Breaking News
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ 23 ΑΠΡΙΛIΟΥ 1823: Ο ΗΡΩΙΚOΣ ΑΘΑΝAΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ ΚΑΙ Η ΜAΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜAΝΑΣ
ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ – ΦΛΕΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ – (ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ)
ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ: OI YΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΞΕΡΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΗΣΑΝ !
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ 1998 ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο ISIS ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
ΠΑΣΧΑ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ (ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ)
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.
ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ & ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ – ΠΟΣΟ «ΤΥΧΑΙΑ» ΗΤΑΝ Η ΦΩΤΙΆ ΣΤΗΝ ΝΟΤΡ ΝΤΑΜ;
ΤΟ ΑIΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟY ΤΗΣ ΤΟΥΡΚIΑΣ
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΙΝΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΓΕΡΜΑΝOΦΩΝΟΣ ΤYΠΟΣ: ΠΑΛΑIA ΡΗΓΜΑΤΑ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΣΤΗ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» – ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΚΘΕΤΟ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΑΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Η ΕΛΕΝΗ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΟΥΔΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΞΑΝΑ Η ΛΙΒΥΗ!
ΟΙ ΨΗΦΟΘΗΡΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΩΔIΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
ΠΟΤΑΜΙ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ
Η ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ ΝΑΤΑΣΣΑ ΡΩΜΑΝΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΠΡΟΣ: ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ 22 ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΕΣ – ΦΡΙΚΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 35ΧΡΟΝΟΥ SERIAL KILLER
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες 14/10/2018 στον Ωρωπό η εκδήλωση της Ένωσης Επιστημόνων Αττικής με θέμα: «Γυναίκα και Πολιτική». Δημοσιεύουμε την τοποθέτηση της Προέδρου της Ένωσης Επιστημόνων Αττικής, κ. Χριστίνας Νικηταρά:

«Βρισκόμαστε στην στιγμή της αφύπνισης της συλλογικής μνήμης μας. Μέσα σε αυτήν, με την διαιώνιση του animus και του anima κατά την αναλυτική ψυχολογία του Karl Jung, διαπιστώνουμε ότι η γυναίκα είναι μαζί με τον άνδρα η πρωταρχική δομική συντελεστής  της πολιτικής και του πολιτικού βίου, με πολλούς τρόπους, αιώνες πριν η νομοθετική εξουσία της παραχωρήσει δικαιώματα στην ενεργή πολιτική διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.. Ας επισημάνουμε  μερικούς από αυτούς:

  • Ως μητέρα από το απάγγιο και τις πολεμίστρες της.                                                                                            
  • Ως μητέρα και γυναίκα μέσα από την έμπνευση την δική της για την ζωή και την έμπνευση των ποιητών και των καλλιτεχνών γι’ αυτήν.                                                                                                                   
  • Ως ηρωική μορφή με την αυτοθυσιαστική συμμετοχή της στα δρώμενα του οικογενειακού, κοινωνικού, πολιτικού βίου προσπορίζοντας συναισθήματα και συνθήματα και αξίες και παραδείγματα, και μοντέλα ζωής και κοσμοθεωρίες….                                                                                     
  • Ως αυτόβουλη ύπαρξη που αυτοδιαχειρίζεται, διαχειρίζεται δηλαδή τον εαυτό της και δημιουργεί συνθήκες αγωγής και εξέλιξης στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον της.

Εν ολίγοις, είναι η μεγάλη δημιουργός του πολιτικού βίου, άλλοτε  σιωπηλά κι άλλοτε κραυγαλέα ….Γιατί ο πολιτικός βίος δεν στηρίζεται  μόνο στους γραπτούς  νόμους  οι οποίοι έπονται μιας άγραφης αλλά βιωμένης εσωτερικής εμπειρίας,  στην οποία η γυναίκα έχει ίσως την  μέγιστη συμμετοχή… Στηρίζεται  και στην  αυτοάσκηση,  στην άσκηση για την ποιότητα στην καθημερινότητα, στην αρετή, στην γνώση, στην επιστήμη  και στην εκπαίδευση ώστε να είναι ακριβώς η ίδια η ζωή στο σύνολό της.

Στον «Πολιτικό» του Πλάτωνα ορίζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτικής επιστήμης , η πολιτική με το περιεχόμενο αυτό. Η πολιτική είναι γνώση (επιστήμη), είναι τρόπος για να σκεφτόμαστε και να πράττουμε αυτόνομα. Τον λόγο,  πρέπει να τον ακολουθούμε στην πολιτική αλλά και στην ατομική σφαίρα ως νομοθέτη και κριτή των πεποιθήσεών μας. Η πολιτική είναι μια  επίμοχθη και διαρκής άσκηση στην αυτονομία της σκέψης και περαιτέρω στην αυτονομία της πράξης.( Στεφανος Δημητρίου,η πολιτική στον πολιτικό του Πλάτωνα).

Και η πανέμορφη ελληνική γλώσσα απέδωσε αυτή την πολλαπλή συμβολή της γυναίκας στην πολιτική και την ισότητα της συνεισφοράς της με εκείνην του άνδρα,  με το ουσιαστικό ο ανήρ.  Ο ανήρ  εμπεριέχει και το αρσενικό και το θηλυκό, το animus  και το  anima, επειδή η λέξη αυτή εκπροσωπεί κάτι πολύ ευρύτερο από τον προσδιορισμό του φύλου. Ο προσδιορισμός του φύλου αποδίδεται με την λέξη άρρεν.

Η δημόσια ρητορική προσφώνηση «άνδρες Αθηναίοι…» δεν υποβάθμιζε, ούτε υποτιμούσε τις  γυναίκες αλλά ήταν ένας αναγνωριστικός τίτλος τιμής που ο ρήτορας τον απηύθυνε σε άνδρες και γυναίκες εξαιρέτως και ανεξαιρέτως, σε θεούς και θεές, δεν τους ξεχώριζε σε δύο φύλα, δεν θεωρούσε κατώτερες τις γυναίκες.

Από το τότε  και πολλούς αιώνες μετά οι γυναίκες αναδεικνύονται και στην άσκηση της πολιτικής εξουσίας στα ανώτατα επίπεδά της.

΄Αννα  Έλινορ Ρούσβελτ, ΗΠΑ, 1884-1962,

Ντολόρες  Ιμπάρρουρι, Ισπανία, 1895-1978

Γκόλντα Μέιρ, Ισραήλ,1898-1978

Ιντίρα Γκάντι  1917-1984  Ινδία

Έβα Περόν  1919-1952, Αργεντινή

Μάργκαρετ  Θάτσερ 1925-2013, Μ.Βρετανία

Ισαμπέλ  Περόν1931, Αργεντινή

Μπεναζίρ  Μπούτο 1953-2007  Πακιστάν

Άνγκελα  Μέρκελ  Γερμανία

Και στα καθ ημάς  υπήρξαν εκπρόσωποί μας, γυναίκες με μεγάλη πολιτική δράση, επιστημονικό έργο, παγκόσμια καλλιτεχνική καλλιτεχνική αίγλη…

Με αφετηρία το 1912

Αμαλία Φλέμινγκ (1912-1986)

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τη λήψη του διδακτορικού της τίτλου, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι και το Λονδίνο. Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενώ το 1946 ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον Νομπελίστα μικροβιολόγο Alexander Fleming, στο Wright Fleming Institute. Λίγα χρόνια μετά επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ανέλαβε τη διεύθυνση του Ευαγγελισμού.

Δομνίτσα Λανίτου (1914-2011)

Γεννήθηκε στη Λεμεσό και από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον στίβο. Μετά τις πρώτες νίκες της στους Παγκύπριους Αγώνες, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τις σπουδές της. Για πολλά χρόνια ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 60, 100 και 80 μ. με εμπόδια. Ήταν ξανά η μόνη Ελληνίδα αθλήτρια που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948. Μετά την απόσυρσή της το 1950 ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τα δικαιώματα της γυναίκας.

Μαρία Χορς (1921-2015)

Γεννήθηκε στον Πειραιά και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με το χορό, τη μουσική και τη φιλολογία. Σπούδασε αρχαιολογία στην Αθήνα και χορό στη Γαλλία. Λυρικής  Χορογράφησε ελληνικές τραγωδίες πάνω από 120 φορές, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε όλο τον κόσμο. Έμεινε στην ιστορία, μεταξύ άλλων, για την τεράστια προσφορά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η ίδια χορογραφούσε σχεδόν επί πενήντα χρόνια την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, διανθίζοντας το τελετουργικό της διαρκώς με νέα στοιχεία.

Μαρία Κάλλας (1923-1977)

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες μετανάστες. Έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της σε ηλικία 14 ετών στην αίθουσα του Παρνασσού. Τρία χρόνια μετά έγινε πρωταγωνίστρια του θιάσου του Βασιλικού Θεάτρου. Ερμήνευσε όλους τους μεγάλους γυναικείους ρόλους από τις γνωστότερες όπερες.

Μελίνα Μερκούρη (1920-1994)

Δεν είμαστε βέ«βαια αλάνθαστες… Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας ανώτερους από τους άνδρες… Είμαστε και διαφορετικές από αυτούς αλλά και ίδιες… Ενεργούμε σωστά και λάθος… Σαν άνθρωποι… Νιώθουμε συμπορευτές και συναγωνιστές τους στην προετοιμασία ενός καλύτερου αύριο… Οι άνδρες είναι οι γιοί μας ,οι σύζυγοί μας, οι πατεράδες μας, οι φίλοι μας, μεταξύ των οποίων ο αγώνας μας εμπλουτίζεται και ενισχύεται γιατί υπηρετεί την πλουραλιστική ισότητα…

«Άραγε τί ώρα νάναι δίχως εσένα;
Γιατί κι ο χρόνος φεύγει παράξενα δίχως εσένα.
Κι ο ήλιος φωτίζει παράξενα. Σε ποιον να τον δώσω;
Περίσσεψε ο ήλιος, αγάπη μου, δίχως εσένα…
Κουβεντιάζουμε οι δυο μας μέσα στο άπειρο, αγάπη μου,
φως με φως… ».

Στίχοι του Νικηφόρου Βρεττάκου αφιερωμένοι σε μια γυναίκα…

Βρισκόμαστε στο 2018

Οι συνθήκες και σήμερα για τις γυναίκες, όπως και σε πολλές επίσης ιστορικές παρενθέσεις στο παρελθόν, δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές. Η πολιτική ζωή χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, από ανθρωπιστική πενία και από μια απίστευτη κατάθλιψη με έντονα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής νοσηρότητας. Είμαστε οι γυναίκες της εμπόλεμης ζώνης.

Οι γυναίκες της εμπόλεμης ζώνης, με όλες τις μορφές των πολέμων, στην οικονομία, στην γεωγραφία, στην πολιτική και στον πολιτισμό, υφίστανται κακουχίες σε ένα ενδοστρεφές ιστορικό τοπίο με κύριο χαρακτηριστικό την απειλή της ζωής τους και την εξόντωση των παιδιών.

Στην καλύτερη περίπτωση ισχύουν οι μεγάλες ανισότητες μεταξύ των γυναικών ενδοκρατικά και διακρατικά, η τεράστια ανεργία και η απουσία επαρκούς επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και αποκατάστασης, η απουσία επαρκών κρατικών δομών για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μητέρων, η αποθάρρυνση της μητρότητας, η απουσία επαρκούς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ιδιόμορφων ψυχοκοινωνικών περιπτώσεων…
Στα παραπάνω αυτά οφείλουμε να προσθέσουμε επιπλέον την προβολή λανθασμένων και μειωτικών για την γυναίκα προτύπων ζωής που μπορούν να υπαγορεύσουν επιλογές που δεν επιτρέπουν την ωρίμανση και την καταξίωση του γυναικείου προσώπου…

Γενικώς άρα το πολιτικό σύστημα οφείλει να ενσκήψει με ουσιαστικό ενδιαφέρον στον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη, να τον προστατεύσει και να του εξασφαλίσει πρωτίστως το ζην και το ευ ζην.

Προσβλέπουμε στις γυναίκες πολιτικούς μας οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση των ανωτέρω συνθηκών. Δεν είναι τυχαία η νομοθετική επιλογή της ενισχυμένης ποσόστωσης των γυναικών στις εκλογές… Δεν ισχυρίζομαι ότι οι άντρες τα βρήκαν σκούρα… Νομίζω όμως ότι εξάντλησαν τα πολιτικά αποθέματά τους. Η πολιτική ζωή βυθίστηκε σε μια απελπιστική ανία, μια επανάληψη χωρίς χρώμα, μια καθημερινότητα με παλινδρομήσεις… Πώς θα θα σωθεί ο άνθρωπος μέσα από την πνευματική, συναισθηματική ,λογική και ψυχική λιμοκτονία των ημερών μας;

Είναι φανερό ότι ιδιαίτερα σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να χτυπήσει ξανά η καρδιά του πολιτισμού μας… Και ο λαός λέει ,η γυναίκα έχει καρδιά… Και ο άνδρας έχει καρδιά… Ναι αλλά ο άνδρας έδωσε τα πάντα από τον εαυτό του στην πολιτική…. Είναι η ώρα της γυναίκας; Πιθανόν…

Γι΄ αυτό σήμερα στην εκδήλωση αυτή η Ένωση Επιστημόνων Αττικής προσκάλεσε μαζί μας και μας τιμούν με την παρουσία τους εδώ καταξιωμένες πολιτικοί για να ακούσουμε τις απόψεις τους. Γυναίκες με επιτυχημένη διαδρομή στον πολιτικό και στον δημόσιο βίο που μας καθιστούν υπερήφανες.Τα σπάνια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και η επιστημονική τους κατάρτιση συνετέλεσαν στην σοβαρή εκπροσώπηση μας στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο».

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!