Breaking News
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΒΑΡΟ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΕΝΦΙΑ: ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΩΝ
Η ΕΦΟΡΙΑ ΘΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΟΣΟΥΣ ΕΛΑΒΑΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΕΛΤΑ: ΑΓΝΟΗΣΤΕ SMS ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ PIN
ΜΗΝΥΣΗ ΥΠΕΒΑΛΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΥΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ – ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΣΚΑ – ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
BRICS: «ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ”- ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ”-ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
IAXEΣ Ή ΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ;
ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
Η ΑΘΕΑΤΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ*
MΕΛΕΤΗ ΣΟΚ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑΕΙ, Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ…!
ΚΥΠΡΟΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΟΚ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΖΗΜΙΑ 2 ΤΡΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ – Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΧΕΙ ΔΥΟ, ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙΡΟ
Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΤΩΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΜΗΤΡΕΤΩΔΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΩΣΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ
THE ECONOMIST: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ SUCCESS STORY
ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΙΡΑΝ: Ο ΑΛΛΟΣ ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΆΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, Ο ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
«ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ- ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ 2019
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ) ΚΡΙΣΗΣ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ/ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: EKATONTAΔΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
ΥΓΕΙΑ
ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ – Ο ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής, κατέχει ο κρόκος Κοζάνης, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων, ανέφεραν σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ειδικοί επιστήμονες.

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Πολυσίου, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, αναφέρθηκαν στα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.

Όπως είπαν, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν επίσης, τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) και ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψης).

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι:

  • Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.
  • Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη.
  • Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.
  • Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.
  • Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  • Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.
  • Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση.
  • Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.
  • Βοηθά σε κρίσεις άσθματος ,στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα .
  • Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό, από την αρχαιότητα, ότι συνδέεται με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Τον κρόκο Κοζάνης, μπορούμε είτε να τον πιούμε είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως μπαχαρικό. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ’ ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα, όπου υπολογίζετε 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας τα οποία έχουν και σημαντικές εξαγωγές. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως. Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμάρια κόκκινου κρόκου! Γι αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

 

Πηγή:Pronews.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!