Breaking News
Η ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ
ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΑΕΛΟΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ
ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ !!
Η ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ !!
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΟΤΣΔΑΜ
ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ: Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΣΤΕΡ ΤΩΝ ΣΥΝΧΡΟΝΩΝ ΜΜΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ S-400;
Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΕ ΧΑΡΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ! (ΦΩΤΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ: «ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΜΜΑΧΟ»
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΑΠΟΚΟΜIΣΕ ΟΦΕΛΗ Η ΑΘΗΝΑ;
ΤΡΑΜΠ-ΠΟΥΤΙΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ !
ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Η AIRBNB ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΕΦΚΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ…
ΝΤΕΙΒΙΣ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ BREXIT ΤΗΣ ΜΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ BΡΕΤΑΝΙΑ
16 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 – ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΟΝΕΙΡΩΞΗ ΤΩΝ «ΑΝΑΤΟΛΙΤΩΝ ΜΠΟΥΝΤΑΛΑΔΩΝ»

Του Αλεξανδρου Νικλαν

 

Είναι μια κουβέντα που στο Geopolitics ήμασταν ανάμεσα στους πρώτους που την είχαμε αναφέρει. H Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε έλεγχο της Μεσογείου και να γίνει ναυτική υπερδύναμη της περιοχής. 

Η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας κλιμακώνεται λόγω ΕΜΕΑ και Ρωσίας. Στην πρώτη περίπτωση λόγω των εντάσεων που υπάρχουν και στην δεύτερη διότι η Τουρκία προσπαθεί να ελέγχει ναυτικές οδούς. Είναι κάτι που έχω επισημάνει εδώ και καιρό και μάλιστα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκική Βίβλο εξωτερικής πολιτικής. Για αυτό δεν τους ενδιαφέρει και ολοκληρωτικός πόλεμος με την Ελλάδα, αλλά απλά ένα κομμάτι των νησιών για να βάλουν πόδι μέχρι εκεί που χρειάζεται για να έχουν τον έλεγχο ναυτικών οδών.

Η κατασκευή αεροπλανοφόρου και η ενίσχυση του Π.Ν. τους ακόμα και τώρα που η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας είναι δύσκολη, έχει στρατηγικό στόχο να γίνει ναυτική υπερδύναμη της Μεσογείου. Μάλιστα η βιασύνη τους είναι μεγάλη πλέον καθώς και η Αίγυπτος είναι σε διαδικασία απόκτησης σκαφών τύπου «Mistral» με δυνατότητα μεταφοράς ελικοφόρων, κάτι που σίγουρα θα δυσκολέψει την επίτευξη του στόχου της Άγκυρας.

Ένα πράγμα που μαθαίνει κανείς διαβάζοντας τις αναφορές και τις εκθέσεις τους, είναι πως διαβάζουν ιστορία. Ξέρουν πως διαλύθηκαν ως Οθωμανική αυτοκρατορία γιατί δεν είχαν έλεγχο των θαλασσών. Είναι αντικειμενικός ο σκοπός και στόχος στρατηγικής τους. Θέλουν όχι μόνο το Αιγαίο αλλά και όλη την Μεσόγειο για να υπερισχύουν σε Βόρειο Αφρική, Νότιο Ευρώπη και ΕΜΕΑ, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και προς Ρωσία και ΗΠΑ με ένα ισχυρό στόλο τους.

Ξέρω ότι πολλοί ίσως γελούν με το παραπάνω, κυρίως λόγω των στρατιωτικών αδυναμιών τους αλλά και της οικονομικής δυσκολίας τους. Το μόνο που θα αναφέρω εδώ είναι πως ως στόχος μπορεί να μην επιτευχθεί 100% άμεσα, αλλά αν κάποιος σκεφτεί σε τι κατάσταση ήταν τόσο η οικονομία της Τουρκίας όσο και οι Ε.Δ. της, την δεκαετία του 1980 και συγκρίνει με το σήμερα, θα αντιληφθεί πώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο «γραφικά».

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της Τουρκίας λόγω του απόλυτου ελέγχου στο Αιγαίο. Δεν είμαστε ο αυτοσκοπός των σχεδίων τους. Η Τουρκία έχει πάντα ένα σχέδιο που το έχουν ως ονείρωξη… να πετύχουν να γίνουν υπερδύναμη. Με όποιον τρόπο. Ναι.. είναι «μπουνταλάδες», ναι, κάνουν χοντράδες και λάθη, ναι έχουν τα χίλια κακά.

Το θέμα όμως είναι πώς όλα αυτά τα αρνητικά δεν τα εκμεταλλευόμαστε και περιμένουμε χωρίς κανένα στρατηγικό/εθνικό σχέδιο και χωρίς ικανότητα δική μας, πέρα από το να αποκτήσουμε «ετερόφωτη αμυντική ισχύ» από τρίτους (ΝΑΤΟ, ΕΕ) να σταθούμε ισχυροί.

 

 

 

Ηuffingtonpost.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!