Breaking News
ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΑΠΟ ΤΟ «ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟ ΠΡΟΒΑΤΟ» ΣΤΟΝ «ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ»
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ «ΑΡΡΑΒΩΝΑΣ» ΜΕ ΓΑΠ, ΑΣΧΕΤΟΙ ΣΤΟ ΥΠΕΞ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΕΧΑΚΗΣ – Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΡΟΥΒΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΣTHN ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ…
EIKOΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
ΕΚΚΛΗΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΒΟΡΡΑ – ΝΟΤΟΥ
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΗΣ AMAZON
ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ: ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΛΕΞΕΩΝ ΔΕΙΝΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑ
ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 2019 ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ-ΤΩΡΑ
ΜΑDE IN CHINA 2025: Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ;
«KΛΕΙΔΩΜΕΝΟ» ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΙ …FAKE NEWS
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ YΨΗΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΛΙΒΥΗ;
ΠΤΥΧΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ» ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΗΝ… ΕΥΠ
KΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Του Μιχάλη Αράπη∗

Την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής και της Σκοπιανικής κυβέρνησης για την ονομασία του κράτους Βαρντάσκα/Σκόπια/ΠΓΔΜ.

Διαδικασία έγκρισης και veto

Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί πρώτα στο Κοινοβούλιο τους και μετά με δημοψήφισμα στην γειτονική χώρα. Μετά θα πρέπει να εγκριθεί και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επομένως αν και δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ, η συμφωνία δημιουργεί νομικά προβλήματα και τετελεσμένα ακόμη και αν δεν περάσει αργότερα από τα δύο Κοινοβούλια. Ο λόγος είναι περισσότερο πολιτικός και διπλωματικός παρά τυπικά νομικού περιεχομένου. Η δημόσια παραδοχή και αναγνώριση του κρατιδίου αυτού με την ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” είναι δεσμευτική πράξη για τις μελλοντικές Ελληνικές κυβερνήσεις γιατί το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί εύκολα μια επόμενη κυβέρνηση (οποιαδήποτε) να κάνει άρση της αναγνώρισης χωρίς να εκτεθεί διεθνώς και να θεωρηθεί η ίδια (και η χώρα μας ως συνομιλίτρια) ως αναξιόπιστη στην διεθνή κοινότητα.

Ο κύριος μοχλός πίεσης που είχε η Ελλάδα απέναντι στη Βαρντάσκα/Σκόπια όλα αυτά τα χρόνια είναι το veto που έχουμε βάλει από το 2008 για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ και μετέπειτα στην Ευρωπαική Ένωση. Μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο 1991-1992 και την εμφάνιση αυτού του πολυεθνικού μορφώματος η Ελλάδα ουδέποτε το είχε αναγνωρίσει με την Συνταγματική του ονομασία και μάλιστα πέτυχε να γίνει δεκτό στους διεθνείς θεσμούς ως ΠΓΔΜ ή FYROM στα αγγλικά. Έτσι μπήκε στον ΟΗΕ και έτσι το αναγνωρίζει η Ευρωπαική Ένωση και το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα λοιπόν με τη συμφωνία αναγνωρίζεται για πρώτη φορά το όνομα της Μακεδονία μας – “Βόρεια Μακεδονία” στο κείμενο (άρθρο 3α) για αυτό το κράτος από ελληνική Κυβέρνηση και ακόμη χειρότερα αναγνωρίζεται για πρώτη φορά “μακεδονική γλώσσα” (Άρθρο 3γ) και “μακεδονική ιθαγένεια” (Άρθρο 3β).

Ιστορική αναδρομή και στοιχεία για τη Βαρντάσκα/Σκόπια

Πρέπει να τονιστεί ότι από τα 2 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού του κρατιδίου, το μισό εκατομμύριο είναι εθνικά Αλβανοί και καταπιέζονται όπως και οι άλλες μειονότητες απο το Σλαβικό στοιχείο. Υπολογίζεται επίσης, γιατί λόγω διώξεων δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ότι περίπου 100.000 κάτοικοι ή και παραπάνω αποτελούν την Ελληνική μειονότητα. Το Σλαβικό στοιχείο είναι ένα κράμα Σέρβων, Βουλγάρων, Βοσνίων, Βλάχων, Τούρκων, Ρομά κτλ.

Όλα τα προβλήματα πρέπει να εξετάζονται ιστορικά για να γίνουν κατανοητά. Το ζήτημα αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα στον ψυχρό πόλεμο και λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων συγκεκριμένων κομμουνιστών ηγετών. Του Κροάτη Στρατάρχη Τίτο, ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας από τη μία και του ηγέτη της Σοβιετικής Ενώσεως Στάλιν που διατηρούσε άριστες σχεσεις με την ηγεσία της Βουλγαρίας.

Όλα ξεκίνησαν το 1945 όταν στην προσπάθεια του Τίτο να ενώσει αυτές τις εθνότητες στο νότιο Γιουγκοσλαβικό κρατίδιο της Βαρντάσκα, δημιούργησε την έννοια του Μακεδονικού Έθνους με την οποία έχουν γαλουχηθεί και φανατιστεί έκτοτε αρκετές γενιές. Ο κύριος λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των Σλάβων της Βαρντάσκα μιλά ένα Σερβοβουλγαρικό γλωσσικό ιδίωμα και αισθανόταν εθνολογικά πολύ κοντά στη Βουλγαρία. Η προσπάθεια οικιοποιήσεως των Σκοπιανών είναι διαχρονική πολιτική της Βουλγαρίας και συνεχίζεται. Μάλιστα σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει αποκτήσει και Βουλγαρική υπηκοότητα και με τα βουλγαρικά τους διαβατήρια κινούνται διεθνώς ως πολίτες της Ευρωπαικής Ένωσης. Για να αποσοβήσει λοιπόν τον κίνδυνο απόσχισης της Βαρντάσκα και την ένωση της με την εχθρική προς τη Γιουγκοσλαβία τότε Βουλγαρία, ο Τίτο προέβη στην συγκεκριμένη εθνογέννεση ώστε αποκτώντας δική τους ξεχωριστή εθνότητα και συνείδηση οι κάτοικοι του κρατιδίου αυτού να παραμείνουν οικιοθελώς κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας.

Μελλοντικά ζητήματα

Το μεγάλο ζήτημα που προέκυψε από την συμφωνία είναι ότι μέχρι να έρθει το θέμα προς ψήφιση στα δύο Κοινοβούλια μπορεί με άμεσες διαδικασίες (fast track) να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Σκοπιανοί θα πάρουν πρόσκληση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου 2018 ως “Βόρεια Μακεδονία” στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας. Ακόμη χειρότερα την ερχόμενη εβδομάδα στις 25-26 Ιουνίου 2018 θα δοθεί προφορική διατύπωση απο το συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για διεύρυνση με τα Σκόπια ως “Βόρεια Μακεδονία”.

Έτσι ακόμα και να απορρίψει μετέπειτα η Ελληνική Βουλή τη συμφωνία θα έχει χαθεί το μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο του veto μας στην ένταξη της Βαρντάσκα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ακόμη όμως και αν γίνουν γρήγορα οι ψηφοφορίες στα Κοινοβούλια (δεν προβλέπεται να συμβεί) και αν δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια, είναι διπλωματικά πολύ δύσκολο να πάει η χώρα μας να ξαναβάλει veto στα Σκόπια για την ονομασία, ενώ την είχε ήδη αποδεχθεί μια προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. (Αυτό εννοούμε λέγοντας για δημιουργία τετελεσμένων που δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις.) Παρ’όλα αυτά αν και διπλωματικά η θέση μας είναι πολύ δύσκολη, αν τα ίδια τα Σκόπια δεν επικυρώσουν τη συμφωνία, αυτό θα έδινε δυνητικά μια ευκαιρία στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί επιρρίπτοντας την ευθύνη στους γείτονες και την αδιαλλαξία τους. Είναι γεγονός ότι ένα πρόβλημα που κρατάει πολλά χρόνια πρέπει να λυθεί και αυτό είναι κάτι που το το επιθυμούμε όλοι. Η λύση όμως δεν είναι αυτοσκοπός και για να γίνει αποδεκτή όταν επέλθει, η επίλυση πρέπει να είναι επωφελής για την πατρίδα μας.

Σημείωση: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθερία του Λονδίνου (σελίδα 23).  Η εφημερίδα Ελευθερία είναι Ανεξάρτητη Εβδομαδιαία Ελληνική Εφημερίδα του Λονδίνου.

 

∗O Μιχάλης Αράπης LLB LLM είναι Νομικός,  Διερμηνέας,Οργανωτής συγκεντρώσεων για το όνομα της Μακεδονίας στο Λονδίνο και Αντιπρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

 

Πηγή: Geopolitics and Daily News

 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!