Breaking News
ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ: EKTOΣ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗ…
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: «ΠΡΕΜΙΕΡΑ» ΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΡΑΤΟΣ-ΕΚΚΛΗΣΣΙΑ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
ΑΣΚΟΠΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΟΔΟΝΤΩΝ !
ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1986 ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!
ΠΩΣ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ
ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΗ Η ΡΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ – ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΞΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΉΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ; ΈΝΑ ΚΙΛΟ ΠΥΡΙΤΙΔΑ ΕΙΧΕ Η ΒΟΜΒΑ ΚΑΤΑ ΝΤΟΓΙΑΚΟΥ
BLOOMBERG: ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΤΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΩΝ «ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ»
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ «ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ» ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ»
ΜΕ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ «ΣΧΙΣΜΑ»ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΣ
ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ
ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΠΙΘΑΝΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
ΜΑΖΗΣ: ΚΟΥΡΕΛΟΥ ΖΑΕΦ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Ο PUTIN ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΑCRON: ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ Η ΕΕ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟ
Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΦΛΕΓΕΤΑΙ
ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΤΥΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ;
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΤΟΥ ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ

Ο Νίκος Κουρής, ο Γιώργος Νανούρης, η Μαρία Ναυπλιώτου και η Λένα Παπαληγούρα, μιλούν για την γοητεία που ασκούν τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

To «Κοριτσάκι με τα σπίρτα», τα «Κόκκινα παπούτσια», η «Πριγκίπισσα και το μπιζέλι», ο «Ξύλινος στρατιώτης», το «Μαγικό σεντούκι», ο «Χιονάνθρωπος» και το «Έλατο» είναι επτά από τα πιο κλασικά και αγαπημένα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης τα ενώνει σε μία ευφάνταστη ιστορία, η οποία μας μεταφέρει στο κλίμα των εορτών και έρχεται να μας υπενθυμίσει τις ξεχασμένες αξίες της ζωής.

Τέσσερις ηθοποιοί, υπό τη συνοδεία 18μελούς ορχήστρας που διευθύνει οΠαναγιώτης Βλάχος, παρουσιάζουν μια «ατμοσφαιρική» παράσταση, συνδυασμένη με κλασική μουσική, που θα ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό και ονειρεμένο κόσμο του μεγάλου Δανού παραμυθά.

Το παραμύθι, άλλωστε, όπως σημειώνει και ο Γιώργος Νανούρης,προσφέρει σε όλους «εκτός από ψυχαγωγία και μια διέξοδο απ’ την καθημερινή, κανονική μας ζωή που δυστυχώς δεν είναι καθόλου παραμυθένια».


– Τί σας γοητεύει περισσότερο στα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν; 

Νίκος Κουρής: Τα παραμύθια του Άντερσεν έχουν, σε μια πρώτη επαφή μαζί τους, κάτι σκοτεινό! Έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο το ότι ακολουθούν μια διαδρομή που οδηγεί τα παιδιά σε μια αναπάντεχη ιστορία με πολλή αγωνία και πολλές αποκαλύψεις, πολύ λυτρωτικές, κατά τη γνώμη μου, για την παιδική ψυχή! Δεν  οδηγούν σε διδακτικά και εύκολα συμπεράσματα αλλά ερεθίζουν την φαντασία και μας βοηθούν να ανοίξουμε τα δικά μας φτερά καθώς μας αφήνουν ελεύθερους να αποφασίσουμε πότε θα γελάσουμε αλλά και πότε θα συγκινηθούμε!! Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τα μεγάλα παιδιά, δηλαδή όλους εμάς, τους ενήλικες…

Γιώργος Νανούρης: Είναι σκοτεινά, δεν έχουν πάντα ευχάριστο φινάλε και με έναν ιδιαίτερο τρόπο μιλούν και για κοινωνικά ζητήματα της καθημερινής ζωής. Στην διασκευή έχω φροντίσει να είναι λίγο πιο ευχάριστα τα παραμύθια λόγω του Χριστουγεννιάτικου κλίματος, κρατώντας όμως πάντα την ιδιαίτερη γραφή του συγγραφέα.

Μαρία Ναυπλιώτου: Η ποίηση και η τόλμη να παρουσιάζει τα θέματα του ακριβώς όπως είναι στην ουσία τους, χωρίς να τα ωραιοποιεί. Είναι παραμύθια…

Λένα Παπαληγούρα: Τα παραμύθια του Άντερσεν διαπνέονται από γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση και ειλικρίνεια. Έχουν ανατροπές, σκληρότητα και ένα ιδιαίτερο χιούμορ. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι ότι οι ήρωές του είναι κατά κύριο λόγο αδικημένοι άνθρωποι. Άνθρωποι φτωχοί, αδύναμοι που έχουν όμως όλοι ξεχωριστά χαρίσματα.. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τους ήρωες  και επιθυμεί γι’ αυτούς μια καλύτερη μοίρα..

– Ποια είναι, σύμφωνα με την δική σας άποψη, η δύναμη του παραμυθιού και τι μπορεί να προσφέρει σε μικρούς αλλά και μεγάλους; 

Νίκος Κουρής: Έχω την αίσθηση ότι τα παραμύθια που είναι μια μορφή παρηγοριάς, αφού αυτή είναι και η ετυμολογία της λέξης, μας είναι ψυχικά απαραίτητα για να καταλάβουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά, μας μαλακώνουν, καλλιεργούν την ευαισθησία μας, βρίσκουμε μέσα τους τα αναγκαία παραδείγματα για να ακουμπήσει η ψυχή μας. Είναι εμπειρίες που τις γνωρίζουμε μικροί αλλά μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή και γι’ αυτό είναι πολύτιμα!

Γιώργος Νανούρης: Αν χρησιμοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, το παραμύθι έχει τη δύναμη να γαλουχήσει το παιδί, μπορεί να το καθοδηγήσει και να του περάσει εμμέσως μηνύματα για όλα τα θέματα που αφορούν στη μετέπειτα ζωή του. Ταυτόχρονα, προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους εκτός από ψυχαγωγία και μια διέξοδο απ’ την καθημερινή, κανονική μας ζωή που δυστυχώς δεν είναι καθόλου παραμυθένια.

Μαρία Ναυπλιώτου: Η δύναμη των παραμυθιών είναι θεραπευτική. Πολύ νωρίς στη ζωή μας ερχόμαστε σε επαφή με τα αρνητικά μας συναισθήματα. Τα παραμύθια με τους συμβολισμούς τους, μας επιτρέπουν να διατρέξουμε αυτά τα σκοτεινά μονοπάτια και να μας απενοχοποιήσουν.

Λένα Παπαληγούρα: Τα παραμύθια μέσα απ’ το συμβολισμό και την αλληγορία κινητοποιούν την φαντασία μας και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο. Μας παρηγορούν, μας εξοικειώνουν με θέματα δύσκολα και λειτουργούν καταπραϋντικά στις ανησυχίες μας. Για μένα αυτό συμβαίνει και στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους.. Γι’ αυτό και τα παραμύθια μας ασκούν τέτοια γοητεία.

Πώς «ζωντανεύουν» στη σκηνή τα επτά αγαπημένα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν; Δώστε μας μία εικόνα από την παράσταση που θα δούμε στο Μέγαρο.  

Γιώργος Νανούρης: Θα είναι μια πολύ απλή αλλά ατμοσφαιρική και -ελπίζουμε- ουσιαστική παράσταση συνδυασμένη με πασίγνωστα κομμάτια κλασσικής μουσικής. Οι ήρωες των παραμυθιών μπλέκονται μεταξύ τους και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να ταξιδέψουμε τους θεατές, να τους βάλουμε για λίγο στο κλίμα των εορτών, αλλά και να κάνουμε τα παιδιά να σκεφτούν. Θέλουμε και να  συγκινήσουμε το κοινό αλλά και να το διασκεδάσουμε. Για μια ώρα θα προσπαθήσουμε να ξαναγίνουμε όλοι παιδιά. Και οι πάνω και οι κάτω απ τη σκηνή.


• «Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν» για τρεις ακόμη παραστάσεις στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου, στις: 30 Δεκεμβρίου (15:00), 5 Ιανουαρίου (17:00) και 7 Ιανουαρίου (12:00).

Culturenow.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!