Breaking News
Γ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΟΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΓΛΩΣΣΑ
Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
ΣΤΑ «ΒΡΑΧΙΑ» ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ «ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ» ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ
ΤΙ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΥ «ΣΕ Α’ ΕΝΙΚΟ ΚΑΙ Β’ ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΟ» ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΘ. ΔΡΟΥΓΟΣ – ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Η ΧΩΡΑ – ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΟ
ALFA ROMEO: Η GIULIA ΦΟΡΑΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ
ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΡΣΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
«NEKΡΩNEI» Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ
ΜΕ ΧΑΣΟΥΡΑ… ΔΕΚΑΔΩΝ ΕΚΑΤ. ΑΠΟΧΩΡΕΙ Η ΒLACKROCK ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ REAL STATE
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 6 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΚΛΑΜΠ ΣΤΗΝ ΑΝΚΟΝΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ: ΤΟ ΜΠΛΕ ΦΟΥΛΑΡΙ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΤΣΙΠΡΑ: ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ: ΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩ ΚΡΑΤΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΟΣΟ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΗΔΗΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Του Δρ. Παναγιώτη Ν. Σφαέλου*

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις καταφεύγουν στην πρακτική των δημοψηφισμάτων για να βγουν από τα αδιέξοδα, που οι δημοκρατίες ποτέ δεν έχουν αφού υπάρχει η μέγιστη δημοκρατική λύση των εκλογών. Παρότι τα δημοψηφίσματα είναι δημοκρατικά μέσα έκφρασης της κοινης γνώμης και δείγματα άμεσης δημοκρατίας, δεν δίνουν λύσεις στα αδιέξοδα ή περιπλέκουν τις καταστάσεις στις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν. Για παράδείγμα, η πρόταση για δημοψήφισμα για το Μνημόνιο από τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011 οδήγησε στην άμεση ανατροπή του λόγω των κινδυνων για την Ευρωζώνη που ενέχονταν στο προτεινόμενο δημοψήφισμα.

Ας δούμε μερικά πρόσφατα δημοψηφίσματα που έχουν γίνει και τις συνέπειες τους, ώστε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

 

Δημοψήφισμα στην Ελλάδα (2015)

Τον Ιούλιο του 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε φτάσει σε αδιέξοδο μετά την άφρονα πολιτική του Βακούφακη, όταν δεν έκλεινε το δεύτερο μνημόνιο και χρηματοδότηση δεν υπήρχε. Οι εταίροι μας έλεγαν όχι σε κάθε πρόταση μας και είχαμε ήδη αθετήσει την πληρωμή του ΔΝΤ της 30 Ιουνίου 2015. Ο Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο Γιούνκερ και το ίδιο βράδυ ανακοινώσε δημοψήφισμα, ενώ οι τράπεζες έκλειναν με capital controls. Ο Τσίπρας πόνταρε στο ΟΧΙ και του βγήκε! Ο λαός είπε ουσιαστικά όχι στα μνημόνια. Όταν όμως ο Τσίπρας είδε ότι το ΟΧΙ σήμαινε έξοδο από την ευρωζώνη και πιθανώς και από την ΕΕ τότε άλλαξε στάση. Έπρεπε να μετατρέψει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ εξαπατώντας τον ελληνικό λαό. Την επόμενη μέρα, οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον ΠτΔ αποφάσισαν να πάνε σε ΝΑΙ και σε τρίτο μνημόνιο. Ξαφνικά το σχέδιο Γιούνκερ που απερρίφθη από τον Τσίπρα έγινε ξαφνικά καλή λύση και οδηγηθήκαμε σε ένα τρίτο σκληρότερο και, εν πολλοίς, αχρείαστο μνημόνιο με 100 δις ζημία. Ζημία που φυσικά δεν πλήρωσε ο Βαρουφάκης αλλά ο ελληνικός λαός, ενώ ο υπερφίαλος υπουργός οικονομικών βρέθηκε στη Βρετανία να συμβουλεύει τώρα τον Τζέρεμι Κόρμπιν, Προέδρου του Εργατικού Κόμματος.

Το δημοψήφισμα αυτό ήταν μια παρωδία. Χωρίς καθαρό ερώτημα και με έναν λαό μπερδεμένο και στημένο σε ουρές για ανάληψη μετρητών από τα ATM. Μια κατάσταση τραγελαφική για την οποία ο Τσίπρας δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις. Το δημοψήφισμα αυτό κράτησε τον Τσίπρα στην εξουσία, αλλά κατέστρεψε τη χώρα και την δίχασε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, φόρτωσε την οικονομία με πρόσθετα μετρά και περαιτέρω περικοπές συντάξεων. Τα δημοψήφισμα αυτό λοιπόν έκανε ζημία όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία. Ήταν λοιπόν αρνητικό το πρόσημο του και πρέπει να πούμε ότι οδήγησε σε περισσότερα αδιέξοδα από όσα θα έλυνε.

 

Δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit (2016)

Στη Βρετανία, το δημοψήφισμα που απoφάσισε το Brexit διεξήχθη εν μέσω οικονομικής κρίσης και με τους λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές του Nigel Farage να ρίχνουν το φταίξιμο στην ΕΕ, που δήθεν τους «βάζει μέσα» οικονομικά και δήθεν δημιουργεί ορδές μεταναστών προς την Βρετανία. Ψευδεπίγραφα διλήμματα, αφού η ΕΕ έδινε κονδύλια στη Βρετάνια και από τη μετανάστευση δεν κινδύνευε η Βρετάνια λόγω της εξαίρεσης της από τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και ειδικότερα από τις συνθήκες Σένγκεν και Δουβλίνο. Σε ένα τέτοιο κλίμα ευρωσκεπτικισμού, οδηγηθήκαμε σε ένα δημοψήφισμα με λάθος ερωτήμα. Το αποτέλεσμα ήταν να διχαστεί η χώρα, με τα αστικά κέντρα να ψηφίζουν παραμονή και την επαρχία να ψηφίζει έξοδο. Λόγω του αποτελέσματος, έχουμε μια μακροχρόνια διαδικασία Brexit, χωρίς η ΕΕ και η Βρετανία να μπορούν να έλθουν σε συμφωνία για την μεταξύ τους σχέση μετά το Brexit. Με τη Σκωτία και την Βόρειο Ιρλανδία να θέλουν να αποσχιστούν, με την πιθανότητα μη διακίνησης προϊόντων προσώπων στην κοινή αγορά. Με κίνδυνο για τα δικαιώματα Ευρωπαίων και Βρετανών στην ΕΕ. Τα χρήματα που υποτίθεται θα γλύτωναν ήταν μια ουτοπία αφού καλούνται να επιστρέψουν 40 δις λίρες στην ΕΕ. Δημιουργήθηκε ένα αδιέξοδο που θα είχε αποφευχθεί αν δεν γινόταν δημοψήφισμα.

 

Δημοψήφισμα στην Καταλονία (2017)

Το δημοψήφισμα στην Καταλονία – το οποίο απεφάνθη υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας – δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη συνοχή της Ισπανίας, δίχασε τον λαό και ο Καταλανός ηγέτης Ποουτσδεμόν βρέθηκε εξόριστος και υπόδικος στις Βρυξέλλες. Ήταν ένα δημοψήφισμα με αβέβαιο μέλλον. Πρώτον, δεν οδήγησε σε Ανεξαρτησία και δευτέρον, μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας τι θα ακολουθούσε; Κανένα σχέδιο. Άρα, ήταν αποτυχημένο δημοψήφισμα.

Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ (2018)

Εδώ κλήθηκε ο λαός της ΠΓΔΜ να αποφασίσει αν θέλει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο λαός ήταν διχασμένος με τον Πρωθυπουργό να θέλει τη συμφωνία ενώ ο Πρόεδρος Ιβανόφ διαφωνούσε. Επίσης, στο ερώτημα κλήθηκαν να τοποθετηθούν πολίτες διαφορετικών εθνοτήτων, Αλβανοί και Σλαβομακεδόνες που θέλουν διαφορετικά πράγματα. Επίσης, οι πιέσεις της Δύσης έκανε τον λαό να αντιδράσει και να μην πάει να ψηφίσει. Η αλήθεια είναι ότι την Ελλάδα εξυπηρετεί η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα (κάτω του 50 %) καθως η συμφωνία δεν θα προχωρήσει. Μια συμφωνία που δίνει τα πάντα στα Σκόπια και εκείνοι την απορρίπτουν γιατί θέλουν να ονομάζονται αμιγώς «Μακεδονία», δηλαδή χωρίς επιθετικό προσδιορισμό. Η λύση στο αδιέξοδο και στις δυο χώρες είναι οι εκλογές. Εκεί, αν αποδοκιμαστούν Ζάεφ και Τσίπρας είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία θα έχει ναυαγήσει, ευτυχώς για την Ελλάδα. Τα δημοψηφίσματα δεν δίνουν λύσεις. Λύση δίνουν οι εκλογές και οι ορθές πολιτικές που δεν προδίδουν την εμπιστοσύνη του λαού. Τα συλλαλητήρια εδώ έχουν ήδη μιλήσει κατά της συμφωνίας και ο Τσίπρας θα αποδοκιμαστεί στις εκλογές που έρχονται ιδιαίτερα στη Μακεδονία. Άρα, το δημοψήφισμα αυτό περιέπλεξε τα πράγματα στα Σκόπια αλλά εδώ μας ευνόησε τελικά καθώς μια κακή συμφωνία δεν θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν.

 

Συμπερασματικά, τα δημοψηφίσματα είναι πρακτικές άμεσης δημοκρατίας αλλά ενέχουν τεράστιο κίνδυνο παρανόησης και ψευδεπίγραφων διλημμάτων που οδηγούν σε νομικά τετελεσμένα που δεν αναιρούνται όπως στη Βρετανία με το Brexit. Τα δημοψηφίσματα προκαλούν αβέβαιες καταστάσεις και δίνουν άλλοθι σε κυβερνήσεις να χειραγωγήσουν τις μάζες. Οι πολιτικοί πρέπει να προτιμούν τις εκλογές και να θέτουν την ατζέντα τους και να λαμβάνουν μια καθαρή εντολή επί των θέσεων τους. Οι εκλογές πάντα ξεκαθαρίζουν το τοπίο και δίνουν διέξοδα στις δημοκρατίες.

∗ Ο Παναγιώτης Ν. Σφαέλος (BA, LLB, LLM, PhD) είναι Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου Kent (UK). Είναι Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και της Ένωσης Συντακτών Λονδίνου

 

∗ Το άρθρο εκφράζει προσωπικές θέσεις και εκτιμήσεις

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!