Breaking News
Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕΡΚΕΛ, ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΔΟΥΝΑΒΗ/ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ
Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
Η ΚΙΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ ΣΙΩΠΗΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ
ΑΚΑΜΠΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ
ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΤΟΥ ΚΡΆΙΣΤΣΕΡΤΣ, Ο «ΛΕΥΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ: ΟΙ «ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ» ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΕΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ
Τ. ΚΟΛΟΒΟΥ: Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΝΑ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ «ΠΑΡΟΥΣΑ»
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
18 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΗΦΙΣΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ!
ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ: ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΤΣ
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΧΟΚΕΙ ΕΠΙ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟ AVON OLD FARMS
ΤΟ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ
ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΕΔΡΑΣΕ Ο ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ
17 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OI HΡΩΕΣ ΕΝΟΣ ΑΚΗΡΥΚΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙ-ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΟΖ»

Του Νικολάου Ι. Καραμπέτσου∗

Μείζον θέμα έχει ενσκήψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά και την τηλεοπτική παρουσίαση απ’ τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, χάρτη ο οποίος ανακοινώνει τις τουρκικές κινήσεις και επιδιώξεις που φτάνουν ακόμη και νοτίως της …Κρήτης.

Τουρκικά ΜΜΕ «βουίζουν» τελευταία για επικείμενη ανακήρυξη «Μεσογειακής ΑΟΖ» από την Τουρκία, καθώς όπως λένε πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις.  Ο Χ. Ακάρ επί της ουσίας, γνωστοποίησε τηλεοπτικά την επόμενη κίνηση της Άγκυρας.  Δεν είναι τυχαίο πως ο Τούρκος αρχηγός Ναυτικού, ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου, είχε ονομάσει ​ την όλη επιχείρηση αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ , ως «Ασπίδα της Μεσογείου» κατά τα πρότυπα της «Ασπίδας του Ευφράτη» στη Συρία.

Οι εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ είναι πλέον οι εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.  Πρώην και νυν Τούρκοι ανώτατοι στρατιωτικοί, σύμβουλοι του Ρ.Τ.Ερντογάν και του Χ.Ακάρ μιλούν για επικείμενες εξελίξεις στην περιοχή.  Οι τουρκικές επιδιώξεις ήταν γνωστές, όμως η Τουρκία για πρώτη φορά στην ιστορία εμφάνισε ένα τέτοιο χάρτη, όπου με έναν εντελώς αυθαίρετο υπολογισμό μεταφέρει τη γραμμή των διεκδικήσεων της μέχρι και νότια της …Κρήτης.

Δεν είναι τυχαίο ότι, η περιοχή στην οποία επιχειρεί εντελώς παράνομα και  εγείρει αξιώσεις το τουρκικό Ναυτικό, είναι η περιοχή απ’ την οποία θα περάσουν και τα μεγάλα υποθαλάσσια δίκτυα, τόσο της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του αγωγού φυσικού αεριού απ’ την Ανατολική Μεσόγειο EuroAsia Interconnector και EastMEd.  Αυτό ακριβώς το μήνυμα στέλνουν οι Τούρκοι: Να προλάβουμε τις εξελίξεις αυτές «κόβοντας» την περιοχή στη μέση με ανακήρυξη «Μεσογειακής ΑΟΖ».  Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ επίσημα πλέον έθεσε «θέμα Καστελόριζου» και συνεπώς θέμα της έκτασης της ελληνικής ΑΟΖ.  Στην τηλεοπτική συνέντευξη ο Ακάρ ανέφερε ότι, η τουρκική υφαλοκρηπίδα που «απειλείται» είναι 104.000 τετρ.χλμ (!), όταν αυτή που της απομένει είναι μόλις 41.000 τετρ.χλμ (!).  Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία επανήλθε με την NAVTEX(1059/18) δεσμεύοντας περιοχή που επικαλύπτει το σύμπλεγμα του Καστελόριζου για πραγματοποίηση άσκησης SAR (Έρευνας και Διάσωσης) στις 31 Οκτωβρίου.  Παρατηρούμε ότι, η Τουρκία δεσμεύει συχνά τους τελευταίους μήνες αυτήν την περιοχή με επιδεικτική «επικάλυψη» του Καστελόριζου.

Δηλώσεις «φωτιά» Τούρκων Ναυάρχων

Mετά τους Τούρκους αναλυτές και συμβούλους των Ερντογάν-Ακάρ, υπάρχει μπαράζ δημοσιευμάτων Τούρκων απόστρατων στρατιωτικών που καλούν τον Ερντογάν να λάβει «ιστορικές» αποφάσεις.  Πιο συγκεκριμένα, πέντε Τούρκοι Ναύαρχοι ε.α. καλούν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ Ερτογάν να στείλει ισχυρό «μήνυμα» στην Ελλάδα για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, ο Ναύαρχος ε.α Τσεμ Γκουρντενίζ αναφέρει ότι: «πρέπει να δούμε τι έγινε τις τελευταίες 14 μέρες εναντίον μας.  Η Αίγυπτος, η «Νότια Κύπρος» και η Ελλάδα συναντήθηκαν στην Κρήτη και προωθούν πλέον την χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Διαπραγματεύονται τα σύνορα τους.  Επιπλέον υπήρξε «παρενόχληση» του Barbaros από ελληνική φρεγάτα.  Τρίτον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς φεύγοντας απ’ το υπουργείο προανήγγειλε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.  Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα το γεωπολιτικό μέλλον της Τουρκίας και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα» τόνισε ο Γκουρντενίζ

Από την πλευρά του ο Ναύαρχος ε.α. Μουσταφά Όζμπεϋ ανέφερε:

«Υπάρχει μεγάλη αποσταθεροποίηση στην περιοχή από Συρία και Ιράκ μέχρι Μεσόγειο και Αιγαίο.  Δημιουργείται μια νέα δομή που αντανακλά τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή.  Βλέπουμε στρατιωτικές προετοιμασίες.  Η απάντηση στην ερώτηση είναι κρυμμένη στην συνάντηση του Δεκεμβρίου στην Αθήνα.  Θα συναντηθούν ΗΠΑ-Ελλάδα-Ε/Κ και Ισραήλ, ώστε να διαμορφώσουν κοινή στρατηγική για την περιοχή.  Θα καταλάβουμε μετά αν αυτή θα έχει στρατιωτικό περιεχόμενο ή μόνο ενεργειακό. Πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε αποφάσεις» τόνισε.

Ο Ναύαρχος ε.α. Ντενίζ Κουτλούκ ανέφερε:

«Oι Αμερικανοί προσπαθούν να βρουν στην Ελλάδα ότι δεν μπορούν στην Τουρκία.  Αλλά η ανάπτυξη αυτή δεν έχει αποτέλεσμα σε στρατηγικό άξονα.  Δεν μπορώ να πως ότι, οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα διότι δεν έχουν νομικές βάσεις οι επιδιώξεις τους.  Το μόνο που κάνουν είναι να προστατεύουν την αμερικανική εταιρεία γεωτρήσεων.  Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε 12 ν.μ. τότε γνωρίζει πως αυτό σημαίνει Πόλεμος».

Ο Ναύαρχος ε.α. Τουγκαμιράλ Ιλκέρ Γκουβέν:

«Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν τον ρόλο της Βρετανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Η Ελλάδα προχωρά σε αυτά τα βήματα με την υποστήριξη των ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.  Η Τουρκία προχωρά με δύο πολύ σημαντικές κινήσεις, καθώς διαμορφώνει συμμαχία με τον  Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και ταυτόχρονα προχωρά σε ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Μεσογείου (ΜΕΒ).  Ήταν σωστή η κίνηση του Προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν να διαμορφώσει συμμαχία με τον Μ.Ασαντ.  Δημιουργείται ένα «αντίπαλο δέος», μια αντίπαλη δύναμη στην Α.Μεσόγειο».

Τέλος, ο Ναύαρχος ε.α. Σονέρ Πολάτ ανέφερε:

«Πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.  Δεν φτάνει μόνο το «casus belli» του 1995.  Πρέπει να διασφαλίσουμε τις κινήσεις μας και τις πρωτοβουλίες μας.  Το θέμα δεν είναι απλά τα χωρικά ύδατα.  Πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο.  Η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση της.  Η Ελλάδα παρενόχλησε το Barbaros, επειδή νομίζει πως έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη λόγω Μεγίστης.  Όλα τα κόμματα στην Ελλάδα θεωρούν πως, είναι κυριαρχικό τους δικαίωμα η επέκταση στα 12 ν.μ.  Η Τουρκία χωρίς κανένα δισταγμό πρέπει να δείξει την αποφασιστικότητα της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.  Πρέπει να θέσουμε ξεκάθαρα τι θέλουμε και αυτό να το διασφαλίσουμε».

 

Ο Νικόλαος Ι. Κραμπέτσος είναι Δημοσιογράφος, Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!