Breaking News
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΠΩΣ ΑΦΗΣΑΜΕ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟ ΤΟ «ΟΠΛΟ» 541
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ
EINAI ΓΕΓΟΝΟΣ: Η ΕΕ ΙΔΡΥΕΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ & ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ (+VIDEO)
ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΛΒΙΝΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΓΙΑ «ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ»
Η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ RENAULT-NISSAN-MITSUBISHI
ΒΟΙΩΤΙΑ: ZHMIA 730.000 ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΠΟ ΛΕΗΛΑΣΙΑ 217 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ
ΧΑΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ HIGH TECH ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΜΕΣΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙ
ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΙΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ «ΘΥΜΑΤΑ» ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
ΤΑ «ΣΥΝΟΡΑ» ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΊΑΤ ΣΤΟ REPOSITIONING GREECE: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ
Η ΑΓΚΥΡΑ ΜΕ ΝΟΤΑΜ ΣΤΗΝΕΙ «ΝΟΜΙΚΑ» ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
TOYΡΚΙΚΟΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟΙ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ
ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒREXIT
ΟΛΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Ημερίδα με θέμα: «Η Ελλάδα Γεωστρατηγικός Ενεργειακός Κόμβος της Ευρώπης» διοργανώθηκε χθες από το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Δ/ντης Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Ιωάννης Μιχαλέτος, Ειδικός Αναλυτής σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου των Παρισίων, Ειδικός σε θέματα Γεωπολιτισμού. Την συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος  Γιώργος Μιχαηλίδης. Χαιρετισμό έδωσε ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής της ΝΔ.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών διαφώτισαν αυτό το τόσο σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα για την Ελλάδα. Μάλιστα ειπώθηκε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του φυσικού αερίου. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, στην περιοχή μας συντελούνται κοσμογονικές εξελίξεις οι οποίες μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ στην Κυπριακή ΑΟΖ διεξάγονται έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα. Οι πιθανότητες εύρεσης κοιτασμάτων ικανών να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης είναι μεγάλες. Η μεταφορά του αερίου LNG (υγροποιημένου αερίου) θα μπορούσε να γίνει μέσω του αγωγού East Med ή μέσω πλοίων που θα τροφοδοτούν τον τερματικό σταθμό αερίου της Ρεβυθούσας και τον πλωτό σταθμό που θα φτιαχτεί στην Αλεξανδρούπολη. Αυτοί οι σταθμοί εκτός από LNG μπορούν υποδεχθούν και ποσότητες σχιστολιθικού αερίου προερχόμενου από τις ΗΠΑ.

Ο αγωγός TAP θα περνάει από την Θράκη και τη Μακεδονία και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Με κατάλληλες προσαρμογές, όμως, ο σταθμός αερίου της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε να συνδεθεί με τον TAP και να βάζει μέσα το αέριο της Ανατολικής Μεσόγειου αλλά και σχιστολιθικού αερίου. Επίσης, υπάρχει η προοπτική να μπαίνουν και ποσότητες ρωσικού αερίου στον TAP μέσω του αγωγού Turkish Stream. O Turkish Stream μπορεί να επεκταθεί μέσω Ελλάδας και να κατευθυνθεί προς Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία.

Όπως τονίστηκε, η ΕΕ ενδιαφέρεται για την σταδιακή ενεργειακή της απεξάρτηση της  από την Ρωσία και την Gazprom και εκεί η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο.

Μια σημαντική πτυχή της γεωπολιτικής διπλωματίας της Ελλάδας ανέπτυξε ο Καθηγητής Δημοσθένης Δαββέτας λέγοντας ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτιστική διπλωματία εξάγοντας ελληνικό πολιτισμό – «γεωπολιτισμό» – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Όλο το πάνελ συμφώνησε, εν κατακλείδει, ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνεχίζει την έρευνα για κοιτάσματα και να επενδύει στην εξέλιξη της κατάλληλης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας  για την εκμετάλλευση των πηγών φυσικού αερίου. Επίσης, σύμφωνα με το κ. Σταμπολή, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έρευνα κοιτασμάτων η ανακήρυξη ΑΟΖ. Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εργάζεται μεθοδικά και αθόρυβα ώστε να εντοπίσει τις πηγές φυσικού αερίου και να στοχεύει να καταστεί ενεργειακός και εμπορικός κόμβος στο μέλλον.

 

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σφαέλος & Νικόλαος Καραμπέτσος

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!