Breaking News
Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ «ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» CIA KAI MI6 KAI H ΣΧΕΣΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΟΥ «ΙΛΙΝΤΕΝ» ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«ΑΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ» ΚΑΙ «ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ» ΦΩΝΑΖΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ
ΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΕΧΘΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ: OI ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΑΡΑΙΝΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΑΝΘΙΖΟΥΝ.
«ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ» ΑΠΟ ΚΑΡΑΝΙΚΑ: ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΠΑΙΔΙ Ο ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΜΠΟΥΤΑΡΗ;
ΌΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ – ΠΟΙΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ALPHA ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ STAR;
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
EΤΟΙΜΗ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΜΠΑΣΚΕΤ Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ: «ΑΝ Η ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΛΟΓΡΙΔΗ ΔΕΝ ΜΕ ΕΙΧΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΔΩ»
ΟΥΤΕ ΝΤΡΟΠΗ, ΟΥΤΕ ΣΥΣΤΟΛΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ
ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΥΡΕΨΕΤΕ ΕΩΣ 40% ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
ΤΡΕΧΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ»…
ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ A/ΓΕΕΘΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΕΛΛΑΔΑ & ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ
ΒΟΥΤΣΗΣ: «ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΩ ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ»
ΔΕΗ: ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ … ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ! Ή ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΝΤΩΣ ΛΥΣΗ;
ΓΕΥΣΗ
Η ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΤΙΝΙ

Της Χριστίνας Τσαμουρά

Η πασίγνωστη Caesar’s Salad –της οποίας κάθε φαστφουντάδικο/ντελιβεράδικο που σέβεται τον εαυτό του, έχει και μια εκδοχή στον κατάλογό του– δεν είναι του …Ρωμαίου αυτοκράτορα, αλλά του Ιταλού μετανάστη

Συγκεκριμένα, η Caesar’s Salad θεωρείται «πατέντα» του Ιταλού μετανάστη, εστιάτορα Καίσαρα Καρντίνι (Caesar Cardini) σ’ έναν αυτοσχεδιασμό που προέκυψε εξ ανάγκης. Όπως διηγείται η κόρη του Rosa (1928-2003), η Caesar’s γεννήθηκε σ’ ένα εστιατόριο της Τιχουάνα, εκείνο το αγχωτικό πρωινό της 4ης Ιουλίου του 1924, όταν το προσωπικό αντιλήφθηκε πως είχε ξεμείνει από βασικές πρώτες ύλες για τη δημιουργία του καθιερωμένου του μενού. Υπό το κράτος της πίεσης των πελατών, ο πατέρας της, Caesar Cardini, που ναι μεν έμενε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά λειτουργούσε το εστιατόριο στο Μεξικό, προκειμένου να αποφύγει το καθεστώς της Ποτοαπαγόρευσης, σκαρφίστηκε μια χορταστική σαλάτα με ό,τι βρήκε διαθέσιμο στα ψυγεία του. Έγραψε και στον πίνακα με τα πιάτα ημέρας ένα βαρύγδουπο «του σεφ» και …έτσι άρχισαν όλα. Δεν ήταν λίγα βέβαια τα άτομα που δούλευαν για τον Cardini που δήλωσαν στη συνέχεια ότι η ιδέα ήταν στην πραγματικότητα δικιά τους και περιέπλεξαν το στόρι.

Ωστόσο παραμένει σχεδόν βέβαιο πως η Σαλάτα του Καίσαρα γεννήθηκε στο συγκεκριμένο εστιατόριο, γεγονός που εμμέσως διασταυρώνεται και από τη μαρτυρία της θρυλικής Τζούλια Τσάιλντ (Julia Child) ότι ως παιδί είχε φάει μια Σαλάτα του Καίσαρα στο εστιατόριο του Cardini τη δεκαετία του 1920. Θα πέρναγαν καμιά 20αριά χρόνια για να κατακτήσει η Caesar’s τη νεοϋορκέζικη γαστρο-σκηνή (και να της ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση του κόσμου). Η αρθρογράφος Dorothy Kilgallen έγραψε το 1946 ένα θέμα που προανήγγειλε την άφιξη της Σαλάτας του Καίσαρα στη Νέα Υόρκη από το εστιατόριο Gilmore’s Steak House. Την περιέγραφε ως: ένα περίπλοκο κατασκεύασμα {…} που περιέχει πολύ σκόρδο, ωμά αυγά, κρουτόν, μαρούλι, αντσούγιες, παρμεζάνα, ελαιόλαδο, ξίδι και άφθονο μαύρο πιπέρι». Η Rosa Cardini πάντως διαφώνησε πως η σαλάτα του πατέρα της είχε αντσούγιες και μια ελαφριά αλμυροτσουχτερή αίσθηση που μπορούσε να διακρίνει κανείς στο ντρέσινκγ θεωρεί ότι προερχόταν από τη χρήση της γούστερ σος. Όσο για το μαρούλι, στην αρχική εκδοχή δεν ήταν ψιλοκομμένο, καθώς σκοπός ήταν να μπορεί να τη φάει κάποιος με το χέρι, απλώς σηκώνοντας τα φύλλα μαρουλιού.

Σήμερα βρίσκουμε τη Σαλάτα του Καίσαρα σε πάρα πολλές εκδοχές ακόμη και με κρέας ή θαλασσινά (στην Ελλάδα κυριαρχεί ως βάση το μαρούλι και ο μεταγενέστερος συνδυασμός μπέικον-κοτόπουλο-κρουτόν) και με πολύ διαφορετικά ντρέσινγκ: άλλα πιο κοντά στο ελαιόλαδο κι άλλα πιο κοντά στη μαγιονέζα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ντρέσινγκ, οι αυτοσχεδιασμοί ποικίλλουν στην προσπάθεια των δημιουργών να αποφύγουν τη χρήση ωμών κρόκων αυγού. Κυκλοφορούν και πάρα πολλές έτοιμες σάλτσες του Καίσαρα, με την επωνυμία Cardini ή την ένδειξη «αυθεντική», εμπορικά σήματα που πάντως εμφανίστηκαν αρκετές δεκαετίες μετά τη δημιουργία της. Στα εστιατόρια του Μεξικού, συχνά αντί για κρουτόν χρησιμοποιούνται τορτίγιας και αντί για παρμεζάνα, τοπικά τυριά. Γενικά ο αυτοσχεδιασμός δεν αλλοιώνει αλλά μάλλον τιμά το πνεύμα της σαλάτας του Καίσαρα Καρντίνι, που όπως είπαμε δεν ήταν άλλο, απ’ το να αξιοποιήσει ό,τι του βρισκόταν στο ψυγείο και το ράφι…

Πηγή:Newpost.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!