Uncategorized
ΒΙΤΣΑΣ: “ΔΕΝ ΤΟΥΡΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΙΜΙΑ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ”

Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιδράσει κατάλληλα, εάν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «υπερβούν τα όρια», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βίτσας διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της χώρας, αρνούμενος παράλληλα πως τα πρόσφατα γεγονότα στα Ίμια συνιστούν θερμό επεισόδιο.

Παράλληλα, τόνισε πως το ζητούμενο δεν είναι οι «πολεμικές κραυγές» αλλά η «αποφασιστικότητα» και επεσήμανε πως η στάση της Αθήνας θα εξαρτάται πάντα από τη «σπουδαιότητα» της εκάστοτε τουρκικής ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, αρνήθηκε ότι ο πρόσφατος εμβολισμός πλοίου του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ήταν «Ίμια νούμερο 2» και τόνισε ότι η Αθήνα έχει δώσει πολύ συγκεκριμένες εντολές στον Στρατό, στο Ναυτικό και στην Αεροπορία για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται την τουρκική δραστηριότητα. «Δεν τουρκοποιήθηκαν τα Ίμια, παραμένουν ελληνικά» επεσήμανε.

Διευκρίνισε, πάντως, με νόημα ότι από ένα σημείο και έπειτα οι εντολές «καθορίζονται από το Σύνταγμα», προσθέτοντας πως εάν η Άγκυρα υπερβεί τα όρια, οι συνθήκες θα είναι «τελείως διαφορετικές».

Η τοποθέτηση του κ. Βίτσα ήλθε στον απόηχο καταγγελιών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι γειτονικές χώρες επιβουλεύονται την πολιτική αδυναμία της Ελλάδος αλλά και ανησυχιών που έχουν εκφράσει απόστρατοι αξιωματικοί για απουσία συντονισμού στο στράτευμα.

Ο αναπληρωτής ΥΕΘΑ αντέτεινε πως η νέα δομή που έχει υιοθετηθεί επιτρέπει στους αρχηγούς των Όπλων να βρίσκονται στον ίδιο χώρο επιχειρήσεων και να συντονίζουν τις δυνάμεις τους πιο εύκολα, ενώ υποστήριξε πως η ισχύς της χώρας είναι πολύ μεγάλη.

Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές NAVTEX που εμποδίζουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Βίτσας σημείωσε πως η Αθήνα υποστηρίζει σταθερά τα δικαιώματα της Λευκωσίας.

Κάλεσε όμως και την ιταλική ενεργειακή εταιρεία ENI, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή, να στηρίξει την κυριαρχία της Κύπρου.

Zougla.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *