Breaking News
ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ
OHE: ΑΥΤO ΠΟΥ ΧΡΕΙAΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΓOΝΤΩΣ ΟΙ ΠΡOΣΦΥΓΕΣ ΕIΝΑΙ Η ΕΙΡHΝΗ
ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΒΕΡΥΦΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΟΙ ΕΥΡΩΑΣΙΑΤΙΚEΣ ΣΧEΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΑΔΙΑΜOΡΦΩΣΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ «ΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΤΟ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΜΠΑΟΥΛΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ «ΑΝΟΙΞΕ» Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΖ. ΙΝΤ
REACTION CYPRUS: ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΡΩΝ Α.Ο. «ΚΟΥΡΟΣ»
ΓΙΟΥΝΚΕΡ: ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2004 – 2009
20 ιουνιου 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ 3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ
ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ: 47 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΑΚΗΣ: «ΟΙ 5 ΣΤΟΧΟΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΤΙΑ».
ΠΡΩΤOΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡA Ο ΜΠOΡΙΣ ΤΖOΝΣΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΕYΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡIΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣIΑ ΤΩΝ ΤOΡΙΣ
19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΚΟΥΡΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΡΙΣ Ο ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΡΑΑΜΠ
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Του Γιώργου Καπόπουλου

Μπορεί να ανακτήσει η Ελλάδα τον ρόλο που είχε στα Βαλκάνια πριν από την κρίση; Η έρευνα του Balkan Monitor επιβάλλει πριν από όλα την επαναδιατύπωση του ερωτήµατος. Και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και οι βαλκανικές χώρες, έχουν κατανοήσει ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα ∆υτικά Βαλκάνια θα είναι µια µακράς διάρκειας και περίπλοκη διαδικασία σε απόλυτη συνάρτηση µε τη βούληση και τη δυνατότητα των 27 χωρών-µελών να προχωρήσουν σε µια ουσιαστική εµβάθυνση-ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής.

Οι χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων µπορούν να διαπιστώσουν ότι η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουµανίας δεν λειτούργησε όπως η διεύρυνση στον Νότο της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη δεκαετία του ’80. Σήµερα, αντί του πακτωλού των κοινοτικών εισροών στην Ελλάδα αλλά και σε Ισπανία και Πορτογαλία, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουµανία και σε µικρότερο βαθµό η Κροατία καλούνται να πληρώσουν υψηλό κόστος προσαρµογών και µεταρρυθµίσεων, που καταγράφονται στις κοινωνίες τους ως δεύτερο σοκ µετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισµού πριν από τριάντα σχεδόν χρόνια.

Ολα τα παραπάνω προβάλλουν να είναι το υψηλό τίµηµα της γεωπολιτικής ασφάλειας και εγγύησης της σταθερότητας που αναµένεται να προκύψει όταν ολοκληρωθεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα παραπάνω παραµένουν ζητούµενα καθώς η πίεση για επίσπευση της ευρωατλαντικής πορείας των ∆υτικών Βαλκανίων έθεσε θέµα αλλαγής συνόρων µεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, µε ζητούµενο την εθνική οµογενοποίηση, µια επιλογή που παραβιάζει την αρχή του σεβασµού των εσωτερικών συνόρων της πρώην Γιουγκοσλαβίας και θα µπορούσε να πυροδοτήσει ένα αποσταθεροποιητικό ντόµινο αµφισβήτησης του εύθραυστου σηµερινού στάτους κβο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Με δυο λόγια, οι Βαλκάνιοι γείτονές µας εντός και εκτός ΕΕ έχουν εισέλθει σε µια περίοδο µειωµένων ευρωπαϊκών προσδοκιών, χωρίς η διαπίστωση αυτή να αµφισβητεί την ευρωπαϊκή ένταξη ως µονόδροµη στρατηγική επιλογή.

Την ίδια στιγµή η Ελλάδα µαζί µε τις υπόλοιπες χώρες του Νότου της ΕΕ-Ευρωζώνης κατανοούν ότι η µάχη για την απάλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων Βορρά – Νότου θα είναι µακρόχρονη και θα πρέπει όχι µόνον να µην πάρει τη µορφή περιφερειακής περιχαράκωσης όπως η τετράδα του Βίσεγκραντ -Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία- αλλά αντίθετα να εγγράφεται ως συνιστώσα µιας συνολικής πίεσης για εµβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τι µπορεί να συνεισφέρει στα παραπάνω, ποιον ρόλο µπορεί να διαδραµατίσει η Αθήνα, που σιγά σιγά ανακτά την αυτοπεποίθησή της και δραστηριοποιείται γεωπολιτικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο διεκδικώντας τον ρόλο του πόλου σταθερότητας; Η απάντηση προκύπτει από τα όσα επισηµαίνονται παραπάνω.

Η Ελλάδα µπορεί να αξιοποιήσει την τελευταία ευκαιρία που της προσφέρεται για στρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια µε την προώθηση της συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης µε τον Νότο της Ε Ε – Ευρωζώνης, καθώς οι δύο περιοχές προβάλλουν να έχουν κοινό παρονοµαστή ζωτικών ευρωπαϊκών συµφερόντων.Η διεύρυνση χωρίς προηγουµένως ενίσχυση της συνοχής συχνά φωτίσθηκε ως κίνδυνος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Αθήνα, οι εταίροι της στον Νότο της ΕΕ και οι βόρειοι γείτονές της έχουν µια µονόδροµη για τα ζωτικά τους συµφέροντα επιλογή, να διεκδικήσουν ταυτόχρονα διεύρυνση και εµβάθυνση.

 

 

 

 

 

 

(Σημ: To άρθρο εκφράζει προσωπικές αποψεις και εκτιμήσεις) 

Πηγή:Εthnos.gr

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!