Breaking News
«ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΑΝΕ Ή ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ Ή ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ!» ENA ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΌΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ATHENS FLYING WEEK: ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ!
ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 10.119 ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ: ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ «ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ»
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ: ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ 110 ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΗΞΕ Η ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΒΙΑΖΕ ΕΠΙ ΕΞΙ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΑ ΑΝΗΛΙΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΚΩ!
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 3Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ 7Ο ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΡΙ «ΠΥΛΩΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΝΕΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ»
Η ΡΩΣΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ» ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
CHAMPIONS LEAGUE: ΠΑΛΕΨΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ -ΗΤΤΑ (3-0) ΤΗΣ ΑΕΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΞ
ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΠΗΚΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΟΝ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΠΗΡΕ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΛΟΓΩ… ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ!
ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΤΑΚΙΑ
120 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ – ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2019
EΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ: ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ 33ΧΡΟΝΗΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ
ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ….
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΥΣΙΜΑ ΓΙΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ
ΈΤΟΙΜΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ 1944: Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕ «ΔΕΞΙΑ» ΚΑΙ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Του Νικολάου Ι. Καραμπέτσου∗                                       

 

Η Απελευθέρωση

 Στις 12 Οκτωβρίου 1944, οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής εγκαταλείπουν την Αθήνα.  Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε στις 30 Οκτωβρίου, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Οι Βρετανοί εισήλθαν στην Πρωτεύουσα στις 14 και 15 Οκτωβρίου, κάτω από τις ζητωκραυγές και επευφημίες των συγκεντρωμένων Αθηναίων.  Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η κυβέρνηση του, που ήταν εξόριστη όσο διαρκούσε η Κατοχή, εισήλθε με τη σειρά του στην Αθήνα, στις 18 Οκτωβρίου σε κλίμα μεγάλου λαϊκού ενθουσιασμού. Ο ίδιος ο Γεώργιος Παπανδρέου, έκανε την επίσημη έπαρση της σημαίας στην Ακρόπολη.  Σε λόγο του αργότερα, στην πλατεία Συντάγματος, οριοθέτησε τις επιδιώξεις του: την ικανοποίηση των εθνικών διεκδικήσεων, την αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, την επίλυση του πολιτειακού ζητήματος με ελεύθερο Δημοψήφισμα, και την τιμωρία των συνεργατών του εχθρού.  Στις 23 Οκτωβρίου ορκίζεται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, στην οποία μετέχουν έξι στελέχη του ΕΑΜ, εκ των οποίων οι δύο του ΚΚΕ.

Η γενική κατάσταση

Η κατάσταση στην Ελλάδα το 1944 ήταν απελπιστική.  Η Κατοχή αν και είχε λήξει, είχε αφήσει τα σημάδια της σε όλη τη χώρα.  Ο λαός πεινούσε, χρήματα δεν υπήρχαν, και η πολιτική κατάσταση ήταν κρίσιμη.  Στην Αθήνα είχε εγκατασταθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας,  κυριαρχούσε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ελεγχόμενο πλήρως από το ΚΚΕ.  Η ηγεσία του, ήλπιζε στη βοήθεια των σοβιετικών στρατευμάτων, που είχαν ήδη εισβάλλει και καταλάβει την πρώην σύμμαχο της ναζιστικής Γερμανίας , Βουλγαρία.  Η ΕΣΣΔ, όμως, είχε ήδη συμφωνήσει με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ουΐνστον Τσώρτσιλ στις αρχές Οκτωβρίου, για τις βαλκανικές χώρες που θα έχουν στην επιρροή τους.  Οι Σοβιετικοί εκτός της Βουλγαρίας, θα ήλεγχαν τη Ρουμανία, ενώ οι Βρετανοί την Ελλάδα.  Ο έλεγχος της Γιουγκοσλαβίας, θα ήταν μοιρασμένος ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την ΕΣΣΔ.

Η ηγεσία του ΚΚΕ στην Ελλάδα, φάνηκε πως δεν ήταν ενημερωμένη γι’ αυτή τη συμφωνία, και ήλπιζε πραγματικά, για λύση «σοβιετικού τύπου» στην Ελλάδα.  Τα οφέλη που είχε αποκομίσει από τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, διακυβεύονταν αυτήν την περίοδο.  Στην ύπαιθρο η κυριαρχία του ΕΑΜ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής. Στην Αθήνα, λόγω της δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων, είχε αποκτήσει ισχυρά λαϊκά ερείσματα, ενώ η στρατιωτική του ισχύς ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.  Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση Παπανδρέου υπό την κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας, προσπαθούσε να ενισχύσει τις δικές της δυνάμεις, μέσω  βρετανικών ενισχύσεων, προετοιμαζόμενη για την επικείμενη σύγκρουση.

 

Η σύγκρουση

Οι διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου του 1944, μεταξύ κυβέρνησης και ΕΑΜ, είχαν ως στόχο, τον αφοπλισμό όλων των αντιστασιακών δυνάμεων, και το σχηματισμό νέου Εθνικού Στρατού.  Καθώς θα διαλύονταν όλες οι οργανώσεις, ο βρετανικός στρατός θα αναλάμβανε, πλέον, απρόσκοπτα δράση στην Ευρώπη, όπου οι Γερμανοί υποχωρούσαν σε όλα τα μέτωπα, και ο Πόλεμος φαινόταν ότι θα τελείωνε σύντομα. Οι διαπραγματεύσεις αποτυγχάνουν.  Το ΕΑΜ αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, και τίθεται έτοιμο σε μια ανοικτή σύγκρουση με τις κυβερνητικές δυνάμεις.   Ανακοινώνει μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στις 3 Δεκεμβρίου 1944.  Τo συλλαλητήριο απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση, εντούτοις πραγματοποιήθηκε. Εκεί σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις και οι πρώτοι νεκροί.

Στην αρχή φάνηκε να κυριαρχεί το ΕΑΜ.  Κατέλαβε όλα τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας, τη Γενική και την Ειδική Ασφάλεια, το Πολυτεχνείο, Τις Φυλακές Αβέρωφ, το Νέο Φάληρο, την Πλάκα, την Πλατεία Κάνιγγος και την Ομόνοια.  Δεν κατάφερε όμως, να καταλάβει δύο κομβικά σημεία της Πρωτεύουσας: το Γουδή από την 3η  Ορεινή Ταξιαρχία του Ρίμινι και την περιοχή του Μακρυγιάννη, την έδρα της Χωροφυλακής.  Οι δύο σχηματισμοί που αποτελούσαν την «ελίτ» των κυβερνητικών δυνάμεων, διατήρησαν την ισχύ τους.  Οι Βρετανοί υπό τις διαταγές του στρατηγού Σκόμπυ, βοηθώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις, χτυπούσαν τις ΕΑΜικές, χωρίς ουσιαστικά να δέχονται αντίποινα από αυτές.  Είχε έτσι εξελιχθεί η σύγκρουση, ώστε το ΕΑΜ περιμένοντας βοήθεια από την Σοβιετική Ένωση, να μη θέλει να αναμετρηθεί ανοιχτά με τις βρετανικές δυνάμεις, ούτως ώστε η διαμάχη να εξελιχθεί καθαρά πλέον, σε ελληνο-αγγλική σύρραξη.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αιχμαλωσία ολόκληρου βρετανικού τάγματος από μαχητές του ΕΑΜ, που το άφησε κατόπιν ελεύθερο, καθώς κι ενός βρετανικού ουλαμού τεθωρακισμένων, με τρία άρματα μάχης, που αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι.

 

Το παρασκήνιο

Ενώ συνεχίζονταν σκληρά οι μάχες στην Αθήνα, οι συζητήσεις στο παρασκήνιο ήταν έντονες.  Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ουΐνστον Τσώρτσιλ, αναμείχθηκε προσωπικά στο πολιτικό πρόβλημα της Ελλάδας, στέλνοντας νέα στρατεύματα στην Αθήνα, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για τους Βρετανούς.  Οι Σοβιετικοί παρόλα αυτά έμειναν αμέτοχοι, και δε βοήθησαν καθόλου το ΕΑΜ.  Επιπλέον, η ευθύνη των Σοβιετικών είναι μεγάλη, γιατί δεν ενημέρωσαν το ΚΚΕ για τη συμφωνία Στάλιν-Τσώρτσιλ, που αφορούσε τα Βαλκάνια και τις Σφαίρες Επιρροής τους.  Ίσως το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, να είχαν λάβει διαφορετικές  αποφάσεις, και η σύρραξη του Δεκεμβρίου 1944 να είχε αποφευχθεί.

Ο Τσώρτσιλ λοιπόν, ανακατεύτηκε ενεργά στα πολιτικά ζητήματα της Ελλάδας. Δεν ήθελε επ’ουδενί τρόπω, Αριστερή κυβέρνηση στη Νότια Βαλκανική, που τότε θα εκφραζόταν από το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Γι’ αυτό πίεζε για λύση στη «Μάχη της Αθήνας», όπως ονομάστηκαν οι συγκρούσεις του Δεκεμβρίου ’44.  Όλες οι προσπάθειες του κατευθύνονταν σ’ αυτό το σημείο.  Στις 26-27 Δεκεμβρίου, έγινε σύσκεψη των αντιμαχόμενων παρατάξεων στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο ίδιος ο Τσώρτσιλ, και ο Βρετανός επικεφαλής του Foreign Office, Α. Ήντεν. Το ΕΑΜ ζήτησε τα κυριότερα υπουργεία, όπως το Εσωτερικών και τα υφυπουργεία Στρατιωτικών και Εξωτερικών.  Επίσης ζήτησε να διαλυθεί η Χωροφυλακή και να συσταθεί νέος Εθνικός Στρατός με τις νέες κλάσεις, διεξαγωγή  Δημοψηφίσματος  και εκλογές.  Η άλλη πλευρά διαφώνησε πλήρως, και η σύσκεψη δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Ο Τσώρτσιλ κατάφερε να πείσει το βασιλέα Γεώργιο Β’ να ορίσει ως αντιβασιλέα τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, και να αποχωρήσει από την Ελλάδα, μέχρις ότου οι καταστάσεις στη χώρα, να είναι ευνοϊκές για τη θέση του.

 

Το τέλος της Μάχης της Αθήνας

Στις 30 Δεκεμβρίου ορκίζεται αντιβασιλέας ο Δαμασκηνός, και στις 3 Ιανουαρίου 1945 σχηματίζεται νέα κυβέρνηση από τον Νικόλαο Πλαστήρα, χωρίς μέλη του ΕΑΜ.  Στο μέτωπο των συγκρούσεων στην Αθήνα, οι ΕΑΜικές δυνάμεις σφυροκοπούνται ανηλεώς,  από τις κυβερνητικές και βρετανικές δυνάμεις, και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Πρωτεύουσα τα ξημερώματα της 5ης Ιανουαρίου.  Το ΚΚΕ υποχρεώνεται να ζητήσει ανακωχή στις 10 Ιανουαρίου.  Η Μάχη της Αθήνας είχε κριθεί οριστικά, υπέρ της εθνικής κυβέρνησης  Πλαστήρα και των Βρετανών. Το ΕΑΜ έχασε την Πρωτεύουσα και το ηθικό βάρος, που είχε αυτή για τους μαχητές του, που τώρα θα πολεμούσαν στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδας.  Το «Αστικό» Κράτος και η Νομαρχία, κατάφεραν να επιβιώσουν με βαρύ τίμημα πολλούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές.  Η Ελλάδα οδηγήθηκε μετά τα Δεκεμβριανά, σε έναν Εμφύλιο Πόλεμο, τελείως καταστρεπτικό για όλους: το Έθνος, την Εθνική Οικονομία και την κοινωνική γαλήνη.  Ο διαχωρισμός των Ελλήνων πολιτών, σε «δεξιούς» και «αριστερούς», κράτησε έκτοτε ως την εποχή μας, περισσότερο από 60 χρόνια. Αιτία ήταν αυτά τα τραγικά γεγονότα, που εξιστόρησε εν συντομία, αυτό το πόνημα.

Βιβλιογραφία

Κόντης Βασίλειος, Ιστορία Του Ελληνικού Έθνους, τ΄ ΙΣΤ, εκδ: Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 2000

Ελεφάντης Άγγελος, Μας Πήραν Την Αθήνα, εκδ: Βιβλιόραμα, Αθήνα 2003

 

 ∗Ο Νικόλαος Καραμπέτσος είναι δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

[the_ad id=»17504″]

      

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!