Breaking News
Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΑΜΥΝΑΣ
ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ
TΡAMΠ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ GOOGLE: «EΓΩ ΣΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑ»
«ΕΦΥΓΕ» Ο ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: TA NTOKOYMENTA THΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ
ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ , ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΤΗΤΑΣ-ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΜΠΟΥΚΗ!!
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο ΤΡΑΜΠ ΘΕΛΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.
ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΟΥΣ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ» ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΡΑΜΠ-ΠΟΥΤΙΝ
ΠΡΟΣ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ;
Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΣΠΑ 2018 – 2019: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ
ΛΗΣΤΕΣ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΕΝΩ ΚΟΙΜΟΤΑΝ
Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΠΑΤΑΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΓΚΑΖΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ
Η ΜΟΝΗ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΉΤΑΝ ΤΟΥ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ΔΙΑΒΟΗΤΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΩΝ SS «SKANDERBEG»

Του Νικολάου Ι. Καραμπέτσου∗

Στην πρώτη φάση το Πολέμου και σ’ όλες τις κατακτημένες περιοχές, οι Γερμανοί συγκρότησαν ένοπλα τμήματα και μονάδες, κυρίως για την καταπολέμηση των παρτιζάνων. Ένα απ’ τα χειρότερα, ήταν και η 1η «Αλβανική Μεραρχία».  Η Αλβανία κατελήφθη από τους Ιταλούς, τον Απρίλιο του 1939.  Μετά την κατάληψη Ελλάδας και Γιουγκοσλαβίας, η «ιταλική» Αλβανία επεκτάθηκε εδαφικά, περιλαμβάνοντας ακόμα και το Κόσσοβο, πραγματοποιώντας το όνειρο των Αλβανών εθνικιστών για τη «Μεγάλη Αλβανία». Οι Αλβανοί, υπό την προστασία των Ιταλών, άρχισαν τις σφαγές Ελλήνων, Σέρβων και Μαυροβούνιων. Σταδιακά και πολύ σύντομα, ο σερβικός πληθυσμός ειδικά στο Κόσσοβο είχε είτε εκδιωχθεί, είτε πεθάνει. Μετά όμως, απ’ την ιταλική συνθηκολόγηση το 1943, οι Γερμανοί πήραν υπό την «προστασία» τους, τους Αλβανούς που συνεργάζονταν με τους πρώην συμμάχους τους Ιταλούς και ειδικά την «Μπάλι Κομπετάρ», την αλβανική «πολιτοφυλακή», που ευθύνονταν για χιλιάδες θανάτους.

 Μεραρχία SS

Οι Γερμανοί ενέταξαν έναν αριθμό Αλβανών στην 13η Ορεινή Μεραρχία των Waffen SS, «Handschar». Στην Μεραρχία αυτή, υπηρετούσαν κυρίως Βόσνιοι μουσουλμάνοι.  Οι 1.000 περίπου Αλβανοί, που υπηρέτησαν σ’ αυτή, σχημάτισαν το 1ο τάγμα του 2ου Συντάγματος, το οποίο, κατόπιν, μετονομάστηκε σε 28ο Σύνταγμα.  Λίγο αργότερα, άλλοι 500 Αλβανοί εντάχθηκαν, στις τάξεις της Μεραρχίας. Κατόπιν τούτου, οι Γερμανοί αποφάσισαν να σχηματίσουν μια εξ’ ολοκλήρου «αλβανική μεραρχία». Η Αλβανική Μεραρχία των SS λοιπόν άρχισε να σχηματίζεται τον Απρίλιο του 1944, με την προοπτική να υπηρετήσει αποκλειστικά, στο Κόσσοβο, κατόπιν αιτήματος του πολιτικού ηγέτη των Αλβανών εθνικιστών, Μπέτρι Πεγιάνι.  Η Μεραρχία έλαβε τον επίσημο «τίτλο» 21η Μεραρχία Waffen SS «Skanderbeg».  Αν και παρουσιάστηκαν πάρα πολλοί Αλβανοί εθελοντές για κατάταξη, μόνο 6.000 από αυτούς, κρίθηκαν κατάλληλοι. Έτσι στη νέο-συγκροτημένη μεραρχία εντάχθηκε και το αλβανικό τάγμα «Handschar».  Η επίσημη «ίδρυση» της Μεραρχίας έγινε την 1η Ιουλίου και εντάχθηκε στο ΧΧΙ Ορεινό Σώμα Στρατού.  Οι αξιωματικοί και οι περισσότεροι υπαξιωματικοί, ήταν Γερμανοί. Διοικητής της, τοποθετήθηκε ο Γερμανός ταξίαρχος των SS Άουγκουστ Σμιντχούμπερ.

Η δύναμη της Μεραρχίας δεν ξεπέρασε ποτέ τους 6.500 άνδρες.  Οι άνδρες έφεραν ιταλικό και γερμανικό οπλισμό. Φορούσαν γερμανικές ή ιταλικές στολές.  Φορούσαν ακόμα και στολές του Βασιλικού Γιουγκοσλαβικού Στρατού. Οι εξαρτήσεις προέρχονταν από κάθε διαθέσιμη πηγή. «Έμβλημα» της Μεραρχίας ήταν ο αλβανικός «Δικέφαλος Αετός». Η Μεραρχία διέθετε μια επιλαρχία ιταλικών αρμάτων Μ15/42, καθώς επίσης, το 50ο και το 51ο Ορεινό Σύνταγμα Πυροβολικού, την 21η Επιλαρχία Αναγνώρισης, την 21η Αντιαρματική Μοίρα, το 21ο Ορεινό Τάγμα Μηχανικού, το 21ο Τάγμα Επιμελητείας, το 21ο Τάγμα Διαβιβάσεων και το 21ο Τάγμα Υγειονομικού.

Η δράση της Μεραρχίας

Οι Αλβανοί, αμέσως μετά τη συγκρότηση της Μεραρχίας, εκτράπηκαν σε φοβερά εγκλήματα και φρικαλεότητες κυρίως κατά των Σέρβων, σε σημείο μάλιστα που οι Γερμανοί να υποχρεωθούν να προβούν σε διάλυση δύο ταγμάτων της Μεραρχίας και να συλλάβουν πολλούς Αλβανούς στρατιώτες. Στις 14 Μαΐου 1944, οι Αλβανοί επέδραμαν σε εβραϊκά σπίτια στην Πρίστινα. Συνέλαβαν 281 Εβραίους, τους οποίους και παρέδωσαν στους Γερμανούς. Οι συλληφθέντες στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, στη Γερμανία. Ελάχιστοι επιβίωσαν.  Οι άνδρες της Μεραρχίας όμως ενεπλάκησαν και σε σφαγές Αλβανών μη φίλα προσκείμενων προς τις δυνάμεις του «Άξονα».  Εκδίωξαν επίσης 10.000 οικογένειες Σέρβων και Μαυροβούνιων απ’ το Κόσσοβο, ενώ παράλληλα βοήθησαν στην εγκατάσταση 72.000 Αλβανών, αλλάζοντας οριστικά την εθνολογική σύνθεση της περιοχής, την οποία εκμεταλλεύτηκαν πολύ αργότερα οι απόγονοι τους το 1999.  Το «κυνήγι» Εβραίων και Σέρβων, συνεχίστηκε εντατικά από τους άνδρες της «Μεραρχίας», η οποία ουσιαστικά δεν υπήρξε ποτέ τίποτε περισσότερο, από μια ομάδα ενόπλων, με μοναδική έγνοια τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις σφαγές και τους βιασμούς.  Τον Ιούνιο του 1944, η Μεραρχία εκτέλεσε την πρώτη μεγάλης κλίμακας άσκηση της. Ακόμα και τότε όμως, η κατάσταση εξετράπη και 400 Ορθόδοξοι άμαχοι εκτελέστηκαν, στο χωριό Αντριγέβιτσα του Κοσσόβου.

 

Καμιά πολεμική αξία

Αμέσως μετά, η αλβανική «Μεραρχία» έλαβε μέρος, σε αντι-παρτιζάνικες επιχειρήσεις μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.  Οι Γερμανοί πείστηκαν ότι, η Μεραρχία μπορούσε να αναλάβει μόνο καθήκοντα «φρούρησης».  Σε συγκρούσεις που ακολούθησαν με τους Σέρβους παρτιζάνους, σκοτώθηκαν περίπου 1.000 Αλβανοί, ενώ πολλοί ακόμη λιποτάκτησαν. Οι Γερμανοί υποχρεώθηκαν τελικά να παραδεχτούν πως η Μεραρχία, δεν είχε καμιά αξία ως πολεμική δύναμη.  Την 1η Σεπτεμβρίου 1944, άνδρες της Μεραρχίας στασίασαν, σκοτώνοντας τους Γερμανούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς τους, ενώ περίπου 3.500 Αλβανοί λιποτάκτησαν.  Ο Χίμλερ, ενέταξε τότε στη Μεραρχία, περίπου 3-4.000 Γερμανούς ναύτες που υπηρετούσαν στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, έως τον Οκτώβριο του 1944, η Μεραρχία διέθετε μόλις 4.900 άνδρες, εκ των οποίων μόλις 1.500 θεωρούντο ικανοί για μάχη.  Στα μέσα Οκτωβρίου είχαν απομείνει 86 αξιωματικοί, 467 υπαξιωματικοί και 899 άνδρες στις τάξεις της. Έτσι, ο διοικητής της Ομάδας Στρατιών Ε, Πτέραρχος Λέερ, διέταξε τον αφοπλισμό και την αποστράτευση όλων των Αλβανών.  Η Μεραρχία διαλύθηκε επίσημα την 1η Νοεμβρίου. Ακολούθησαν παρτιζάνικα αντίποινα κατά των Αλβανών, χιλιάδες από τους οποίους σκοτώθηκαν.

 ∗Ο Νικόλαος Ι. Καραμπέτσος είναι δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!