Breaking News
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΡΑΤΛΑΣ «ΝΙΚΗ 4» ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΤΗΣ Α’ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
Ο ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ
ΥΔΡΟΓΟΝΟ ΚΑΙ ΣΧΙΣΤΕΛΑΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;
ΠΑΟΚ: ΔΩΡΕΑΝ 1.000 ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΑΒΒΙΔΗ
ΚΥΠΡΟΣ, 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974: ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ 43 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ
ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΗΧΘΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΜΗΤΣΑΙΝΑΣ: Ο ΗΡΩΪΚΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ «ΝΙΚΗ» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»
Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ Α’ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
H TOYΡΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΕΙ! ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ 1974: OI TOYΡΚΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ…ΑΣΚΗΣΗ!
ΤΟ «ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ» ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ…
Ο ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ! ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑΤΟ, ΧΟΥΝΤΑ, ΚΥΠΡΟ !!
Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΑΜΥΝΑΣ
ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΚΟΤΖΙΑ
TΡAMΠ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΣΤΗΝ GOOGLE: «EΓΩ ΣΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΑ»
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΘΑ ΕΛΕΝΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΣΟΥ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Του Γιάννη Γορανίτη*

 

Είναι από τις ειδήσεις που χρειάζονται διπλοτσεκάρισμα, μην τυχόν και αντλούνται από την ανεξάντλητη δεξαμενή των fake news ή έστω συνδέονται με κάποιο κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο. Κι όμως η συγκεκριμένη είδηση δεν εμπίπτει σε καμία από τις δύο κατηγορίες.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπεται μια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία χορήγησης Visa. Αν υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο σχέδιο, όσοι αιτούνται θεώρηση της Βίζας, θα καλούνται να υποβάλλουν προς εξέταση τους λογαριασμούς social media και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποίησαν την τελευταία πενταετία!

Πρακτικά, θα πρέπει να συμπληρώσουν το όνομα χρήστη ή το ψευδώνυμο στο Facebook, το Twitter και άλλα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα, όπως τα: Flickr, Google+, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Reddit, Tumblr, YouTube κ.ά. Στελέχη του υπουργείου, πάντως, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ζητηθούν κωδικοί πρόσβασης.

Πρόσθετος έλεγχος για εκατομμύρια ταξιδιώτες

Ο ίδιος ο Trump είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα πρόσθετων ελέγχων για όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ προερχόμενοι από χώρες υψηλής επικινδυνότητας ή διαπιστωμένης διασύνδεσης με περιστατικά τρομοκρατίας. Στους ελέγχους αυτούς εντάσσεται και το screening των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτιμάται ότι σήμερα περίπου 65.000 υποψήφιοι για θεώρηση Βίζας υποβάλλονται σε αυτό τον έλεγχο ετησίως. Εφόσον όμως εγκριθεί η νέα πρόταση, περίπου 15 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο θα παρέχουν στις αμερικανικές αρχές όλα αυτά τα στοιχεία. Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, υποχρέωση υποβολής των στοιχείων θα έχουν τόσο οι υποψήφιοι για μεταναστευτική Visa, όσο και όσοι επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουρισμό, σπουδές ή άλλους επαγγελματικούς λόγους.

Στο σχέδιο δεν περιλαμβάνεται λίστα χωρών οι κάτοικοι των οποίων θα υπόκεινται σε έλεγχο, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στο Visa Waiver Program μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα καλούνται να ενημερώνουν τις αμερικανικές αρχές για την παρουσία τους στα social media. Στο σχέδιο πάντως αναφέρεται ότι ο έλεγχος επεκτείνεται και στις «μη μεταναστευτικές Βίζες», τις οποίες προμηθεύονται και οι Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, οπότε θα αναμένουμε την τελική διατύπωση.

Πόσο ασφαλής και χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία;

Οι ανησυχίες για την παραβίαση στοιχειωδών ανθρώπινων ελευθεριών εκφράζονται ήδη, ενώ πολλοί στέκονται και στο ζήτημα της ασφάλειας όλων αυτών των δεδομένων που θα συλλέγονται. Ειδικά αν, όπως υποδεικνύει η λογική, η επεξεργασία των data γίνεται αυτοματοποιημένα με τη βοήθεια κάποιου αλγόριθμου. Οι επιτελείς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαιώνουν ότι θα τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Θεωρούν επίσης, ότι η διαδικασία θεώρησης δεν θα παίρνει περισσότερο χρόνο από τον συνηθισμένο, τουλάχιστον «για τις περισσότερες περιπτώσεις». Στην αιτιολογική έκθεση, μάλιστα, αναφέρεται ότι ο χρόνος εξέτασης δεν θα υπερβαίνει τα 90 λεπτά ανά αίτηση. Παρά τις διαβεβαιώσεις, είναι ευνόητο ότι θα απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξεταστούν εκατομμύρια λογαριασμοί κοινωνικών δικτύων, email και βέβαια αρχεία κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων.

Η προτεινόμενη αλλαγή στο σχέδιο νόμου θα μείνει ανοιχτή για δημόσια διαβούλευση έως τις 29 Μαΐου, και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στην αρμόδια υπηρεσία.

 

 

Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!