο το δυνατό ελάχιστες επιπτώσεις, ώστε να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό στην πρότερη λειτουργική του κατάσταση.

Οι λειτουργίες ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης κρίσεων, αφορούν την πρόληψη, την προετοιμασία, την ανακούφιση και την  αποκατάσταση του φορέα από τις συνθήκες της κρίσης.

Οι  αποφάσεις που θα ληφθούν και οι ενέργειες που θα εκτελεστούν (αφορούν την  οργάνωση, την προετοιμασία, τα μέτρα αντιμετώπισης και την κατανομή των πόρων), επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία μιας κρίσης, διότι μια κρίση εκτυλίσσεται υπό συνθήκες οργανωτικού χάους, υπό ψυχολογική πίεση και σε συνθήκες αβεβαιότητας και ελλιπούς πληροφόρησης και παράλληλα, υπό την πίεση και τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινής γνώμης.

Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι για την αποτελεσματική διαχείριση μιας κρίσης, απαιτούνται οι παράλληλες και συντονισμένες ενέργειες των διαχειριστών της, σε δύο επίπεδα: το επιχειρησιακό και το επικοινωνιακό.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι μια τρομοκρατική κρίση αποτελεί μια ακραία μορφή κρίσης όπου κυριαρχεί η επικοινωνία και η προσπάθεια των πρωταγωνιστών της να ασκήσουν επιρροή στα ακροατήριά τους, οι διαχειριστές της δεν θα πρέπει να εστιάσουν κυρίως στο επιχειρησιακό επίπεδο της κρίσης (αντιμετώπιση των τρομοκρατών, αποκατάσταση της τάξης και ασφάλειας των πολιτών κ.λπ), διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βουλιάξουν στο βάλτο της επικοινωνιακής αρένας της κρίσης και να δημιουργηθεί μια δευτερογενής κρίση που θα είναι καθαρά επικοινωνιακή.

Για το λόγο αυτό, παράλληλα με την ενέργειες που θα υλοποιηθούν στο επιχειρησιακό επίπεδο, οι διαχειριστές της κρίσης θα πρέπει να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τα ακροατήριά τους, να επιτύχουν την διάχυση χρήσιμης πληροφόρησης για την προστασία και ασφάλεια του κοινού, να επικοινωνήσουν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης,  να προστατεύσουν ή να αποκαταστήσουν (σε περίπτωση που έχει πληγεί) την εικόνα, την φήμη και το κύρος των φορέων που εκπροσωπούν και να αντιμετωπίσουν την ρητορική και την επικοινωνιακή στρατηγική των τρομοκρατών.

Στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε επικοινωνιακά ένα πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα;

Στην Ελλάδα, αν και έχουν αναπτυχθεί αξιόλογα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων από τους κρατικούς φορείς και υπάρχουν πολλά άξια και εκπαιδευμένα στελέχη που ασχολούνται με την άμυνα και ασφάλεια της χώρας, έχουμε τεράστιο έλλειμμα -σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- στην επικοινωνιακή αντιμετώπιση κρίσεων.

Δυστυχώς, εστιάζουμε περισσότερο στο επιχειρησιακό επίπεδο μιας κρίσης και είτε από άγνοια είτε από έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στον τομέα της επικοινωνίας, δεν αξιοποιούμε όσο θα έπρεπε τη δύναμη της επικοινωνίας για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

Το πάνελ των ομιλητών στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου .

Ποια είναι η πρόβλεψη σας για το μέλλον σχετικά με το φαινόμενο της τρομοκρατίας; Μήπως η Δύση έχει χάσει ήδη τον πόλεμο επικοινωνιακά και ψυχολογικά, παρά το γεγονός ότι οι φανατικοί του DAESH έχασαν στο πεδίο της μάχης;

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η τρομοκρατία υπάρχει εδώ και αιώνες, και πως παρά τη νίκη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν τα τρομοκρατικά κτυπήματα δεν σταμάτησαν, αλλά αυξήθηκαν και δημιουργήθηκε το ISIS, πιστεύω ότι η τρομοκρατία θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την αποδυνάμωση του Ισλαμικού Κράτους.

Το τραγικό όμως, είναι ότι οι χώρες που συμμετέχουν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είτε λόγω λανθασμένων επιλογών στην εξωτερική τους πολιτική είτε λόγω λανθασμένης προσέγγισης της τρομοκρατίας και αξιοποίησης αναποτελεσματικών μεθόδων για την αντιμετώπισής της, κατάφεραν να δημιουργήσουν μέσω του ISIS μια ακόμη γενιά τρομοκρατών.

Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημά σας, θα πρέπει να επισημάνω ότι οι χώρες της Δύσης, ενώ έχουν στη διάθεσή τους ισχυρά επικοινωνιακά μέσα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τα αξιοποιούν με λάθος τρόπο και για την ικανοποίηση στρατηγικών στόχων που πόρρω απέχουν από την στρατηγική της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα οι ηγέτες των χωρών αυτών, αξιοποιούν τα μέσα  της ήπιας ισχύος τους όπως η στρατηγική επικοινωνία για να υποστηρίξουν κυρίως τα μέσα της ισχυρής ισχύος τους (πολεμικές επιχειρήσεις) και όχι για να εξυπηρετήσουν τον πραγματικό σκοπό της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας.

Συνεπώς, με τη διάσταση μεταξύ λόγων και έργων από μέρους τους, ενισχύουν την προπαγάνδα των τρομοκρατών και εκτρέφουν νέες γενιές τρομοκρατών.

Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics & Daily News 

————————————————————–

Σημείωσεις: Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2016 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι σύμβουλος επικοινωνίας με ειδίκευση στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων και τη Στρατηγική Επικοινωνία.

Το βιβλίο του με τίτλο «Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία. Διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποιότητα.

Το φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την συνέντευξη αποτελεί ευγενική παραχώρηση του κυρίου Μπαλωμένου από το προσωπικό του αρχείο και την σελίδα του facebook (Κωνσταντίνος Μπαλωμένος )

Geopolitics.com.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!