Breaking News
ΩΧΡΑ ΚΗΛΙΔΑ
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΕ ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓEΣ 2019: ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΕΥΡΩΠΗ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ;
Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ
ΟΗΕ: Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΥΓΧΥΣΗ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
ΓΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019: ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΣ ΓΙΑ 1 ΣΤΟΥΣ 4 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ
ΠΑΓΚOΣΜΙΑ ΗΜEΡΑ ΑΤOΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡIΑ
ΕΚΡΥΘΜΗ Η ΚΑΤAΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛIΑ – ΣΚΛΗΡO ΤΟ ΜHΝΥΜΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΒΙΟΜΗΧAΝΩΝ
ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
ΥΕΘΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΟYΜΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡEΨΟΥΜΕ ΤΥΧΌΝ ΘΕΡΜO ΕΠΕΙΣOΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚIΑ
23 ΜΑΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ…
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΣΗΜΕΡΑ
ΤΟ HARLEM STAGE ΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΙΣΝ ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ: ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΛΠΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ
ΛΑΔΩΜΑ 400.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ NOVARTIS
ΓΕΥΣΗ
Η ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΤΙΝΙ

Της Χριστίνας Τσαμουρά

Η πασίγνωστη Caesar’s Salad –της οποίας κάθε φαστφουντάδικο/ντελιβεράδικο που σέβεται τον εαυτό του, έχει και μια εκδοχή στον κατάλογό του– δεν είναι του …Ρωμαίου αυτοκράτορα, αλλά του Ιταλού μετανάστη

Συγκεκριμένα, η Caesar’s Salad θεωρείται «πατέντα» του Ιταλού μετανάστη, εστιάτορα Καίσαρα Καρντίνι (Caesar Cardini) σ’ έναν αυτοσχεδιασμό που προέκυψε εξ ανάγκης. Όπως διηγείται η κόρη του Rosa (1928-2003), η Caesar’s γεννήθηκε σ’ ένα εστιατόριο της Τιχουάνα, εκείνο το αγχωτικό πρωινό της 4ης Ιουλίου του 1924, όταν το προσωπικό αντιλήφθηκε πως είχε ξεμείνει από βασικές πρώτες ύλες για τη δημιουργία του καθιερωμένου του μενού. Υπό το κράτος της πίεσης των πελατών, ο πατέρας της, Caesar Cardini, που ναι μεν έμενε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά λειτουργούσε το εστιατόριο στο Μεξικό, προκειμένου να αποφύγει το καθεστώς της Ποτοαπαγόρευσης, σκαρφίστηκε μια χορταστική σαλάτα με ό,τι βρήκε διαθέσιμο στα ψυγεία του. Έγραψε και στον πίνακα με τα πιάτα ημέρας ένα βαρύγδουπο «του σεφ» και …έτσι άρχισαν όλα. Δεν ήταν λίγα βέβαια τα άτομα που δούλευαν για τον Cardini που δήλωσαν στη συνέχεια ότι η ιδέα ήταν στην πραγματικότητα δικιά τους και περιέπλεξαν το στόρι.

Ωστόσο παραμένει σχεδόν βέβαιο πως η Σαλάτα του Καίσαρα γεννήθηκε στο συγκεκριμένο εστιατόριο, γεγονός που εμμέσως διασταυρώνεται και από τη μαρτυρία της θρυλικής Τζούλια Τσάιλντ (Julia Child) ότι ως παιδί είχε φάει μια Σαλάτα του Καίσαρα στο εστιατόριο του Cardini τη δεκαετία του 1920. Θα πέρναγαν καμιά 20αριά χρόνια για να κατακτήσει η Caesar’s τη νεοϋορκέζικη γαστρο-σκηνή (και να της ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση του κόσμου). Η αρθρογράφος Dorothy Kilgallen έγραψε το 1946 ένα θέμα που προανήγγειλε την άφιξη της Σαλάτας του Καίσαρα στη Νέα Υόρκη από το εστιατόριο Gilmore’s Steak House. Την περιέγραφε ως: ένα περίπλοκο κατασκεύασμα {…} που περιέχει πολύ σκόρδο, ωμά αυγά, κρουτόν, μαρούλι, αντσούγιες, παρμεζάνα, ελαιόλαδο, ξίδι και άφθονο μαύρο πιπέρι». Η Rosa Cardini πάντως διαφώνησε πως η σαλάτα του πατέρα της είχε αντσούγιες και μια ελαφριά αλμυροτσουχτερή αίσθηση που μπορούσε να διακρίνει κανείς στο ντρέσινκγ θεωρεί ότι προερχόταν από τη χρήση της γούστερ σος. Όσο για το μαρούλι, στην αρχική εκδοχή δεν ήταν ψιλοκομμένο, καθώς σκοπός ήταν να μπορεί να τη φάει κάποιος με το χέρι, απλώς σηκώνοντας τα φύλλα μαρουλιού.

Σήμερα βρίσκουμε τη Σαλάτα του Καίσαρα σε πάρα πολλές εκδοχές ακόμη και με κρέας ή θαλασσινά (στην Ελλάδα κυριαρχεί ως βάση το μαρούλι και ο μεταγενέστερος συνδυασμός μπέικον-κοτόπουλο-κρουτόν) και με πολύ διαφορετικά ντρέσινγκ: άλλα πιο κοντά στο ελαιόλαδο κι άλλα πιο κοντά στη μαγιονέζα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ντρέσινγκ, οι αυτοσχεδιασμοί ποικίλλουν στην προσπάθεια των δημιουργών να αποφύγουν τη χρήση ωμών κρόκων αυγού. Κυκλοφορούν και πάρα πολλές έτοιμες σάλτσες του Καίσαρα, με την επωνυμία Cardini ή την ένδειξη «αυθεντική», εμπορικά σήματα που πάντως εμφανίστηκαν αρκετές δεκαετίες μετά τη δημιουργία της. Στα εστιατόρια του Μεξικού, συχνά αντί για κρουτόν χρησιμοποιούνται τορτίγιας και αντί για παρμεζάνα, τοπικά τυριά. Γενικά ο αυτοσχεδιασμός δεν αλλοιώνει αλλά μάλλον τιμά το πνεύμα της σαλάτας του Καίσαρα Καρντίνι, που όπως είπαμε δεν ήταν άλλο, απ’ το να αξιοποιήσει ό,τι του βρισκόταν στο ψυγείο και το ράφι…

Πηγή:Newpost.gr


Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!