Breaking News
ΝΤΕΙΒΙΣ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ BREXIT ΤΗΣ ΜΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ BΡΕΤΑΝΙΑ
16 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 – ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018: ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ: ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΩΝ
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΝΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟ «ΓΙΑΤΙ» ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΑ LEROY MERLIN
H TOYΡΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΛΕΕΙ Ο Ν.ΜΙΧΑΙΛΙΔΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝΣΤΟΝ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΚΟΝΤΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ 17Ν Ο ΘΑΝΟΣ ΑΞΑΡΛΙΑΝ
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΣΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΤΟΣ
ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΙΡΩΣ
XAOΣ! ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΕΡΒΩΝ ΣΕ ΖΑΕΦ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, ΜΟΝΟ ΣΕΡΒΙΑ»
XAMENOI ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ !!
ΚΡΥΒΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ;*
ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ Β’ΑΘΗΝΩΝ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ ΣΤΗ ΝΔ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Η τακτική της ελληνικής πλευράς να δίνει μεγάλο βάρος στις συμμαχίες, ως πολιτική κατευνασμού έναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είναι μια ελλιπής τακτική, καθώς βάζει σε δεύτερο ρόλο τον άλλο άξονα πίεσης που είναι η αποτρεπτική ισχύ. Και όταν γίνεται λόγος για αποτρεπτική ισχύ, δεν αφορά αποκλειστικά τα στρατιωτικά μέτρα (ασκήσεις, αύξηση επάνδρωσης, περιπολίες κτλ) αλλά και την ανάδειξη νέων στρατηγικών συμμαχιών, που μπορούν να αναβαθμίσουν το διεθνές προφίλ της Ελλάδας. Δηλαδή συμμαχίες, με τις οποίες η Τουρκία αδυνατεί να ταυτιστεί πλήρως, εξαιτίας αντίθετων γεωπολιτικών επιδιώξεων σε συνάρτηση με τα συμφέροντά τους.

Στον τριπολικό κόσμο που αναδύεται (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα) η αμερικανική παντοκρατορία της δεκαετίας του ‘90 έχει πάψει να καθορίζει από μόνη της τις ευαίσθητες ισορροπίες. Η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και άλλες ανερχόμενες περιφερειακές δυνάμεις όπως η Ινδία, δημιουργούν νέες προϋποθέσεις συμμαχιών και συνεργασιών σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, με μικρότερους και αδύναμους παίκτες όπως η Ελλάδα. Η ΕΕ εμμένει σε μια τακτική λεκτικών προειδοποιήσεων έναντι της Άγκυρας, ενώ οι Αμερικανοί από την πλευρά τους, παρότι αντιπαθούν τον Ερντογάν, δεν θέλουν να δώσουν την Τουρκία δώρο στο ρωσικό άρμα.

Η Ελλάδα, ως χώρα που συμμετέχει σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, καλείται να αναπτύξει μια πολυδιάστατη στρατηγική που θα την αναβαθμίσει ‘πρωτίστως’ διπλωματικά και ‘δευτερευόντως’ στρατιωτικά. Πρέπει, στην ουσία, να δει τι μπορεί να πάρει από τις υπερδυνάμεις που βρίσκονται στον ευρασιατικό χώρο, ώστε να αναπτύξει μια νέα διπλωματική αρχιτεκτονική, σε μεγάλο βαθμό αυτόφωτη και χωρίς να έρθει σε ρήξη με τις παραδοσιακές συμμαχίες της.

Ρωσία

Αρχικά, η Ρωσία, θα μπορούσε με μια επαναπροσέγγιση από την πλευρά της Αθήνας που δεν θα «θίγει» τους Δυτικούς, να βοηθήσει τις ενεργειακές επιδιώξεις της χώρας που έχουν μπει στον πάγο. Κυρίως όμως, μια συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα θα βοηθούσε στην ενίσχυση του ελληνικού στρατού με αποτελεσματικά και φθηνά όπλα (αντιαεροπορικό pantsir, αναβάθμιση S-300 και TOR-M1) τα οποία ο στρατός μας ήδη χρησιμοποιεί – εκτός απ’ το Pantsir. Η ρωσική πλευρά έχει αναπτύξει μια στρατηγική σχέση με την Τουρκία στον στρατιωτικό και εσχάτως στον πυρηνικό τομέα, κάτι που αποτελεί για την Ελλάδα αρνητική εξέλιξη σε βάθος χρόνου αναφορικά με το στρατιωτικό ισοζύγιο.

Βέβαια, εδώ υπάρχουν μερικά ‘αγκάθια’ για την Αθήνα που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Η Μόσχα, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ελληνοτουρκική διαμάχη, για να εκπληρώσει τον πάγιο στρατηγικό της στόχο που δεν είναι άλλος από την αλλαγή του καθεστώτως διαχείρισης των στενών των Δαρδανελίων.

Τα δύο σενάρια

Σενάριο 1: Αν Ελλάδα και Τουρκία συγκρουστούν, τυχόν νίκη της Ελλάδας ίσως αναθεωρήσει τις συνθήκες της Λωζάνης (1923) και του Μοντρέ (1936) υπέρ της. Αυτή θα είναι μια εξέλιξη που θα βοηθήσει την Ρωσία σαν διαμεσολαβητική δύναμη να έχει λόγο στο νέο καθεστώς των Στενών που ενδεχομένως να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις. Μπορεί αυτό το σενάριο να λειτουργήσει υπέρ της Αθήνας, αλλά η ρωσική υποστήριξη των ελληνικών θέσεων δεν αποτελεί βεβαιότητα.

Σενάριο 2: Τυχόν νίκη της Τουρκίας, θα φέρει νέο καθεστώς στο Αιγαίο αυξάνοντας την τουρκική επιρροή και έλεγχο τόσο στο αρχιπέλαγος μέχρι τον 25ο μεσημβρινό, όσο και στα Δαρδανέλια. Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία δύσκολα θα αποσπάσει «συμμαχικά» προνόμια από την Άγκυρα, καθότι στη γείτονα υπάρχει ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που δεν έχει μάθει να μοιράζεται. Ωστόσο, ούτε και σε αυτό το σενάριο μπορούν να δωθούν εγγυήσεις, αφού η Τουρκία η οποία δεν έχει καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, μετά από μια νίκη της, ίσως προβεί σε ευρύτατης κλίμακας παραχωρήσεις προς την Μόσχα που θα συμπεριλαμβάνουν και το Αιγαίο! (συνεκμετάλλευση, συγκυριαρχία).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων στον στρατιωτικό τομέα θα ενισχύσει την Ελλάδα μειώνοντας την πιθανότητα σύγκρουσης με την Τουρκία, αποτρέποντας παράλληλα μια ανεπιθύμητη μεταπολεμική διαπραγμάτευση. Η προβολή αποτρεπτικής ισχύος από την Αθήνα είναι επιβεβλημένη, καθώς δεν είναι βέβαιη η έκβαση σε μια μελλοντική αναμέτρηση με την Τουρκία, ούτε και η στάση της Ρωσίας.

Κίνα

Αν και γεωγραφικά δεν έχει άμεση σχέση με τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η παραδοσιακά εσωστρεφής κινεζική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε αναθεωρητική φάση, στρεφόμενη σταδιακά προς τα δυτικά, καθώς από εκεί θα περάσει ο νέος δρόμος του μεταξιού, χερσαίος και θαλάσσιος. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο αναπτύσσει το δόγμα του «ελέγχου των λιμένων» που δεν είναι άλλο από τον έλεγχο καίριων στρατηγικών λιμανιών παγκοσμίως, όπως του Πειραιά. Η κινεζική ηγεσία θεωρεί την Ελλάδα τον νούμερο ένα προνομιακό εταίρο για την ανάπτυξη των εμπορικών της δεσμών με την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν ανοδική πορεία κυρίως σε ότι αφορά τις υποδομές. Εκτός από τον Πειραιά, η Κίνα δείχνει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ ήδη καταγράφεται κινεζική συμμετοχή και στην κοινοπραξία υπό την Lamda Development για την ανάπλαση του Ελληνικού.

Σε καθαρά γεωπολιτικό επίπεδο, οι Κινέζοι έχουν δυσαρεστηθεί με την Τουρκία, σχετικά με την στάση της δεύτερης στο θέμα των μουσουλμάνων τουρκογενών Ουιγούρων, που αποτελούν μειονότητα 9 εκατομμυρίων στη δυτική Κίνα. Ο Ερντογάν έχει συμπεριλάβει στα… σύνορα της καρδιάς του τους Ουιγούρους προβαίνοντας κατά καιρούς σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το Πεκίνο, απαιτώντας να δοθεί σε αυτούς ευρεία αυτονομία. Η Ελλάδα μπορεί να ταυτιστεί με την κινεζική δυσαρέσκεια για την Άγκυρα, αναπτύσσοντας μια στενότερη οικονομικο-στρατιωτική συνεργασία. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε στο πλαίσιο των επενδύσεων, να κοιτάξει και τυχόν συμφέρουσες στρατιωτικές συνεργασίες με το Πεκίνο που θα ενισχύσουν την άμυνά της (κοινές ασκήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσία).

Ήδη το πολεμικό ναυτικό της ασιατικής υπερδύναμης επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα σε μια προσπάθεια να περάσει σαφές μήνυμα, πως θα προστατέψει με κάθε κόστος τα κινεζικά συμφέροντα στους θαλάσσιους εμπορικούς διαύλους, μεταξύ αυτών και του Αιγαίου.

Ινδία

Σίγουρα η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιάζουσα και μάλλον απέχει ολοκληρωτικά από το ελληνοτουρκικό σύστημα αντιπαράθεσης. Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες προς εκμετάλλευση που μπορούν να δώσουν στις ελληνοινδικές σχέσεις μια διαφορετική δυναμική. Η Τουρκία αναπτύσσει εδώ και δεκαετίες στρατιωτικούς δεσμούς με τον μεγαλύτερο εχθρό της Ινδίας, το Πακιστάν (συμπαραγωγές, πύραυλοι yildirim κ.α) την στιγμή που Τούρκοι αξιωματούχοι, με το γνωστό υποκριτικό τους θράσος, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για την ινδική αγορά! Το πρόβλημα όμως για την Ινδία δεν σταματάει εκεί.

Η χώρα έχει ένα μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, περίπου 180 εκατομμύρια(!) με πολλούς εξτρεμιστικούς πυρήνες συμπαθείς σε καθεστώτα σαν αυτό της Τουρκίας. Μεγάλο δε μέρος αυτού του πληθυσμού θεωρεί το Πακιστάν «μητέρα πατρίδα», ενώ η Τουρκία μαζί με πακιστανικό καθεστώς, επικρίνουν συχνά την ινδική ηγεσία για δήθεν καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ως απάντηση στην τουρκική προπαγάνδα, πολλά ινδικά ΜΜΕ ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα μια σειρά καυστικών δημοσιευμάτων για τους χειρισμούς του Ερντογάν στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας πως υπάρχει πλέον σαφές ρήγμα στις σχέσεις Νέου Δελχί- Άγκυρας. Γιαυτό, μια ελληνο-ινδική στρατιωτική προσέγγιση, στους τομείς της τεχνολογίας, των πληροφοριών και της άμυνας, θα αντιστάθμιζε σοβαρά τον τουρκο-πακιστανικό άξονα και θα προσέδιδε νέες μορφές πίεσης προς την Τουρκία.

*Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Metropolitan του Λονδίνου

[the_ad id=»17504″]

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!