Breaking News
ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΤΟΥΣ «ΑΝΤΑΡΤΕΣ» ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΥΛΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΡΑΜΠ-ΠΟΥΤΙΝ
ΠΡΟΣ 3ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ;
Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΤΡΟΜΗΤΟ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΣΠΑ 2018 – 2019: ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ
ΛΗΣΤΕΣ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΕΝΩ ΚΟΙΜΟΤΑΝ
Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΠΑΤΑΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΓΚΑΖΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ
Η ΜΟΝΗ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ ΉΤΑΝ ΤΟΥ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ
Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ΑΛΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΡΩΝ
ΔΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΑΕΛΟΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ
ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ !!
Η ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ !!
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΟΤΣΔΑΜ
ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ: Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΑΣΤΕΡ ΤΩΝ ΣΥΝΧΡΟΝΩΝ ΜΜΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ S-400;
Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΕ ΧΑΡΤΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ! (ΦΩΤΟ)
ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ: «ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΥΜΜΑΧΟ»
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΑΠΟΚΟΜIΣΕ ΟΦΕΛΗ Η ΑΘΗΝΑ;
ΤΡΑΜΠ-ΠΟΥΤΙΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ !
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»

Ημερίδα με θέμα: «Η Ελλάδα Γεωστρατηγικός Ενεργειακός Κόμβος της Ευρώπης» διοργανώθηκε χθες από το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Δ/ντης Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής, Ιωάννης Μιχαλέτος, Ειδικός Αναλυτής σε θέματα Ενεργειακής Ασφάλειας και Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής Πανεπιστημίου των Παρισίων, Ειδικός σε θέματα Γεωπολιτισμού. Την συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος  Γιώργος Μιχαηλίδης. Χαιρετισμό έδωσε ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής της ΝΔ.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών διαφώτισαν αυτό το τόσο σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα για την Ελλάδα. Μάλιστα ειπώθηκε ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας του φυσικού αερίου. Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, στην περιοχή μας συντελούνται κοσμογονικές εξελίξεις οι οποίες μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο. Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και νοτιοδυτικά της Κρήτης ενώ στην Κυπριακή ΑΟΖ διεξάγονται έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα. Οι πιθανότητες εύρεσης κοιτασμάτων ικανών να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης είναι μεγάλες. Η μεταφορά του αερίου LNG (υγροποιημένου αερίου) θα μπορούσε να γίνει μέσω του αγωγού East Med ή μέσω πλοίων που θα τροφοδοτούν τον τερματικό σταθμό αερίου της Ρεβυθούσας και τον πλωτό σταθμό που θα φτιαχτεί στην Αλεξανδρούπολη. Αυτοί οι σταθμοί εκτός από LNG μπορούν υποδεχθούν και ποσότητες σχιστολιθικού αερίου προερχόμενου από τις ΗΠΑ.

Ο αγωγός TAP θα περνάει από την Θράκη και τη Μακεδονία και θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Με κατάλληλες προσαρμογές, όμως, ο σταθμός αερίου της Αλεξανδρούπολης θα μπορούσε να συνδεθεί με τον TAP και να βάζει μέσα το αέριο της Ανατολικής Μεσόγειου αλλά και σχιστολιθικού αερίου. Επίσης, υπάρχει η προοπτική να μπαίνουν και ποσότητες ρωσικού αερίου στον TAP μέσω του αγωγού Turkish Stream. O Turkish Stream μπορεί να επεκταθεί μέσω Ελλάδας και να κατευθυνθεί προς Σερβία, Ουγγαρία και Αυστρία.

Όπως τονίστηκε, η ΕΕ ενδιαφέρεται για την σταδιακή ενεργειακή της απεξάρτηση της  από την Ρωσία και την Gazprom και εκεί η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο.

Μια σημαντική πτυχή της γεωπολιτικής διπλωματίας της Ελλάδας ανέπτυξε ο Καθηγητής Δημοσθένης Δαββέτας λέγοντας ότι μπορούμε να κάνουμε πολιτιστική διπλωματία εξάγοντας ελληνικό πολιτισμό – «γεωπολιτισμό» – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Όλο το πάνελ συμφώνησε, εν κατακλείδει, ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συνεχίζει την έρευνα για κοιτάσματα και να επενδύει στην εξέλιξη της κατάλληλης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας  για την εκμετάλλευση των πηγών φυσικού αερίου. Επίσης, σύμφωνα με το κ. Σταμπολή, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έρευνα κοιτασμάτων η ανακήρυξη ΑΟΖ. Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εργάζεται μεθοδικά και αθόρυβα ώστε να εντοπίσει τις πηγές φυσικού αερίου και να στοχεύει να καταστεί ενεργειακός και εμπορικός κόμβος στο μέλλον.

 

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Παναγιώτης Σφαέλος & Νικόλαος Καραμπέτσος

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!