Breaking News
ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10% ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ
Η ΨΥΧΡΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ
ΥΠΕΝ: ΞΕΠΑΓΩΝΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: ΈΧΟΥΜΕ ΕΚΧΩΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ
«ΜΑΖΕΥΟΥΝ» ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ: Η ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ Η ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΞΙΑ
ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK
ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΕΚ Ο ΠΑΣΧΑΛΑΚΗΣ – ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΛΑΦΑΖΑΝΗ «ΜΕ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΚΤΩΒΡΗΣ
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΥΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020, ΤΟ 2030 Η ΤΟ 2040 ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ…
«ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΝΕ Ή ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ Ή ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ!» ENA ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΌΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ATHENS FLYING WEEK: ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ!
ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 10.119 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ: ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ»
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ: ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ 110 ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΗΞΕ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΒΙΑΖΕ ΕΠΙ ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΑ ΑΝΗΛΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΚΩ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Του Λάμπρου Τζούμη*

Κρίνεται σκόπιμο αρχικά να επισημανθούν ορισμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και ιστορικά στοιχεία αναφορικά με την περιοχή. Το 1923. καθορίσθηκε ο μέσος ρους του Έβρου ποταμού ως μεθοριακή γραμμή μεταξύ της Τουρκίας και της χώρας μας. Στην Τουρκία παραχωρήθηκε το προγεφύρωμα του Καρααγάτς στην περιοχή που έγινε το Μάρτιο η σύλληψη των δυο Ελλήνων στελεχών.

 

 

Το 1955, υπεγράφη μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας συμφωνία για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο ποταμό, η οποία προέβλεπε και την ευθυγράμμιση σε αριθμό σημείων αυτού. Στην περιοχή Φερών, λόγω της ευθυγράμμισης δημιουργήθηκε τουρκικό προγεφύρωμα, το οποίο περιλαμβάνει έκταση 8.500 στρεμμάτων περίπου (Όπως κόκκινο χρώμα). Μέσα στο εν λόγω προγεφύρωμα υπάρχουν Τουρκικές δυνάμεις. Το έδαφος της περιοχής που συνέβη σήμερα το περιστατικό (Μελισσοκομείο – Νότια του προγεφυρώματος) είναι πεδινό, διασχίζεται από πλέγμα αρδευτικών καναλιών και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η πυκνή βλάστηση.

 Κατά καιρούς, λόγω γεωλογικών μεταβολών, ο ποταμός Έβρος μετακινείται ανατολικότερα ή δυτικότερα δημιουργώντας προσχώσεις και δημιουργεί περιοχές αμφισβητούμενες εκατέρωθεν στις δύο όχθες. Δηλαδή κάποιες φορές με τη μετακίνηση παραχωρεί έδαφος στην Ελλάδα ή στην Τουρκία και τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ξηρασίας οδηγεί στην επαφή του προσωπικού των δύο χωρών. Στην περιοχή το Δεκ. 1986 είχε σημειωθεί σοβαρό μεθοριακό επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο του στρατιώτη Ζήση Καραγώγου.

Συγκεκριμένα, μια τριμελής ελληνική περίπολος, συναντήθηκε με μια διμελή τουρκική. Οι Τούρκοι ζήτησαν τσιγάρο από τον Έλληνα στρατιώτη. Ο Ζήσης Καραγώγος κινήθηκε άοπλος προς την πλευρά των δύο Τούρκων για να δειχθεί αναίτια ριπή τυφεκίου από τον ένα εξ αυτών. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους στρατιώτες η οποία εξελίχθηκε σε σοβαρή εμπλοκή μετά από ενισχύσεις που προσήλθαν σε βοήθεια των δύο πλευρών. Οι Έλληνες στρατιώτες επέδειξαν γενναιότητα και ανδρεία όταν αντιμετώπισαν πολλαπλάσιους Τούρκους, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είχαν δύο νεκρούς και αριθμό τραυματιών. Το επεισόδιο έληξε μετά από μερικές ώρες.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό περιστατικό αξίζει να επισημανθούν τα εξής:

– Η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους ότι πολύ συχνά συμβαίνουν στον Έβρο τέτοια περιστατικά που αντιμετωπίζονται σε επίπεδο τοπικών Διοικητών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπήρξαν μεθοριακά επεισόδια διελεύσεως της μεθορίου βοσκών που έψαχναν για τα ζώα τους ή ψαράδων που συνελήφθησαν σε εχθρικό έδαφος, αλλά όχι συλλήψεις ενόπλου προσωπικού.

– Η καθυστέρηση ανακοίνωσης από το ΥΠΕΘΑ για το περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα τις πρωινές ώρες και ανακοινώθηκε επίσημα τις βράδυνες, εντάσσεται στην προσπάθεια διαχείρισης του θέματος με τρόπο αποφυγής διατάραξης της φιέστας της ΔΕΘ και την αποφυγή έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

– Το μήνυμα που εκπέμπεται με την άμεση παράδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών, είναι ότι επιχειρείται προσπάθεια εξευμενισμού με δώρα του «νεοσουλτάνου» Ερντογάν και κατευνασμού της Τουρκίας. Ενέργειες όμως τέτοιου είδους δίνουν την εικόνα της υποτέλειας και οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα. Η στρατηγική του κατευνασμού που έχει ακολουθήσει η χώρα μας απέναντι στην Τουρκία επί σειρά ετών, δεν φαίνεται ότι προάγει την αποτροπή, αλλά αντίθετα ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία και εξυπηρετεί τις τουρκικές επιδιώξεις.

– Η Ελλάδα, προφανώς δεν θα έπρεπε να οδηγηθεί σε μια λογική αντιποίνων για την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα δύο στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και να ακολουθήσει αντίστοιχες διαδικασίες όπως οι Τούρκοι, αλλά θα έπρεπε να είχαν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε περίπτωση παράνομης εισόδου. Να επισημανθεί ότι τον περασμένο Μάιο στον Τούρκο χειριστή εκσκαφέα, ο οποίος συνελήφθη στις Καστανιές, όταν εισήλθε εκ λάθους στο ελληνικό έδαφος του επιβλήθηκε φυλάκιση 5 μηνών με 3ετή αναστολή, πρόστιμο 1.500 ευρώ, ενώ αποφασίστηκε να κατασχεθεί το όχημα, με το οποίο πέρασε παράνομα στην Ελλάδα.

– Τέλος, όπως ανακοινώθηκε η επιστροφή των δύο Τούρκων στρατιωτικών πραγματοποιήθηκε μέσω της οδικής οδού και τους «υποδέχθηκε» ο Ταξίαρχος Διοικητής τους. Οποιαδήποτε σύγκριση στην περίπτωση της επιστροφής των δύο Ελλήνων στελεχών με τις επικοινωνιακές φιέστες που στήθηκαν και καταστρατήγησαν τη στρατιωτική δεοντολογία, δεν μπορεί να υπάρξει. Θα πρέπει να τονισθεί, ότι τα δύο στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ταλαιπωρήθηκαν στις τουρκικές φυλακές παρά τις ευθύνες που τους αναλογούν κράτησαν μια αξιοπρεπή και έντιμη στάση και σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμούσαν να χρησιμοποιηθούν στα επικοινωνιακά κυβερνητικά παιχνίδια.

* Αντιστράτηγος ε.α.

 

Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις 

Πηγή: Geopolitics.iisca.eu

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!