ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΟΧΙ ΛΗΘΗΣ Ή ΘΥΜΟΥ

Toυ Ζαχαρία  Ζούπη

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη ικανότητα στην πολιτική ανάλυση για να διαπιστώσει κάποιος την επίθεση που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής από τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ασφυκτική πίεσή του και την απομύζησή του. Έχοντας κάνει αντίστοιχη ανεπιτυχή προσπάθεια να στήσει κόμματα από τα δεξιά της Ν.Δ και να εμποδίσει την δυναμική της, θυμήθηκε ξαφνικά την « προοδευτική παράταξη», την Κεντροαριστερά, την ανάγκη διαλόγου. 

 Με ποιους; Με αυτούς που από το 2012 χαρακτήριζε καταστροφείς της χώρας, δοσίλογους, ανθρώπους που στήριζαν υβερνήσεις Τσολάκογλου.Τι κατάπτωση αλήθεια ! Έχοντας κυβερνήσει σε πήρη αρμονία με την ακροδεξιά ( ενω είχε άλλες επιλογές και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 ) επιτιθέμενος πολιτικά και ηθικά αδιάκοπα στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ, τώρα εμφανίζεται ερωτευμένος με την Κεντροαριστερά.

Όσοι δε μιλάνε για την ανάγκη  ιστορικής  λήθης και την ανάγκη να βλέπουμε μπροστά στο μέλλον, ξεχνούν ότι όλα αυτά τα γεγονότα θα αποτελέσουν στοιχεία αξιολόγησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στις επόμενες εκλογές και επομένως η επίκκλησή τους συνιστούν αντικειμενικά και πέρα από προθέσεις  πολιτικό πλυντήριο ευθυνών, πρακτικών και πολτικών επιλογών στην πολιτική φάση που βιώσαμε και βιώνουμε και δεν αφορά μια συζήτηση για τον Εμφύλιο ή τι έγινε το 1821. Δεν έχουμε να λύσουμε θέματα θυμού όπως έγραψε βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ.Δεν είναι ψυχολογικό το πρόβλημα. Είναι πρόβλημα βαθύτατα πολιτικό.

Πρόκειται για απάτη, για πρωτοβουλία που δεν στηρίζεται σε ειλικρίνεια και κινήσεις. Δεν στηρίζεται καν σε μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τις ύβρεις, τους προπηλακισμούς και συνολικά την μεγαλύτερη μεταπολιτευτική  πολιτική απάτη που προώθησαν για να ανέλθουν στην εξουσία. Δεν στηρίζεται σε καμία αυτοκριτική για τα ψέματα, για αυτά που είπαν και τελικά κάνουν, για την προσπάθεια ελέγχου των θεσμών, για την σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων τους .

 Επιδίωξή αυτής της προσπάθειας είναι η συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛ για την απορρόφηση « προθύμων » στελεχών. Είναι η δημιουργία προυποθέσεων ώστε να εμποδιστεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών ώστε να τιναχτεί στον αέρα όλη η στρατηγική τους και που  προυποθέτει σχηματισμό Κυβέρνησης με ορίζοντα 4ετίας , κατάργηση της απλής αναλογικής και δυνατότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

 Αυτό θα συνιστά στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί όρο επιστροφής στη πολιτική, θεσμική, οικονομική κανονικότητα. Τότε και μόνο τότε μπορεί αυτό το κόμμα να συζητήσει εσωτερικά σοβαρά, πιθανά να μεταλλαχτεί, να επανακαθορίσει τις θέσεις και τις προγραμματικές προτεραιότητές του. Η εντυπωσιακή υπακοή του στους εταίρους δεν συνιστά ούτε σοσιαλδημοκρατικοίησή του, ούτε εκσυγχρονισμό του, ούτε δύναμη που μπορεί να συμβάλει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Βρίσκει βέβαια και τα κάνει.Γιατί όταν θεωρητικοί ανακαλύπτουν ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα που καταψήφισε την καταδίκη Μαδούρο, το σχολιασμό να κάνεις. Γιατί όταν άλλοι – στελέχη του ΚΙΝΑΛ – θεωρούν ότι οι θέσεις για το Σκοπιανό ή για την αναδοχή από ομοφυλόφυλα ζευγάρια συνιστούν σοβαρη βάση για γενικότερη προγραμματική σύγκλιση, τι να πεις στα αλήθεια

 σε μια χώρα που κινδυνεύει από την υπερορολόγηση,την γήρανση του πληθυσμού, τις συντάξεις και τους μισθούς πείνας, την μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό, την ανεργία και την αναπτυξιακή άπνοια! Κάνουν λάθος όσοι θεωρούν ότι σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα  ριζικά διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυταπάτες.Η κοροιδία με τους συνταξιούχους δεν τους λέει τίποτα; Η δέσμευση πάνω σε μέτρα που υπονομεύουν την επόμενη Κυβέρνηση δεν δείχνει λαικισμό και τυχοδιωκτισμό; Η πρόθεσή τους από σήμερα μέχρι την ώρα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, να απλώσουν αλεπάλληλες εκλογές ώστε η χώρα στην πιο κρίσιμη στιγμή της να βρισκετα σε συνεχή ανασφάλεια και πολιτική ρευστότητα τους δείχνει άραγε πολιτική ωρίμανση; Ας μιλάνε τουλάχιστον πιο ειλικρινά.

Ωστόσο τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν και τα κάνουν , μιας και το ΚΙΝΑΛ από την δυναμική που έδειχνε να αποκτά όταν 220.000 πολίτες ψήφισαν για Πρόεδρο, έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να κάνει τεράστια λάθη που απογοήτευσαν κόσμο και οι δημοσκοπικές επιδόσεις έπεσαν .

Το Συνέδριο και η ανάδειξη οργάνων από διορισμένους, η απόσπαση από την λαική βάση που εγράφη στα παλαιότερα των υποδημάτων των μηχανισμών και των ομάδων, η ασάφεια σε προγραμματικές θέσεις, η μη απάντηση σε θέματα προοπτικής, η απουσία σαφούς πρότασης διακυβέρνησης κάνουν το ΚΙΝΑΛ ευάλωτο. Το μετατρέπουν σε κόμμα τροφοδότη άλλων.Επίσης, η εικόνα κόμματος Βαβέλ, όπου ο καθένας κάνει και λέει ότι θέλει απογοητεύει.Ας πάρουμε την πρόσφατη θέση της Φώφς Γεννηματά να ζητήσει πρόωρες εκλογές, θέση αυτονόητη όταν θεωρείς το κόμμα που κυβερνά επικίνδυνο. Όμως αυτή την θέση την συζητάς, τη συμφωνείς. Η καθαρή εντολή δεν σημαίνει δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Όμως και η εικόνα αμέσως μετά την παρέμβαση , ο ένας να λέει ότι διαφωνεί, ο άλλος να συναντιέται με τον Α.Τσίπρα , οι άλλοι να κάνουν εκδήλωση για να βρουν την νέα Αριστερά και ο άλλος να συνιστά ψυχραιμία  είναι τραγική εικόνα.

Όσοι πήραν τη πρωτοβουλία ίδρυσης του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να ανασυνταχθούν αν δεν θέλουν να πρωταγωνιστήσουν σε μια διάλυση πιθανά και προεκλογικά. Οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν, ούτε να νοιάζονται για τα επαγγελματικά άγχη πολών στελεχών του χώρου.

 Αν μη τι άλλο η καθαρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του χώρου μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για μια νέα ενότητα, αποσαφήνιση θέσων, προγράμματος, στρατηγικής .Η χώρα έχει ανάγκη από μια Κεντροαριστερά σύγχρονη και ευρωπαική ,μεταρρυθμιστκή που θα αντλεί δυνάμεις και δεν θα χάνει και νέες δυνάμεις .Που θα συμβάλει σε μια νέα αρχή χτυπώντας τον λαικισμό,την πελατειοκρατία, τους κρατικούς κομματκούς στρατούς , τα πλήγματα κατα των θεσμών.

Ας το ξανασκεφτούν όλοι. Όλοι μαζί και σεβόμενοι την κοινωνική κια εκλογική βάση μπορούν να καταφέρουν πολλά. Ατομικές πορείες απλά θα δημιουργήσουν στρατιά αναλώσιμων στελεχών που δεν θα τους θυμάται κανείς σε λίγο.

Υ.Γ : Ας έχουν στο μυαλό τους όλοι όσοι ανακάλυψαν την κρυφή γοητεία  του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το 75%-80% των φηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για τώρα.Στο μέλλον πολλά μπορούν να γίνουν.

Πηγή: Metarithmisi.liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *