Breaking News
ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-Η ΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΡΩΣΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ
H ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΜΙΝΤΙΑΡΧΩΝ
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΥΦΛΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΛΙΤ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Η ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ζ.ΖΑΕΦ: «ME TON TΣΙΠΡΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΑΝ ΟΤΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΚΡΟΥΣ»
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΡΩΜΑΣ Ο «ΣΥΝΩΜΟΤΗΣ» ΤΟΥ 21
ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ «ΟΜΕΡΤΑ» ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤO KINHMA TΩΝ ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΓΙΛΕΚΩΝ
ΚΑΤΑΡΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ-«ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ»
ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ: ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΤΟΥ YALE
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΠΟΛΑΚΗ – ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ – ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ – ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
FORBES: TO ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο ΤΖΟΓΟΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ (VIDEO)
ΟΤΑΝ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΞΙΟ
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΓΙΔΕΥΤΕΙ
AΡΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΧΩΡΟΙ , ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΤΡΙΠΟΛΗ: ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΛΟΥΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΔΕΡΝΕ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ!
ΥΓΕΙΑ
ΕΧΩ ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ! ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ;

Του Κωνσταντίνου Ισμυρίδη*

Μυωπία είναι μία διαθλαστική ανωμαλία πολύ συχνή (19% του πληθυσμού) η οποία εμφανίζεται στην παιδική-εφηβική ηλικία και σταματάει να εξελίσσεται στο τέλος της εφηβείας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της μυωπίας είναι η ελάττωση της όρασης στις μακρινές αποστάσεις.

Η αντιμετώπιση της μυωπίας στην εποχή μας περιλαμβάνει τα διορθωτικά γυαλιά ή τους φακούς επαφής και την διαθλαστική χειρουργική (laser για την μυωπία).

Η χειρουργική αντιμετώπιση της μυωπίας γίνεται μετά την συμπλήρωση του 18ο έτους με την προϋπόθεση ότι οι μετρήσεις παραμένουν σταθερές για ένα χρόνο.

Πολλές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ερωτήματα που αφορούν είτε την μυωπία είτε το χρόνο χειρουργικής αντιμετώπισης σε σχέση με ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Στην εγκυμοσύνη παρατηρείται πολύ συχνά…

αύξηση της μυωπίας ειδικά στο πρώτο τρίμηνο η οποία αποδίδεται σε ορμονικά αίτια και ειδικότερα στο αυξημένο επίπεδο οιστρογόνων ανεξάρτητα από το αν έχει προηγηθεί ή όχι διαθλαστική επέμβαση.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγω δεν υπάρχει πρόβλημα σε μια νέα γυναίκα να υποβληθεί σε διαθλαστική χειρουργική πριν την εγκυμοσύνη.

Για παράδειγμα αν μία γυναίκα με μυωπία υποβληθεί σε διαθλαστική χειρουργική σε ηλικία 22 ετών και εξαλείψει την μυωπία της υπάρχει περίπτωση σε μια μελλοντική εγκυμοσύνη να εμφανίσει ξανά μυωπία η οποία όμως υποχωρεί μετά την αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας με την επανέναρξη του κύκλου.

Ένα δεύτερο ερώτημα…

που απασχολεί πολλές γυναίκες οι οποίες έχουν  υψηλή μυωπία και είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης αφορά την πιθανότητα αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς και το εάν θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά  σε καισαρική τομή.

Η αλήθεια είναι ότι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι πιθανή σε γυναίκες που εμφανίζουν περιφερικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς. Αυτές οι αλλοιώσεις είναι πιο συνηθισμένες σε υψηλές μυωπίες χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο να εμφανίζονται  σε γυναίκες με μικρή μυωπία.

Η διάγνωση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων γίνεται από τον Οφθαλμίατρο με μία λεπτομερή βυθοσκόπηση μετά από διαστολή της κόρης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν εκτεταμένες περιφερικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς μπορεί ο Οφθαλμίατρος μετά από συνεννόηση με τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα να συστήσει καισαρική τομή ειδικά όταν συντρέχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι προ οιωνίζουν έναν εργώδη τοκετό.

Τέτοιοι λόγοι είναι η ανώμαλη προβολή (το παιδί «έρχεται» με τα πόδια) η πολύδυμος κύηση,  το εγκάρσιο σχήμα, η δυσαναλογία (μικρή κατασκευή της λεκάνης της μητέρας σε σχέση με το κύημα).

Από όλα τα παραπάνω νομίζω  είναι σαφές ότι:

1)Κάθε γυναίκα, κυρίως όταν έχει μυωπία, πρέπει να υποβάλλεται σε λεπτομερή βυθοσκόπηση ΠΡΙΝ τον τοκετό.

2)Η πιθανότητα αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς κατά τον τοκετό εξαρτάται μόνον από την ύπαρξη ή μη εκφυλιστικών αλλοιώσεων του αμφιβληστροειδούς και όχι αν έχει προηγηθεί Διαθλαστική Χειρουργική.

3)Η καισαρική τομή δεν πραγματοποιείται σε κάθε γυναίκα που έχει μυωπία. Αποφασίζετε από κοινού μετά από συνεννόηση από Μαιευτήρα – Γυναικολόγο και τον Οφθαλμίατρο.

* Είναι χειρουργός – οφθαλμίατρος 

Πηγή: Kontasou.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!