Breaking News
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!
FORBES: ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΑΝ ΤΟ 98% ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΟ 2018
Ο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ: ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΑΚΡΑΙΩΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΜΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΝΙΚΗΤΗΣ Ο ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΩΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
TΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ….ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
ΠΡΩΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΜΟΧΛΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ «SUMMER FANCY FOOD SHOW 2019»
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2019 VOLUNTARY ACTION
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ 281 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΑΠΟ ΒΛΑΒΗ ΤΟΥ «SUPER EXPRESS»
23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΗΝ “ΚΑΡΔΙΆ” ΤΟΥ ΑΙΓΑIΟΥ ΠΛEΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚO ΓΕΩΤΡYΠΑΝΟ ΓΙΑΒΟYΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ
ΠΥΡΚΑΓΙΆ ΣΤΟ ΛΑΓΟΝΗΣΙ – 11 ΟΧΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ
ΥΓΕΙΑ
ΈΤΟΙΜΑ ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Toυ Ηλία Κ. Σαπουνάκη*

Στο μέσο της τέταρτης δεκαετίας της ζωής ενός ατόμου εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της πρεσβυωπίας στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που περνούν αυτήν την ηλικία.

 

 

21761484_1475180899213733_2931264972621875971_n

Photo:1

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας επιτυγχάνετε με διορθωτικά γυαλιά τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κάθε ατόμου, φέροντας οφθαλμικούς φακούς με την απαραίτητη ισχύ σε πλήρη ευθυγράμμιση του οπτικού κέντρου τους με της κόρες των οφθαλμών (διακορική απόσταση).

21742802_1475182739213549_7682918683576410449_n

Photo:2

Το εργασιακό περιβάλλον στην Ελληνική πραγματικότητα στο μεγαλύτερο ποσοστό του αφορά στην (εργαζομένων ασχολείται με) παροχή υπηρεσιών, περιβάλλον γραφείου και την χρήση Η/Υ και μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού απασχολείτε στην παραγωγή.

Τα έτοιμα γυαλιά οράσεως για ανάγνωση, αποτελούν πρόχειρη, όχι οικονομική λύση, για τον πρεσβύωπα ο οποίος μπορεί να τα προμηθευτεί από διάφορες πηγές όπως οπτικά, φαρμακεία, πολυκαταστήματα, βιβλιοπωλεία ακόμα και από τις λαϊκές αγορές.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η τιμή τους είναι αρκετά δελεαστική, γεγονός που ενισχύει την χρήση τους ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.

Παρόλα αυτά η συνεχής καθημερινή τους χρήση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της όρασης εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Γεγονότα και αλήθειες

Οι διαφορές και τα πλεονεκτήματα που έχουν τα κατά παραγγελία πρεσβυωπικά γυαλιά οράσεως σε σχέση με τα έτοιμα συνοψίζονται σε μια σειρά γεγονότων που αναφέρονται στον παρακάτω κατάλογο:

 

• Τα έτοιμα γυαλιά φέρουν την ίδια διόρθωση και στους δυο φακούς και σταθερή διακορική απόσταση 62±1mm ενώ, η συνήθης διακορική απόσταση στον γενικό πληθυσμό είναι 59±1mm για τους άνδρες και 58±1mm για της γυναίκες.

• Τα έτοιμα γυαλιά φέρουν σκελετούς από πλαστικό ή μεταλλικό υλικό και φακούς ακρυλικούς χαμηλής ποιότητας και απόδοσης.

• Τα κατά παραγγελία γυαλιά πρεσβυωπίας είναι δυνατό να φέρουν διαφορετική διόρθωση στον κάθε οφθαλμό συμπεριλαμβανόμενης και της αστιγματικής. Κατασκευάζονται με συνταγή η οποία ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ατόμου ακόμα και την ακριβή διακορική απόσταση.

• Για να έχουμε την καλύτερη δυνατή διόρθωση οι κόρες των οφθαλμών πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένες με το οπτικό κέντρο των οφθαλμικών φακών. Κακή ευθυγράμμιση έχει συνέπεια την εισαγωγή ανεπιθύμητων πρισματικών δυνάμεων. Ήπιες πρισματικές δυνάμεις έχουν ως αποτέλεσμα την κόπωση ή πονοκέφαλο και γενικότερα ήπια αδιαθεσία ενώ αντίστοιχα ισχυρές δυνάμεις ναυτία, δακρύρροια, κνησμό, καταπόνηση των οφθαλμών ακόμα και διπλωπία.

• Τα έτοιμα πρεσβυωπικά γυαλιά δεν προστατεύουν από το μπλε φως ενώ στην πραγματικότητα ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί αρκετά ηλεκτρονικές συσκευές στην καθημερινότητα του.

• Πρέπει να γίνει σαφές ότι τα έτοιμα πρεσβυωπικά γυαλιά δεν υποκαθιστούν την εξέταση των ειδικών για την φροντίδα του οφθαλμού.

 

Επιπτώσεις των έτοιμων πρεσβυωπικών γυαλιών

Η αλόγιστη και παρατεταμένη χρήση των έτοιμων γυαλιών με απώτερο σκοπό την αντικατάσταση των κατά παραγγελία γυαλιών πρεσβυωπίας έχει άμεσες και έμμεσες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

• Μειώνετε σημαντικά η αποδοτικότητα των εργαζομένων ιδιαίτερα στις παραγωγικές ηλικίες

• Στις υψηλές διορθώσεις αυξάνετε η πιθανότητα ανεπιθύμητων παρενεργειών

• Εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ατόμων που τα χρησιμοποιούν όχι μόνο οφθαλμικές αλλά και γενικότερες, συνηθέστερα δερματολογικές, λόγο των υλικών ευτελούς αξίας που τα απαρτίζουν

• Μειώνουν θέσεις εργασίας και πλούτο από την χώρα – είναι συνήθως κατασκευασμένα σε τρίτες χώρες προκυμμένου να εξασφαλίζεται χαμηλό κοστολόγιο – ενώ παράλληλα υπάρχουν αρκετές ελληνικές βιομηχανίες που ασχολούνται με την κατασκευή οφθαλμικών φακών

• Υποκαθιστούν την εξέταση από τους ειδικούς για την φροντίδα των οφθαλμών ακόμα και σε περιπτώσεις που με σύσταση τους έχουν αρχικά προτείνει την χρήση ετοίμων πρεσβυωπικών γυαλιών, με αποτέλεσμα τον πλημμελή έλεγχο της οφθαλμικής υγείας των ατόμων.

Με αυτόν το τρόπο αυξάνετε η πιθανότητα έκθεσης σε κίνδυνο στα άτομα αυτά, καθώς, αρκετές συστηματικές παθήσεις, σε αρχικό στάδιο, σχετίζονται με μεταβολή της όρασης.

• Εύκολα καταστρέφονται – χαρακτηριστικό της πρόχειρης κατασκευής τους- χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επισκευής, ως εκ τούτου αυξάνουν των όγκο των απορριμμάτων σε πλαστικές ύλες με άμεσες επιπτώσεις στο οικοσύστημα συμβάλλοντας στην μόλυνση από πλαστικό

• Ο μπλε φωτισμός που εκπέμπετε τόσο από φυσικές όσο και από τεχνητές πηγές (φωτισμός LED, έξυπνα κινητά, Η/Υ, υπολογιστές χειρός (tablet) κλπ.) κατηγορείτε για διαταραχές του ύπνου και σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις

• Η κακή επικέντρωση των φακών επηρεάζει την στερεοσκοπική όραση (διαταραχές της διόφθαλμης όρασης).

• Γενικότερα η σύσταση της χρήσης έτοιμων πρεσβυωπικών γυαλιών οράσεως, απομειώνει αυτή καθαυτή την ιατρική πράξη με τελικό αποτέλεσμα την απαξίωση της σε μελλοντικούς ελέγχους περιορίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση των ατόμων σε ιδανικότερα προϊόντα και αποτελεσματικότερες μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων της όρασης τους.

 

*Οπτικός Οπτομέτρης

 

 MSc. Ophthalmic Imaging

 

Πηγή: Agrinioreport.com


Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!