Breaking News
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: TO IΔΕΩΔΕΣ ΤΗΣ «ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΙΣΧΥ
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΖΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ
ΔΟΓΜΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ: ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ
Ο ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΜ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΔΗΛΩΝΕΙ: ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ!
ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΣΟΓΚΙ: ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟ: ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ ΚΟΤΖΙΑ – ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ… ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΝΤΑ ΤΣΙΠΡΑ
ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – ΒΙΝΤΕΟ
ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΟΙ 71 ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ 8 ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΝΔ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Ο ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΕΝΑ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ
ΤΟ ΥΨΗΛΟ «COUNTRY RISK» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΣΚΟΠΙΑ: Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΕΠΕΜΨΕ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΠΡΟΣ
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΚΟΤΖΙΑ;
ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΖΑΕΦ – Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΛΑΔΩΜΑ
Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ !!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!
ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ: 100.000 ΚΙΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
ΓΕΥΣΗ
Η ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΤΙΝΙ

Της Χριστίνας Τσαμουρά

Η πασίγνωστη Caesar’s Salad –της οποίας κάθε φαστφουντάδικο/ντελιβεράδικο που σέβεται τον εαυτό του, έχει και μια εκδοχή στον κατάλογό του– δεν είναι του …Ρωμαίου αυτοκράτορα, αλλά του Ιταλού μετανάστη

Συγκεκριμένα, η Caesar’s Salad θεωρείται «πατέντα» του Ιταλού μετανάστη, εστιάτορα Καίσαρα Καρντίνι (Caesar Cardini) σ’ έναν αυτοσχεδιασμό που προέκυψε εξ ανάγκης. Όπως διηγείται η κόρη του Rosa (1928-2003), η Caesar’s γεννήθηκε σ’ ένα εστιατόριο της Τιχουάνα, εκείνο το αγχωτικό πρωινό της 4ης Ιουλίου του 1924, όταν το προσωπικό αντιλήφθηκε πως είχε ξεμείνει από βασικές πρώτες ύλες για τη δημιουργία του καθιερωμένου του μενού. Υπό το κράτος της πίεσης των πελατών, ο πατέρας της, Caesar Cardini, που ναι μεν έμενε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά λειτουργούσε το εστιατόριο στο Μεξικό, προκειμένου να αποφύγει το καθεστώς της Ποτοαπαγόρευσης, σκαρφίστηκε μια χορταστική σαλάτα με ό,τι βρήκε διαθέσιμο στα ψυγεία του. Έγραψε και στον πίνακα με τα πιάτα ημέρας ένα βαρύγδουπο «του σεφ» και …έτσι άρχισαν όλα. Δεν ήταν λίγα βέβαια τα άτομα που δούλευαν για τον Cardini που δήλωσαν στη συνέχεια ότι η ιδέα ήταν στην πραγματικότητα δικιά τους και περιέπλεξαν το στόρι.

Ωστόσο παραμένει σχεδόν βέβαιο πως η Σαλάτα του Καίσαρα γεννήθηκε στο συγκεκριμένο εστιατόριο, γεγονός που εμμέσως διασταυρώνεται και από τη μαρτυρία της θρυλικής Τζούλια Τσάιλντ (Julia Child) ότι ως παιδί είχε φάει μια Σαλάτα του Καίσαρα στο εστιατόριο του Cardini τη δεκαετία του 1920. Θα πέρναγαν καμιά 20αριά χρόνια για να κατακτήσει η Caesar’s τη νεοϋορκέζικη γαστρο-σκηνή (και να της ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση του κόσμου). Η αρθρογράφος Dorothy Kilgallen έγραψε το 1946 ένα θέμα που προανήγγειλε την άφιξη της Σαλάτας του Καίσαρα στη Νέα Υόρκη από το εστιατόριο Gilmore’s Steak House. Την περιέγραφε ως: ένα περίπλοκο κατασκεύασμα {…} που περιέχει πολύ σκόρδο, ωμά αυγά, κρουτόν, μαρούλι, αντσούγιες, παρμεζάνα, ελαιόλαδο, ξίδι και άφθονο μαύρο πιπέρι». Η Rosa Cardini πάντως διαφώνησε πως η σαλάτα του πατέρα της είχε αντσούγιες και μια ελαφριά αλμυροτσουχτερή αίσθηση που μπορούσε να διακρίνει κανείς στο ντρέσινκγ θεωρεί ότι προερχόταν από τη χρήση της γούστερ σος. Όσο για το μαρούλι, στην αρχική εκδοχή δεν ήταν ψιλοκομμένο, καθώς σκοπός ήταν να μπορεί να τη φάει κάποιος με το χέρι, απλώς σηκώνοντας τα φύλλα μαρουλιού.

Σήμερα βρίσκουμε τη Σαλάτα του Καίσαρα σε πάρα πολλές εκδοχές ακόμη και με κρέας ή θαλασσινά (στην Ελλάδα κυριαρχεί ως βάση το μαρούλι και ο μεταγενέστερος συνδυασμός μπέικον-κοτόπουλο-κρουτόν) και με πολύ διαφορετικά ντρέσινγκ: άλλα πιο κοντά στο ελαιόλαδο κι άλλα πιο κοντά στη μαγιονέζα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ντρέσινγκ, οι αυτοσχεδιασμοί ποικίλλουν στην προσπάθεια των δημιουργών να αποφύγουν τη χρήση ωμών κρόκων αυγού. Κυκλοφορούν και πάρα πολλές έτοιμες σάλτσες του Καίσαρα, με την επωνυμία Cardini ή την ένδειξη «αυθεντική», εμπορικά σήματα που πάντως εμφανίστηκαν αρκετές δεκαετίες μετά τη δημιουργία της. Στα εστιατόρια του Μεξικού, συχνά αντί για κρουτόν χρησιμοποιούνται τορτίγιας και αντί για παρμεζάνα, τοπικά τυριά. Γενικά ο αυτοσχεδιασμός δεν αλλοιώνει αλλά μάλλον τιμά το πνεύμα της σαλάτας του Καίσαρα Καρντίνι, που όπως είπαμε δεν ήταν άλλο, απ’ το να αξιοποιήσει ό,τι του βρισκόταν στο ψυγείο και το ράφι…

Πηγή:Newpost.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!