Breaking News
Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΑΝΥΔΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ
ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΤΑ 1,4 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ «ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ
TI ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΙΟ…. ΜΑΖΕΜΕΝΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ «ΩΚΕΑΝΙΣ»: ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ
ΕΚΤΟΞΕΥΘΗΚΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΚΑΦΟΣ ΒΕRESHEET ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ: O ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ (ΔΕΝ) ΕΙΔΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΩΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
Ο Γ.ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ Δ.ΔΑΒΕΤΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)
106 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Η ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
ΝΙΚΟΛΑ ΣΤΕΡΤΖΟΝ – Η ΣΚΩΤΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT
ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ: ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ ΩΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OI ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η ΠΕΡΙΔΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ
Γ.ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ: ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

Της Μίνας Μπουλέκου∗

Η μάστιγα της ανεργίας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις την τελευταία 8ετία πλήττοντας έντονα τον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα τους νέους μας που δεν έχουν διεξόδους φυγής όντας εγκλωβισμένοι στα γραφειοκρατικά γρανάζια ενός συστήματος του κράτους που τελεί σε αποσύνθεση, χωρίς μέτρα ανάπτυξης από την μία και σκληρών οικονομικών μέτρων από την άλλη, οδηγώντας αυτόματα σε ραγδαία επιδείνωση αυτής της μάστιγας.

Η ανάγκη των νέων ανθρώπων για προσφορά πέφτει στον καιάδα δημιουργώντας έντονα συναισθΚήματα απογοήτευσης, κατάθλιψης, άγχους και πικρίας, την αίσθηση ανικανότητας συντήρησης του ατομικού και της οικογένειας με αποτέλεσμα οι ισορροπίες να κλονίζονται σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Το εκπαιδευτικό σύστημα από την μία και οι ισχυρές δομές της ελληνικής οικογένειας από την άλλη, που γαλουχήθηκαν οι νέοι μας γενιές τώρα, κατέγραψαν ως πάγια σταθερά μια προκαθορισμένη πορεία όπου ο κάθε νέος είχε θέσει στόχους για το δικό του αύριο που δεν έρχεται τελικά.

Τα παιδιά μεγαλώνοντας έχουν εμπεδώσει την αξία της συνεισφοράς και της αποδοχής τους στο κοινωνικό σύνολο προσφέροντας τις υπηρεσίες τους μέσα από την εργασία. Και όταν έρχεται η ώρα για το μεγάλο βήμα της εξέλιξης τους, βλέπουν τις πόρτες κλειστές, νιώθοντας ότι ακυρώνονται εξ’ ολοκλήρου όλοι τους οι κόποι και οι προσπάθειες τους για ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

 Σε μια ζοφερή πραγματικότητα όπου οι ευκαιρίες υφαρπάζονται με ευκαιριακά διλήμματα, χάσαμε τον προορισμό μας, όταν η έννοια της αξιοκρατίας σε ενδεχόμενες προσλήψεις καλύπτονται κατά κόρον από πολιτικές σκοπιμότητες. Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια καλούνται λοιπόν οι νέοι μας να αναβάλουν τα όνειρά τους για λιγότερο ή περισσότερο χρόνο. Αυτό δημιουργεί μια, περισσότερο ή λιγότερο, παρατεταμένη διάσταση ανάμεσα στις προσδοκίες τους και στην αλήθεια της πραγματικότητάς τους, ανάμεσα στο ιδανικό και στο υπαρκτό, ανάμεσα στο «θέλω» και στο «μπορώ». Αυτή η διάσταση είναι παράγοντας συνεχούς άγχους που μπορεί να οδηγήσει κάποιες επιρρεπείς προσωπικότητες στην ανάπτυξη της ψυχοπαθολογίας δημιουργώντας ψυχικές διαταραχές.

 Οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτή την παθογόνο κατάσταση είναι ότι οι άνεργοι αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες όχι μόνο τις υλικές, αλλά και τις πνευματικές. Η οικονομική δυσπραγία τους ωθεί στη μιζέρια και στην εξαθλίωση. Οι δημιουργικές τους ικανότητες μένουν αναξιοποίητες, με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται μειονεκτικά απέναντι σ’ αυτούς που παράγουν έργο.

Το άγχος και η ανασφάλεια για το μέλλον αναγκάζουν το άτομο να συμβιβαστεί με εργασίες άσχετες προς τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντα του και κατώτερες των δυνατοτήτων του. Η στέρηση του δικαιώματος της εργασίας κλονίζει την εμπιστοσύνη του ατόμου προς την πολιτεία και ενισχύει την αδιαφορία για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα και εδώ πραγματικά ελλοχεύει ο κίνδυνος. Σ’ αυτή την νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει συμπαρασύρει και την χώρα μας αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για την ζωή μας είναι αυτοί που μας καταστρέφουν διαιωνίζοντας ανισότητες και χάσματα.

Η περιθωριοποίηση των ανέργων αναπτύσσει αισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού, που με τη σειρά τους δημιουργούν αντικοινωνικές εκδηλώσεις όπως βία, εγκληματικότητα και ρατσισμό. Η απογοήτευση που προκαλείται από τη διάψευση των ονείρων και τη συνεχή απόρριψη τους, τους οδηγεί σε αναζήτηση τρόπων διεξόδου όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ναρκωτικά, αλκοολισμός, αυτοκτονίες, όπως ορίζεται από τους ειδικούς ψυχοθεραπευτές μια τάση φυγής, που τελικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον κατακερματισμό και στην απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης.

Μια ενδεχόμενη διέξοδος είναι και η μετανάστευση σαν φαινόμενο που επαναλαμβάνεται μέσα στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, άνθρωποι ικανοί με πολλές δυνατότητες αξιοποιούνται σε ξένες χώρες και εμείς εδώ κατακρίνουμε το σύστημα. Είναι πραγματικά λυπηρό για την ελληνική κοινωνία.

Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Η Πολιτεία οφείλει να μπει σε τροχιά επανάκαμψης της εθνικής οικονομίας πραγματοποιώντας ριζικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην τόνωση και την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου.

Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου, να ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις, να προσελκυσθούν ξένα κεφάλαια και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίες, αυτό βέβαια προϋποθέτει και έναν πιο ευέλικτο φορολογικό μηχανισμό που θα είναι κατάλληλος για αυτούς που θα θελήσουν να προσφέρουν.

Κρίνεται αναγκαία η διαρκής επιμόρφωση και εξειδίκευση των νέων για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, με οργανωμένα προγράμματα που στόχο θα έχουν την βελτίωση και τον σωστό επαγγελματικό προσανατολισμό ώστε τα επαγγέλματα που θα επιλέξουν να ανταποκρίνονται στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτελεσματική λειτουργία των φορέων που έχουν ως αρμοδιότητα τη στήριξη των ανέργων (οικονομικά επιδόματα, ένταξη σε προγράμματα εύρεσης εργασίας, επιδοτούμενες θέσεις). Αγκάθι βέβαια παραμένει και η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης που αποτελεί ένα ακόμη μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας.

Με γνώμονα τα παραπάνω, η εργασία είναι το φάρμακο της ανεργίας, αποτελεί την λύση στην φτώχια και την εξαθλίωση, εάν θέλουμε να χειραφετηθούμε απαλλαγμένοι από κάθε είδους αποκλεισμό. Είναι το έναυσμα μιας δημιουργικής αρχής και το κίνητρο για κάθε νέο που αναζητεί την ταυτότητα του μέσα στο Κοινωνικό Γίγνεσθαι.

Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι ο κύριος μοχλός που θα συντελέσει σε αρμονικές ισορροπίες μεταξύ των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη να επαναπροσδιορισθούν.

Ο Γάλλος συγγραφέας Albert Camus έλεγε ότι «Χωρίς δουλειά, η ζωή σαπίζει, αλλά όταν η δουλειά είναι άψυχη, η ζωή εκφυλίζεται και ξεψυχάει»,  τι από τα δύο ισχύει για εμάς; θα το εξερευνήσουμε εν καιρώ με την πάροδο του χρόνου ανακαλύπτοντας ίσως τις νέες ευκαιρίες που θα μας δοθούν σε ένα ευνομούμενο και πιο δίκαιο κράτος.

∗ Η Μίνα Μπουλέκου είναι Συγγραφέας-Ποιήτρια-Αρθρογράφος, Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!