Breaking News
ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ. ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΡΩΜΑΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΤΥΧΑΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΑΘΗΤΗ. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΩΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΑΡΠΑΓΗ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ 17 ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
ΣΙΓΚΝΕΒΙΤΣ: «ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ»
ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΤΟΥ MISS UNIVERSE – ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΤΟΛΗ Η ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΕΛΛΑ
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΝΕΚΡΟΙ, 11 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΕΛΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΑ Η «ΜΑΛΑΚΗ» ΙΣΧΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ…
Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ AΥΞΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
OI «ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ «ΛΕΝΙΣΤΕΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: ΣΩΤΗΡΕΣ Η ΠΡΟΔΟΤΕΣ; ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ
ΣΥΝΕΣΗ ΑΛΗΘΙΝΑ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ!
BREXIT: ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ Η ΜΕΙ – «ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ» ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ – ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΕΣ*
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙ: ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ BREXIT ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΡΟΔΟΣ: ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΒΙΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ 21ΧΡΟΝΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΓΙΑ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΤΣΕΛΣΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΕΡΛΙΝΓΚ
Η JENNIFER LOPEZ ΣΤΟΛΙΣΕ ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΣΧΕΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΓΔΜ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ: ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΥ;

Του Παναγιώτη Ν. Σφαέλου∗

«Βόρεια Μακεδονία» θα είναι το νέο όνομα της ΠΓΔΜ σύμφωνα με την Συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ που μόλις έφερε η Ελληνική κυβέρνηση προς έγκριση. Είναι μια διμερής συμφωνία η οποία τερματίζει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και καταργεί το προσωρινό όνομα ΠΓΔΜ. Είναι όμως μια ετεροβαρής συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, καθώς η Ελλάδα αναγνωρίζει «Μακεδονική» ταυτότητα (ιθαγένεια), «Μακεδονική» γλώσσα και όνομα με συνθετικό «Μακεδονία» – κάτι που παραπέμπει σε αλυτρωτισμό – και εις αντάλλαγμα, η Ελλάδα δεν παίρνει τίποτα ενώ απεμπολεί και το μοναδικό διπλωματικό χαρτί που διαθέτει: το VETO κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» είναι αλυτρωτικός από μόνος του καθώς παραπέμπει σε μια Νότια Μακεδονία που, φυσικά, είναι η Βόρεια Ελλάδα.[1] Το όνομα αυτό δίνει την δυνατότητα στην ΠΓΔΜ να δημιουργήσει ένα αλυτρωτικό αφήγημα για περιοχές της Μακεδονίας που κατέχονται από την Βουλγαρία (Πιρίν) και κυρίως από την Ελλάδα (Μακεδονία του Αιγαίου). Είναι το αφήγημα του «Μακεδονισμού» που μεθοδευμένα είχε οικοδομήσει ο Τίτο. Μόλις η ΠΓΔΜ αποκτήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και ενταχθεί στου διεθνείς οργανισμούς θα ξεκινήσει η τρίτη φάση των Μακεδονισμού που δεν είναι άλλη από την κατασκευή μιας «Μακεδονικής μειονότητας» που ζει «καταπιεσμένη» στην Βόρεια Ελλάδα. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση της συμφωνίας, θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια ανάδρομη στα σταδία του ιδεολογήματος του Μακεδονισμού.

Τα στάδια του ιδεολογήματος του Μακεδονισμού

  • Πρώτο σταδίο: 1945 – 1991

Το 1945 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τίτο ίδρυσε την Λαϊκή Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας παραχωρώντας ένα κρατίδιο στη Νότια Σερβία με το όνομα «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» μια περιοχή που μέχρι τότε λεγόταν Vardarska. Η δημιουργία αυτού του κρατιδίου ήταν αποτέλεσμα των επεκτατικών βλέψεων του Τίτο και του Στάλιν που πολύ θα ήθελαν μια ανεξάρτητη Μακεδονία ελεγχόμενη από την ΕΣΣΔ καθώς έχαναν την Ελλάδα που πέρναγε στο Δυτικό Mπλοκ σύμφωνα με την Συμφωνία της Γιάλτας (1945). Οι αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς εκείνης της εποχής επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

  • Δεύτερο στάδιο: 1991 -2018

Το 1990 καθώς πέφτει ο Κομμουνισμός και η ισορροπία του ψυχρού πολέμου κλονίζεται, η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης (να θυμίσουμε ότι ο Τίτο  ανήκε στο κίνημα των αδέσμευτων μαζί με τον Νάσερ και τον Μακάριο). Όποτε χάνοντας την Σοβιετική υποστήριξη, η Γιουγκοσλαβία οδηγήθηκε σε διάλυση μετά και από διεθνείς πιέσεις.[2] Η Γιουγκοσλαβία διαλύεται το 1991 και μαζί ανεξαρτητοποιείται και η ΠΓΔΜ και καθίσταται πλέον ανεξάρτητο κράτος Εκεί αρχίζουν τα πρόβλημα καθώς σε αυτή την φάση η ΠΓΔΜ επενδύει στον Μακεδονισμό για να οικειοποιηθεί την μακραίωνη ελληνική ιστορία της Μακεδονίας. Τότε ανακύπτει και το πρόβλημα του ονόματος. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να δεχθεί ονομασία με το συνθετικό «Μακεδονία» καθώς είχε λυτρωτικό χαρακτήρα. Επίσης, η γειτονική χωρά είχε μια παράκρουση εθνικισμού λέγοντας ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου και χρησιμοποιώντας το  Ήλιο της Βεργίνας στην σημαία τους. Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα και με τα συλλαλητήρια να δονούν την χωρα το Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον ΠτΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992 αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα απέρριπτε κάθε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Από το 1992 πολλές σύνθετες ονομασίες προταθήκαν τις οποίες απέρριπτε η Αθήνα. Στα επόμενα χρόνια, υπήρξαν μαζικές αναγνωρίσεις της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομα Μακεδονία και σιγά σιγά η εθνική θέση μετατοπίστηκε. Το 2008 υπήρχε πάλι πρόταση για σύνθετη ονομασία αλλά τελικά μπήκε VETO στην ένταξη μέχρι να λυθεί η διάφορα για το όνομα.

  • Τρίτο στάδιο

Το τρίτο στάδιο του Μακεδονισμού θα ξεκινήσει τώρα αν εγκριθεί τελικά η παρούσα συμφωνία και η ΠΓΔΜ ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το στάδιο και εφόσον έχουν κατοχυρώσει την Μακεδονική ταυτότητα τους οι «Βορειομακεδόνες» θα ξεκινήσουν την προπαγάνδα περί «καταπιεσμένων» Μακεδόνων στην Βόρεια Ελλαδα. Μια μειονότητα θα δημιουργηθεί μέσω των εδώ υποστηρικτών τους (Ουράνιο Τόξο, Οικολόγοι κλπ) και η οποία θα ζητάει αυτονομία. Τότε, η Ελλαδα δεν θα μπορεί να αντιδράσει γιατί θα έχει δεχθεί την μακεδονική ταυτότητα και δεν θα έχει πλέον το χαρτί της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ

Η Συμφωνία ορίζει στο Άρθρο 1(3)(α) ότι το όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι «Βόρεια Μακεδονία». Το Άρθρο 1(3)(β) της Συμφωνίας ορίζει ότι η ιθαγένεια θα είναι «Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας «. Αυτή η διάταξη είναι απαράδεκτη καθώς δίνει καθαρή μακεδονική εθνολογική υπόσταση σε ένα ανύπαρκτο έθνος που αποτελείται από διαφορές εθνικότητες. Το «Μακεδόνας» αποδίδει εθνικότητα ενώ το «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» αποδίδει μόνο υπηκοότητα και δεν αναφέρεται σε έθνος. Άρα ένας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να είναι Αλβανός ή Σλάβος στην εθνικότητα. Ο όρος «Μακεδόνας» είναι εθνολογικός και παραπέμπει σε «Μακεδονικό» έθνος.

Το Άρθρο 1(3)(γ) ορίζει ότι επίσημη γλώσσα του κρατιδίου θα είναι η «Μακεδονική» γλώσσα. Βεβαία γίνεται μια πρόνοια με παραπομπή στο Άρθρο 7 λέγοντας ότι η γλωσσά αυτή ανήκει στις Νότιες Σλαβικές γλώσσες και δεν έχει καμιά σχέση με τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτή όμως η πρόνοια δεν αλλάζει το γεγονός ότι θα μιλάνε «Μακεδονικά», που όμως δεν είναι παρά μια βουλγαρική διαλεκτός. Αυτή η διάλεκτος αναβαθμίζεται σε επίσημη γλώσσα η οποία – μετά την ένταξη στην ΕΕ – θα αποτελεί μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Όλα τα επίσημα έγγραφα της ΕΕ θα μεταφράζεται και στα «Μακεδονικά». Δηλαδή, δημιουργείται μια νέα τεχνητή γλώσσα η «Μακεδονική» που αναπόφευκτα παραπέμπει σε κάποιο έθνος, το «Μακεδονικό», εν προκειμένω, το οποίο ουδέποτε υπήρξε στην ιστορία. Οι Αρχαίοι Μακεδόνες (Μακεδνοί που σημαίνει ψηλοί) ήταν Αργίτικης καταγωγής και ήταν κομμάτι του Ελληνικού Έθνους ενώ ομιλούσαν ελληνικά και μόνο. Κατοικούσαν στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας (περιοχή που πήρε το όνομα τους) με επίκεντρο την Πέλλα. Συνεπώς, η δημιουργία «Μακεδονικής» γλώσσας είναι η αρχή του «Μακεδονικού» Έθνους. Αφού η συμφωνία λέει ρητά ότι η  «Μακεδονική» γλώσσα έχει Σλάβικες ρίζες, τότε γιατί να μην ονομαστεί «Σλάβομακεδονική»; Γιατί δεν απαιτήσαμε αυτή την λύση από την άλλη πλευρά;

Ένα άλλο θέμα είναι τα εμπορικά σήματα καθώς η συμφωνία στο Άρθρο 1(3)(θ) ορίζει ότι πρέπει να λυθεί το θέμα των εμπορικών σημάτων για να μην μπερδεύονται οι καταναλωτες ως προς τη χωρά προέλευσης των προϊόντων. Επίσης, ονόματα όπως «Αεροδρόμιο Μακεδονίας» και «Πανεπιστήμιο Μακεδονίας» θα πρέπει να μετονομαστούν για να μην  συγχέονται με τα αντίστοιχα ιδρύματα της ΠΓΔΜ. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για την χώρα μας καθώς δεν θα μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε πνευματικά δικαιώματα σε προϊόντα της Ελληνικής Μακεδονίας.

Αυτή η συμφωνία είναι ετεροβαρής υπέρ των γειτόνων μας καθώς η υπογραφή της δίνει το δικαίωμα στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά αν η ΠΓΔΜ δεν τροποποιήσει το Σύνταγμα και καταστρατηγήσει την συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να σταματήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους οργανισμούς αυτούς. Με άλλα λόγια, η ΠΓΔΜ μπορεί να μην τηρήσει την συμφωνία αλλά παρά ταύτα να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αφού δεν υπάρχει τρόπος αναστροφής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και τότε γεωπολιτικά αναβαθμισμένη, η «Βόρεια Μακεδονία» θα μπορεί να έχει περισσότερες απαιτήσεις και διεκδικήσεις.

Η συμφωνία συνολικά δεν λύνει το πρόβλημα άλλα το επιτείνει και ενισχύει τον Μακεδονισμό καθώς αναγνωρίζει «Μακεδονικό» Έθνος με γλωσσά και ταυτότητα. Ένα έθνος που θα ζητήσει να βρει την ιστορική του συνεχεία στην Αρχαία Μακεδονία και αναπόφευκτα να έχει βλέψεις προς το Αιγαίο. Είναι μια συμφωνία από την οποία δεν κερδίζουμε τίποτα επί της ουσίας παρά μονο μια δέσμευση για συνταγματικές αλλαγές οι οποίες μπορεί να ανατραπούν από μια νέα συνταγματική αναθεώρηση. Ο Μακεδονισμός πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Η Ελλαδα πρέπει να ακυρώσει την συμφωνία και να βάλει VETO στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και να απαιτήσει μια ονομασία τύπου «Vardarska» ή Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία, όπως είχε προτείνει και ο Καθηγητής Ιωάννης Μάζης πρόσφατα. Οποιαδήποτε άλλη λύση είναι εκ του πονηρού και βάζει σε περιπέτειες την χώρα μας. Σπέρνει το σπόρο της διάσπασης στην χώρα μας και ανοίγει την όρεξη των γειτόνων μας ιδιαίτερα των Τούρκων που απλώνουν το Νέο-Οθωμανικό τόξο στα Βαλκάνια.

 

* Ο Δρ. Παναγιώτης Ν. Σφαέλος είναι Ακαδημαϊκός και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ένωσης Συντακτών Λονδίνου. Είναι Πτυχιούχος Νομικής, Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών και Δημοσιογραφίας ενώ είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Kent της Μεγάλης Βρετανίας.

[1] Μια σύνθετη ονομασία τύπου «Νέα Μακεδονία» θα ήταν σαφώς προτιμότερη καθώς δεν υπονοεί μια Νότια Μακεδονία. Δημιουργεί βεβαία αλλά προβλήματα καθώς παραπέμπει σε μια παλιά Μακεδονία από όπου οι κάτοικοι του νέου κράτους υποτίθεται κατάγονται.

[2] Η Γερμανία πίεζε μέσω των δορυφόρων της στα Βαλκάνια, Κροατίας και Σλοβενίας να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία και την θέση της να πάρουν μικρά κρατίδια απολύτως ελεγχόμενα.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!